(doc) Agenții economici vor primi compensații pentru energia electrică până la sfârșitul anului 2025

lumina bec electricitate casa idee
Foto:Ruthson Zimmerman/Unsplash

Antreprenorii din Republica Moldova care activează în sectoarele strategice pentru economia națională vor beneficia de compensații la energia electrică pe întreg parcursul anului 2025. Cabinetul de miniștri a votat astăzi, 19 ianuarie, o hotărâre care prevede introducerea unor modificări privind Programul de compensare a creșterii prețului la energia electrică pentru întreprinderile din Republica Moldova.

Guvernul va continua să compenseze 50 % din creșterea tarifelor la energia electrică pentru agenții economici. Sprijinul va fi acordat pentru o perioadă de 12 luni. Anterior, compensațiile au fost prevăzute doar pentru lunile ianuarie, februarie și martie. De asemenea, termenul-limită pentru depunerea solicitării va fi prelungit de la 10 la 30 de zile de la data emiterii facturii. În același timp, va fi eliminat criteriul care prevedea că, pentru a putea beneficia de sprijin, cheltuielile pentru energia electrică trebuie să constituie cel puțin 3 % din veniturile întreprinderii.

„Cu ajutorul partenerilor din Uniunea Europeană, suntem în stare să extindem măsura pe întreg anul 2025. Facem asta ca antreprenorii să se poată ajusta și să se acomodeze noilor costuri. Pe termen lung, suntem alături de antreprenori ca să-i susținem să-și crească productivitatea, eficiența, competitivitatea”, a declarat ministrul dezvoltării economice și digitalizării, Dumitru Alaiba.

Programul de compensare a creșterii prețului la energia electrică pentru întreprinderi are un buget total de 300 de milioane de lei, fonduri care vor fi asigurate de Uniunea Europeană.

În luna ianuarie, Guvernul a lansat un program de compensații pentru energia electrică dedicat agenților economici din Republica Moldova. Acesta are scopul de a sprijini producătorii locali și de a susține competitivitatea acestora în contextul creșterii tarifelor la energie.

Prioritatea va fi acordată companiilor pentru care factura la energie are o pondere semnificativă în costurile de producție, în special celor din sectorul alimentar (lapte, carne, ouă, pâine). Totodată, sprijinul va fi extins și către alte industrii prelucrătoare (încălțăminte, îmbrăcăminte, mobilă, componente electrice etc.).

În total, programul ar putea sprijini până la 10 000 de companii eligibile. Compensațiile se vor aplica retroactiv, din prima zi a creșterii tarifelor. Pe lângă mecanismul de compensație anunțat, de la 1 ianuarie 2025, antreprenorii pot beneficia de un mecanism de sprijin pentru investiții. Acesta e primul mecanism de ajutor de stat dedicat investițiilor noi. Mai exact, vor fi restituite până la 60 % din investițiile pe care le fac antreprenorii pentru extinderea și dezvoltarea afacerilor. Din această sumă, 25 % sunt granturi nerambursabile și 75% reprezintă scutiri de 50 % la impozitul pe venit. Mai multe detalii privind acest subiect puteți găsi aici.

În contextul stării de urgență în energetică, autoritățile Republicii Moldova îndeamnă locuitorii să economisească resursele energetice. În condițiile unei crize, fiecare dintre noi putem contribui la reducerea deficitului de resurse energetice și doar împreună vom diminua riscul unor eventuale deranjamente în sistemul energetic național.

Astfel, prin efortul fiecărui consumator de a reduce consumul de electricitate, în special în intervalul orelor de vârf 7.0-10.00 și 18.00-23.00, vom contribui la creșterea gradului de securitate energetică a țării și vom reduce costurile de procurare a energiei electrice.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente