Oficiali americani și ruși s-au întâlnit marți, 18 februarie, în Arabia Saudită pentru a discuta despre relansarea relațiilor bilaterale. Cu toate acestea, în cadrul întâlnirii a fost abordat și subiectul războiului din Ucraina, informație făcută publică după convorbiri de însuși președintele SUA. Șeful statului vecin, Volodâmâr Zelenski, a reacționat negativ la această întâlnire, mai ales având în vedere faptul că Ucraina nu a fost invitată. Drept reacție, Donald Trump l-a criticat pe Zelenski și a acuzat în mod eronat Ucraina de declanșarea conflictului armat. Mulți lideri și experți internaționali au condamnat afirmațiile președintelui american. Voi încă vă întrebați cine totuși a început războiul din Ucraina?
Întâlnirea de la Riad a fost prima întâlnire directă între reprezentanții celor două țări de la începutul invaziei ruse în Ucraina. La aceasta au participat cinci oficiali:
# secretarul de stat al SUA, Marco Rubio;
# consilierul pentru securitate națională al SUA, Mike Waltz;
# trimisul lui Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff;
# ministrul rus de externe, Serghei Lavrov;
# consilierul lui Putin pentru politică externă, Iuri Ușakov.
După întrunire, Volodâmâr Zelenski a declarat că Trump „trăiește într-un spațiu de dezinformare” guvernat de Moscova. Drept urmare, șeful Statelor Unite l-a numit pe președintele ucrainean „dictator” și l-a acuzat de începerea războiului. „Dar astăzi am auzit: «Oh, ei bine, nu am fost invitați». Ei bine, ați fost acolo timp de trei ani. Ar fi trebuit să-l încheiați de trei ani. N-ar fi trebuit să-l începeți niciodată. Ați fi putut face o înțelegere”, a declarat președintele SUA.
Miercuri, 19 februarie, Donald Trump l-a criticat și mai mult pe Zelenski, afirmând că acesta „a făcut o treabă groaznică”.
Gândiți-vă: un comediant de succes modest, Volodâmâr Zelenski, a convins Statele Unite ale Americii să cheltuiască 350 de miliarde de dolari pentru a intra într-un război care nu putea fi câștigat, care nu trebuia să înceapă niciodată, dar un război pe care el, fără SUA și «TRUMP», nu îl va putea rezolva niciodată. Statele Unite au cheltuit cu 200 de miliarde de dolari mai mult decât Europa, iar banii Europei sunt garantați, în timp ce Statele Unite nu vor primi nimic înapoi. De ce nu a cerut leneșul Joe Biden echivalarea, adică să spună că acest război este mult mai important pentru Europa decât pentru noi? Avem un ocean mare și frumos ca separare.
Pe deasupra, Zelenski recunoaște că jumătate din banii pe care i-am trimis sunt «DISPĂRUȚI». El refuză să organizeze alegeri, este foarte jos în sondajele ucrainene și singurul lucru la care a fost bun a fost să joace cu Biden „ca la vioară”. Un dictator fără alegeri, Zelenski ar face bine să se miște repede sau nu va mai avea o țară. Între timp, negociem cu succes încheierea războiului cu Rusia, ceea ce toți recunosc că doar «TRUMP» și administrația Trump pot face. Biden nu a încercat niciodată, Europa nu a reușit să aducă pacea, iar Zelenski vrea probabil să mențină «trenul cu bani» în mișcare. Iubesc Ucraina, dar Zelenski a făcut o treabă groaznică, țara sa este distrusă, iar MILIOANE de oameni au murit inutil – și așa continuă…
Donald Trump, președinte al Statelor Unite ale Americii
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) February 19, 2025
Mai mult decât atât, Trump a declarat pentru BBC că are încredere în faptul că Rusia își dorește pacea. „Cred că rușii vor să vadă sfârșitul războiului, chiar cred asta. Cred că au un pic cărțile în mână, pentru că au luat o mulțime de teritorii.”
„Drumul către pace trebuie să fie bazat pe adevăr”
Mai mulți lideri și oficiali internaționali au venit cu reacții la afirmațiile lui Trump privind cine a inițiat războiul. Unul dintre aceștia a fost ex-secretarul britanic al apărării și un susținător puternic al Ucrainei, Ben Wallace. El a descris declarațiile președintelui american ca fiind „direct din punctajele de propagandă ale Kremlinului”.
and spent at least $25bn on its own replenishment. 3. Ukraine started the war..❌this claim is straight out of the Kremlin talking points. Russia invaded in 2014 and 2022. Putin’s amateur essay revealed it all the previous year. 3/4
— Rt. Hon Ben Wallace (@BenWallace70) February 19, 2025
De aceeași părere s-a arătat a fi și Mike Pence, ex-vicepreședinte în primul mandat al lui Trump. „Domnule președinte, Ucraina nu a pornit acest război. Rusia a lansat un război neprovocat și o invazie brutală. Drumul către pace trebuie să fie bazat pe adevăr”, a scris acesta pe platforma X.
Mr. President, Ukraine did not “start” this war. Russia launched an unprovoked and brutal invasion claiming hundreds of thousands of lives. The Road to Peace must be built on the Truth.🇺🇸🇺🇦
“Russia Invades Ukraine in Largest European Attack Since WWII” @FoxNews (February 24,… pic.twitter.com/HsWGdyCGOz
— Mike Pence (@Mike_Pence) February 19, 2025
Chuck Schumer, fostul speaker al Camerei Reprezentanților SUA, a declarat că este dezgustător să vezi cum un președinte american se întoarce împotriva unuia dintre prietenii săi și se aliază deschis cu un criminal precum Vladimir Putin.
It is disgusting to see an American president turn against one of our friends and openly side with a thug like Vladimir Putin.
And with Trump preparing to give in to Putin now, America will pay the price later.
This isn’t just about the security of another country. This is…
— Chuck Schumer (@SenSchumer) February 19, 2025
Cum a început războiul și cine l-a inițiat
În acest context, amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în dimineața zilei de 24 februarie 2022, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare.
Președintele rus, Vladimir Putin, a afirmat atunci că va depune eforturi pentru demilitarizarea Ucrainei. „NATO îi sprijină pe neonaziștii ucraineni care nu îi vor ierta niciodată pe locuitorii din Crimeea pentru alegerea lor și vor veni în Crimeea. Acțiunile noastre sunt de autoapărare împotriva amenințărilor.”
În aceeași zi, președintele ucrainean, Volodâmâr Zelenski, a anunțat introducerea stării de război în toată țara. „Lucrăm, lucrează armata, lucrează întreg sectorul de securitate și apărare. Eu, Consiliul de Securitate și Apărare Națională, Cabinetul de Miniștri vom fi mereu în legătură cu dumneavoastră. Voi lua legătura din nou în curând.”
Menționăm că în perioada premergătoare declanșării invaziei, Zelenski a declarat în repetate rânduri că vrea să se întâlnească cu Vladimir Putin pentru discuții. Cu cinci zile înainte ca trupele ruse să intre în Ucraina, Zelenski a afirmat că este pregătit pentru negocieri. „Suntem pregătiți să ne așezăm și să discutăm. Alegeți platforma care vă convine.”
De asemenea, în zilele și săptămânile de după invazie, negociatorii ucraineni și ruși au avut mai multe runde de discuții în Belarus și Turcia. Totuși, pentru că cererile Rusiei erau maximaliste, inclusiv demilitarizarea parțială a Ucrainei, ceea ce ar fi paralizat capacitatea țării de a se apăra în viitor, nu s-a reușit ajungerea la un numitor comun.
Astfel, în Ucraina a început un război care durează până în prezent, condamnat pe scară largă de comunitatea internațională. Aici găsiți cronologia evenimentelor din primul an. Totodată, echipa #diez scrie periodic despre ceea ce se întâmplă în țara vecină. Aici sunt cele mai importante știri.