Ce s-a întâmplat la Centrul de excelență în medicină din Chișinău și de ce au fost arestate patru persoane

colegiul de medicină
Foto:Facebook/Centrul de Excelență în Medicină și Farmacie,,Raisa Pacalo”

În data de 20 februarie, autoritățile au desfășurat 45 de percheziții într-un caz de delapidare a banilor publici. Schema implică conducerea și angajați ai Centrului de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo” din Chișinău. Potrivit Centrului Național Anticorupție (CNA), nouă persoane sunt bănuite. Dintre acestea, patru au fost reținute pentru 72 de ore – directorul instituției, contabilul-șef, un specialist în resurse umane și o șefă de secție.

Cele 45 de percheziții au fost efectuate în birourile de serviciu, domiciliile și automobilele persoanelor implicate. Au fost ridicate carduri bancare, obiecte și documente importante pentru cauza penală. De asemenea, au fost ridicate și mijloace financiare, a căror proveniență urmează a fi stabilită.

De ce au fost arestate persoanele bănuite

Conform autorităților, persoanele arestate de la centrul de excelență sunt cercetate pentru că au organizat și au desfășurat o schemă de delapidare a mijloacelor bănești aflate la balanța instituției. Persoane fizice erau angajate fictiv, respectiv nu se prezentau la locul de muncă și nu activau în instituție.

De asemenea, au fost relevate probe privind colectarea banilor de la studenți, trucarea achizițiilor publice și favorizarea unor agenți economici. În plus, resursele instituției au fost folosite în scopuri private. De exemplu, unele spații și echipamente ale instituției au fost închiriate pentru a produce dinți artificiali și proteze dentare, în beneficiul unor persoane din afara instituției.

Reacția Ministerului Educației și Cercetării

După cum am menționat mai sus, autoritățile competente au stabilit că la Centrului de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo” au fost colectați bani de la studenți. Acest fapt este calificat drept act de corupție. Ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, a venit cu o reacție și a precizat că nu există nicio justificare pentru lipsa de integritate – de la asigurarea copiatului la examene până la colectarea plăților informale.

Dan Perciun, ministrul educației și cercetării

Dan Perciun a menționat că ministerul va continua campaniile de informare în școli, grădinițe, colegii, școli profesionale și universități privind importanța asigurării unui proces educațional corect și obiectiv. De asemenea, vor fi evaluate și în acest an, în mod public, universitățile în ceea ce privește incidența anumitor practici necorespunzătoare. Datele din sondajul de anul trecut sunt disponibile aici.

De asemenea, oficialul încurajează pe toți cei care identifică practici păguboase să sesizeze MEC, Centrul Național Anticorupție și fondatorii instituțiilor de învățământ.

Reacția Ministerului Sănătății

Și ministra sănătății, Ala Nemrenco, a comentat situația. Ea a precizat că „aceste percheziții și rețineri au cam întârziat cu vreo … ani”

Ala Nemereco, ministra sănătății

Orice persoană bănuită sau arestată se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente