Oferta universităților românești pentru anul universitar 2025/2026

BeFunky-collage (4)
Foto: UPB

Ministerul Educației și Cercetării a pus în consultare publică proiectul de Nomenclator al domeniilor și specializărilor de studii pentru anul universitar 2025/2026. Conform documentului, cele 52 de universități de stat vor oferi în total 2 248 de specializări și programe de studii la nivel de licență, dintre care doar o mică parte au fost recent autorizate sau au suferit modificări.

Proiectul de Nomenclator este deschis consultării publice, iar deciziile finale vor fi stabilite în perioada următoare de Ministerul Educației și Cercetării.

Modificări la nivel de licență

Dintre cele 2 248 de specializări/programe de studii incluse în oferta universităților de stat, doar 40 au fost supuse unor modificări (legate de capacitate, denumire, structură sau acreditare), iar șapte programe sunt nou autorizate.

În ceea ce privește universitățile particulare, 35 de instituții vor oferi 352 de specializări, dintre care 13 au fost modificate și doar trei sunt nou autorizate. Proiectul include și Universitatea „Ioan Slavici” din Timișoara, o instituție privată recent înființată prin lege în decembrie 2024, care a primit acreditare instituțională.

În paralel, șase programe de licență vor fi desființate în trei universități:
# Academia de Studii Economice din București (ASE): programul „Finanțe-Bănci” desfășurat la Buzău;
# Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați: programele „Limbă și literatură franceză – Limbă și literatură română”, „Biotehnologii pentru industria alimentară” și „Tehnologie și control în alimentația publică”;
# Universitatea Creștină „Partium” din Oradea: programele „Limba și literatura engleză – Limba și literatura germană” și „Limba și literatura germană”.

Modificări la nivel de masterat

Pe baza evaluărilor efectuate de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), au fost propuse modificări și în oferta de programe de masterat. Astfel, universitățile vor include:
# 231 de programe de masterat de cercetare în șase universități de stat;
# 293 de programe de masterat profesional (274 în 18 universități de stat și 19 în șapte universități particulare);
# 17 programe de masterat didactic în trei universități de stat;
# 10 programe de masterat profesional organizat în regim dual în trei universități de stat.

La solicitarea universităților, se vor adăuga încă 10 programe de masterat de cercetare și 25 de masterat profesional.

Totodată, vor intra în lichidare trei programe de masterat din două universități de stat, în urma evaluărilor ARACIS, iar 25 de programe de masterat vor fi desființate la cererea instituțiilor organizatoare (23 în cadrul a nouă universități de stat și două în universități particulare).

Conform Notei de fundamentare, capacitatea de școlarizare a domeniilor de masterat evaluate va crește cu 735 de locuri, de la 25 585 la 26 320.

Oferta universităților românești pentru anul universitar 2025/2026 o puteți vedea în documentul de mai jos.


Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente