Moldova și Ucraina au semnat un memorandum de cooperare între instituțiile responsabile de integrarea în UE din cele două țări

semnare memorandum
Foto:Facebook/Cristina Gherasimov

Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, și viceprim-ministra pentru integrare europeană și euroatlantică a Ucrainei, Olha Stefanișâna, au semnat Memorandumul de Cooperare privind integrarea europeană. Documentul va stabili un cadru de colaborare între instituțiile coordonatoare ale procesului de aderare la Uniunea Europeană (UE) din cele două țări.

Într-o postare pe Facebook, viceprim-ministra Cristina Gherasimov a declarat că memorandumul va impulsiona schimbul de experiență și bune practici în armonizarea legislației naționale la acquis-ul UE, gestionarea eficientă a fondurilor europene, implementarea reformelor și dezvoltarea proiectelor comune în domenii precum energia verde, protecția mediului sau infrastructură.

„Acum trei ani, Moldova și Ucraina au ales calea aderării la UE. Am reușit, într-o perioadă atât de scurtă, să avansăm în procesul de aderare, iar acum ne pregătim de deschiderea negocierilor pentru primul grup de capitole. Parteneriatul pe care l-am încheiat este o reafirmare a angajamentului nostru comun de a construi un viitor european, o viață prosperă și sigură pentru cetățenii ambelor țări”, a precizat Cristina Gherasimov.

La rândul ei, Olha Stefanișâna a menționat că în ciuda vremurilor de turbulențe globale, integrarea europeană rămâne un obiectiv neschimbabil pentru țările noastre.


Pe 21 iunie, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat Decretul privind inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE. De asemenea, la ședința Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană, s-a decis desemnarea viceprim-ministrei Cristina Gherasimov în calitate de negociatoare șefă din partea Republicii Moldova. „Republica Moldova a îndeplinit toate recomandările Comisiei Europene. La referendumul din toamnă, poporul va decide dacă anume aceasta este direcția de dezvoltare a țării și moștenirea pe care o lăsăm generațiilor următoare”, se arată într-un comunicat de presă publicat de către Președinție. 

În data de 13 decembrie, deputații europeni au adoptat în plenul Parlamentului European rezoluția prin care au cerul Consiliului European să decidă, în cadrul reuniunii din 14-15 decembrie 2023, începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Pe 14 decembrie 2023, Consiliul European a aprobat începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina la Uniunea Europeană. Începând cu data de 15 decembrie 2023, Moldova a lansat procesul de negocieri cu Uniunea Europeană. Cu un anunț în acest sens a venit Nicu Popescu, fost ministru al afacerilor externe și integrării europene.

Pe 5 octombrie 2023, Parlamentul European a votat rezoluția prin care a cerut începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la finalul anului 2023. Rezoluția a fost votată cu largă majoritate: 448 de voturi „pentru”, 45 „împotrivă” și 43 de abțineri. De asemenea, pe 8 noiembrie 2023, Comisia Europeană a recomandat oficial țărilor membre ale Uniunii Europene să înceapă negocierile de aderare a Republicii Moldova la UE. 

În acest articol puteți vedea care sunt cei nouă pași pe care Moldova a trebuit să-i îndeplinească până în această vară pentru a deschide negocierile de aderare cu UE. Amintim că Moldova a depus oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană pe 4 martie 2022, iar pe 23 iunie 2022, Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a țării și a decis să-i acorde statutul de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente