Granturi pentru tineri și vouchere inovaționale. Cercetătorii din Moldova pot primi finanțare pentru cinci categorii de proiecte

cercetare știință (1)
Foto:YuriArcursPeopleimages/Envato

În acest an, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) în colaborare cu Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare oferă 100 de milioane de lei pentru finanțarea proiectelor de cercetare. Potrivit ministrului Dan Perciun, acest buget este de cinci ori mai mare decât cel din anul 2024. Circa 200 de cercetători din Moldova își vor putea depune proiectul pentru a obține finanțare. MEC se așteaptă ca cel puțin 100 dintre aceștia să fie tineri, persoane de până la 40 de ani.

Dan Perciun a anunțat că în Republica Moldova activează 730 de cercetători tineri, ceea ce înseamnă că fiecare a șaptea persoană va avea posibilitatea să beneficieze de finanțare.

Sunt propuse cinci categorii la care cercetătorii pot depune proiecte.

# Proiecte pentru cercetători tineri cu un buget total de 22,5 milioane de lei. Costul unui proiect este de 900 000 de lei, iar 80 % dintre acești bani vor fi folosiți pentru salarizare.

Vor fi finanțate 25 de proiecte, iar durata de realizare a unui proiect trebuie să fie de 18 luni. Echipa trebuie să fie formată din cel puțin patru cercetători, care pot fi persoane cu experiență, doctoranzi, masteranzi sau absolvenți ai programelor de licență, cu vârsta de până la 40 de ani inclusiv. Conducătorul/conducătoarea de proiect trebuie să fie o persoană care deține titlu științific de doctor(ă) sau de doctor(ă) habilitat(ă) cu vârsta de până la 40 de ani inclusiv.

# Proiecte pentru stimularea excelenței cu un buget total de 24 de milioane de lei. Costul unui proiect este de 600 000 de lei, iar 80 % dintre acești bani vor fi folosiți pentru salarizare.

Vor fi finanțate 40 de proiecte, iar durata de realizare a unui proiect trebuie să fie de 18 luni. Circa 160 de cercetători vor fi implicați. Într-o echipă trebuie să fie de la două la patru persoane, care pot fi persoane cu experiență, doctoranzi, masteranzi sau absolvenți ai programelor de licență. Conducătorul/conducătoarea de proiect trebuie să fie o persoană care deține titlu științific de doctor(ă) sau de doctor(ă) habilitat(ă) cu o experiență de cel puțin 10 ani.

# Proiecte comune de colaborare între diaspora științifică și organizațiile din domeniul cercetării și inovării din Moldova „ReBRAIN” cu un buget total de 10 milioane de lei. Costul unui proiect este de 1 milion de lei de lei. Până la 50 % se vor oferi pentru salarizarea serviciilor de cercetare, iar 30 % – pentru deplasări peste hotare. Durata implementării unui proiect va fi de 12 luni.

Banii se vor oferi pentru un consorțiu format din o universitate sau două universități din Moldova și doi sau mai mulți membri ai diasporei. Persoanele din diasporă trebuie să fie doctori în științe sau doctoranzi cu o experiență de cel puțin cinci ani și angajați de cel puțin trei ani în organizația de peste hotare.

# Vouchere inovaționale, cu un buget total de 2 milioane de lei, vor fi destinate susținerii transferului de cunoștințe între cercetare și mediul de afaceri. Vor fi finanțate până la 40 de proiecte, iar durata de realizare a unui proiect trebuie să fie de 18 luni. Voucherele vor fi destinate în primul rând întreprinderilor mici și mijlocii, care își propun să realizeze sau să finalizeze un produs sau un serviciu și au nevoie de sprijinul comunității academice.

# Proiecte pentru dezvoltarea capacităților de participare la Programul „Orizont Europa” cu un buget total de 2 milioane de lei. Vor fi finanțate circa 60 de proiecte și poate participa o singură persoană sau un grup de persoane. Cercetătorul sau cercetătoarea – doctor(ă), doctor(ă) habilitat(ă) în științe sau expert(ă) în domeniu – trebuie să depună o propunere de proiect de cercetare și/sau de inovare eligibilă în cadrul programului „Horizon Europe”. Durata implementării unui proiect va fi între șase și 12 luni.

Se vor oferi:
# 100 000 de lei pentru un proiect de cercetare și inovare (Research and innovation action sau Innovation action);
# 75 000 de lei pentru un proiect de creștere a capacității (Coordination and support action);
# 50 000 de lei pentru un proiect de bursă individuală (Marie Skłodowska-Curie Actions).

Dosarele de concurs pot fi depuse AICI până la data 4 aprilie 2025. Evaluarea proiectelor se va face în lunile aprilie-mai 2025, iar rezultatele vor fi anunțate în iunie 2025. 

În 2024, MEC a implementat o nouă metodologie de finanțare instituțională a organizațiilor de cercetare și a alocat un buget de aproape 477 milioane lei pentru acest scop. Tot în 2024, salariile cercetătorilor au crescut cu 21 % în 2024. În plus, recent Guvernul a aprobat mărirea burselor pentru doctoranzi. De asemenea, a fost votată și majorarea cu 50 % și valoarea Bursei de excelență a Guvernului și cu 30 % Bursa pe domenii științifice.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente