Fiecare dintre noi are o superputere? Valeria Lopotenco, despre abilitatea sa de a apropia valorile și conceptele europene de moldoveni

11
Foto: Valeria, pe teritoriul Muzeului Orașului Vechi, unde își are sediul organizația „Ideea Națională”. Sursă: #diez

Pentru mulți superputerile sunt un mit – ceva ce există doar în filme și povești. Alții însă sunt convinși că ele sunt reale, doar că arată diferit decât ne-am obișnuit să le vedem pe ecran. Printre cei care văd superputerile într-o altă lumină se numără și Valeria Lopotenco. Abilitatea ei este să apropie valorile și conceptele Uniunii Europene de cetățenii Republicii Moldova. Cum îi reușește să facă acest lucru? Fiind membră a Inițiativei Tinerilor Ambasadori Europeni și organizând diverse activități tematice în toată țara.

Valeria este elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Chișinău. Printre pasiunile sale se regăsesc muzica și designul grafic, însă cea mai mare satisfacție o are atunci când se implică în proiecte de voluntariat. Din acest motiv tânăra face parte din mai multe organizații menite să aducă o schimbare în societate. Una dintre acestea este organizația neguvernamentală „Ideea Națională”. Scopul principal al acesteia este de a prezenta istoria adevărată a românilor cetățenilor Republicii Moldova.

Valeria, alături de o colegă de la „Ideea Națională”, în cadrul unui training dedicat Zilei Unirii Basarabiei cu România (martie 2024). Sursă: Valeria Lopotenco/arhivă personală

„În cadrul organizației desfășurăm, pe cât este posibil, evenimente tematice legate de sărbători importante pentru istoria națională, precum 1 decembrie sau 27 martie. Pe lângă acestea, încercăm să publicăm cât mai multe videoclipuri și postări pe rețelele noastre de socializare, care abordează diverse teme istorice.”

Potrivit Valeriei, membrii ONG-ului își doresc să aducă în prim-plan noi idei despre istoria românilor și să combată conceptele eronate existente în spațiul nostru.

Valeria (stânga), alături de colega sa din cadrul organizației „Ideea Națională” (dreapta), susținând un training despre femeile remarcabile din istoria românilor, în incinta Clubului de voluntari ARTICO (decembrie 2023). Sursă: Valeria Lopotenco/arhivă personală

O altă organizație în care este implicată tânăra, după cum ați înțeles deja, e Inițiativa Tinerilor Ambasadori Europeni (YEA) – o rețea de comunicare apolitică, voluntară și vibrantă, care conectează și construiește punți de prietenie între tinerii din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova, Ucraina, statele membre ale UE și Regatul Unit.

„Prima dată când am auzit despre această inițiativă a fost în cadrul unui eveniment la școală. Câțiva reprezentanți ai programului au venit să ne povestească despre oportunitățile pe care le oferă acesta. Au menționat că aplicațiile sunt deschise și că, dacă suntem interesați, putem să ne înscriem. Eu eram împreună cu câteva colege și ni s-a părut o idee foarte interesantă, mai ales că evenimentele despre care ni se vorbea chiar erau captivante. Respectiv, am decis că trebuie să încercăm.”

Printre obiectivele YEA se regăsește cel de a aduce conceptele și valorile Uniunii Europene mai aproape de oamenii din Republica Moldova. Astfel, cel mai important aspect care a motivat-o pe Valeria să devină membră a inițiativei a fost dorința de a afla și de a transmite mai departe informații veridice despre UE. Mai mult decât atât, prin implicarea sa, tânăra și-a propus să combată prejudecățile și ideile eronate care există în societatea noastră.

O parte din echipa organizatorică a evenimentului MiniMEU, desfășurat în incinta Liceului Teoretic Republican „Aristotel” (noiembrie 2024). Sursă: Valeria Lopotenco/arhivă personală

„Am prezentat copiilor cum pot să economisească energia”

„M-am alăturat echipei în noiembrie 2023, iar deja în luna august 2024 am devenit parte a bordului. Până atunci, am reușit să mă remarc prin implicare activă în toate evenimentele organizate și chiar să organizez eu câteva. Cred că anume datorită faptului că m-am afirmat mai mult fiind membră am ajuns în echipa de conducere. Astfel, acum responsabilitățile mele includ monitorizarea celorlalți voluntari și membri, propunerea de noi idei pentru proiecte și evenimente, susținerea ideilor deja existente și oferirea de ajutor colegilor atunci când este necesar.”

Printre evenimentele pe care le-a organizat Valeria timp de puțin peste un an se numără și campania „Ozzy” – o serie de traininguri interactive despre energia regenerabilă, destinate elevilor din clasele primare din toată Moldova.

Activitate interactivă desfășurată de Valeria cu elevele Școlii Primare „Pas cu Pas”, în cadrul campaniei „Ozzy” (decembrie 2023). Sursă: Valeria Lopotenco/arhivă personală

„Această campanie a fost, de fapt, primul nostru proiect comun al noilor membri din 2023. Am încercat să le prezentăm copiilor, într-un mod cât mai eficient și accesibil, conceptul de energie regenerabilă și cum pot ei, prin acțiuni mici, zi de zi, să economisească energie. Experiența dată m-a învățat multe lucruri noi, eu făcând parte din echipa organizatorică și având o responsabilitate mare de a implementa cu succes acest proiect.”

De asemenea, tânăra a avut ocazia să se implice în organizarea mai multor proiecte interesante inițiate de către colegii săi. Unul dintre cele care i-au plăcut foarte mult este proiectul educațional MiniMEU. În cadrul acestuia, zeci de elevi din trei școli din Chișinău au putut simula procesele specifice Parlamentului European. Activitățile desfășurate i-au ajutat pe adolescenți să înțeleagă mai bine procesul legislativ european, cum funcționează instituțiile UE și cum se iau deciziile la acest nivel.

Abilități noi, călătorie în Spania și interacțiunea cu tinerii din alte țări

„Fiind membră a YEA, am reușit să-mi dezvolt mai multe abilități, inclusiv sociabilitatea. Într-o organizație de această amploare este important nu doar să comunici ceea ce gândești, dar și să fii deschis(ă) să asculți orice idee, chiar dacă poate nu ești de acord cu ea. Contează să fii atent(ă) la opiniile celor din jurul tău. Totodată, am învățat să fiu mai tolerantă și mai empatică. Încerc să temperez anumite emoții care apar pe moment, deoarece, desigur, în cadrul organizării unor evenimente pot exista neînțelegeri, dar este important să ajungem la un numitor comun și să soluționăm problema pe o cale pașnică.”

În ceea ce privește ușile care i s-au deschis odată ce s-a alăturat inițiativei, Valeria a remarcat-o pe cea care duce spre alte țări. „Una dintre cele mai importante oportunități de care pot beneficia, cel puțin pentru mine, este accesul la proiectele internaționale. Mereu mi-am dorit să particip la un proiect în cadrul căruia să trebuiască să merg peste hotare, să vorbesc tinerilor din alte țări despre organizația din care fac parte.”

În toamna anului 2024, tânăra a avut șansa să-și îndeplinească dorința. Evenimentul care i-a permis acest lucru a fost Forumul privind viitorul Uniunii Europene. Acesta s-a desfășurat la Madrid, Spania timp de trei zile. „În această perioadă au avut loc diverse evenimente, în cadrul cărora am avut ocazia să vorbesc despre Inițiativa Tinerilor Ambasadori Europeni și să încerc să conving mai multe persoane să se alăture acestei inițiative. Totodată, am reușit să aflu informații utile despre alte organizații existente în lume.”

O parte dintre participanții și participantele la Forumul privind viitorul UE, desfășurat la Madrid, Spania (octombrie 2024). Sursă: Valeria Lopotenco/arhivă personală

S-a întors din Spania cu noi cunoștințe, dar și cu noi idei. Acum, Valeria este sigură că tinerii din Republica Moldova ar trebui să interacționeze cât mai mult cu cei din alte țări. „Cred că este foarte important ca tinerii din țara noastră să aibă această oportunitate pentru a înțelege de ce Republica Moldova trebuie să facă parte din UE și să continue procesul de integrare.”

Acel forum a convins-o că nu există nimic mai interesant decât să faci cunoștință cu persoane din alte țări, care să-ți povestească despre cultura lor și tradițiile locale. Astfel, după experiența de la Madrid, tânăra adoră să participe la evenimentele organizate de colegii săi din YEA, din diferite colțuri ale globului pământesc. „Alți voluntari, care nu sunt din Republica Moldova, dar fac parte din inițiativă, organizează evenimente online, iar noi încercăm să-i susținem. O legătură specială se creează mai ales cu persoanele care au participat anterior la un proiect desfășurat de noi.”

În general, potrivit Valeriei, toate activitățile organizate în cadrul Inițiativei Tinerilor Ambasadori Europeni sunt extrem de importante pentru Republica Moldova, fie că implică direct tinerii din afara acesteia, fie că nu. „Noi învățăm ce reprezintă Uniunea Europeană și încercăm să aducem informația pe care o aflăm mai aproape de oameni. În plus, cred că avem un impact semnificativ asupra tinerilor din Republica Moldova, deoarece aceștia pot accepta mai ușor anumite idei atunci când ele vin de la persoane de aceeași vârstă.”

Valeria, alături colegele sale din cadrul YEA, la Kick off event – eveniment interactiv cu tineri ambasadori din alte țări – Spania, Germania, Grecia, Țările de Jos, Republica Cehă (martie 2024). Sursă: Valeria Lopotenco/arhivă personală

Tu ce superputere ai?

Valeria Lopotenco, prin intermediul experienței sale, ne-a demonstrat că superputerile există, iar ceea ce ne rămâne e doar să credem în existența lor și să le dezvoltăm pe ale noastre. Tu te-ai gândit vreodată care e superputerea ta?

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de ȘTIRI PENTRU TINERI (@diez_md)

Mai multe detalii despre Inițiativa Tinerilor Ambasadori Europeni (YEA) poți afla aici.

Acest material a fost produs în parteneriat cu EU NEIGHBOURS EAST.


Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
Mai citește
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente