Integrarea tinerilor NEET (care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare), în special a celor din comunități dezavantajate, precum romii, necesită colaborare intersectorială, pentru a depăși barierele legate de educație, servicii sociale și formare profesională.
Aceste aspecte, alături de soluții pentru incluziunea profesională a tinerilor romi, au fost discutate la ultima ședință a Grupului Național de Coordonare pentru Angajarea Tinerilor și Antreprenoriat în Moldova. La evenimentul organizat de programul EU4Youth, faza a III-a: Ocuparea forței de muncă și antreprenoriat în rândul tinerilor, reprezentanții EU4Youth au predat oficial coordonarea grupului noului consiliu de administrație.
Felicia Bechtold, secretară de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale: „Desfășurarea programului EU4Youth în Republica Moldova este esențială, datorită impactului său asupra comunității rome. De-a lungul acestui proces, tinerii romi au beneficiat de oportunități concrete de integrare socială și dezvoltare profesională, și-au putut exprima ideile, și-au dezvoltat abilitățile și au contribuit activ la progresul comunității lor”.
Materializat în rezultate concrete, în perioada 2023-2025, de când activează Grupul Național de Coordonare pentru Angajarea Tinerilor și Antreprenoriat în Moldova, peste 148 de tineri romi NEET au fost conectați la oportunități educaționale și profesionale, beneficiind de sprijin direct pentru angajare și antreprenoriat. Campaniile de informare desfășurate atât online, cât și offline, au contribuit la creșterea gradului de conștientizare și participare, facilitând accesul acestora la diverse resurse.
Lorenzo Nava, expert-cheie internațional în cadrul programului EU4Youth: „În Republica Moldova, în ultimii doi ani, am lansat diferite programe destinate comunităților rome și am avut ca scop să adunăm împreună actori din sectorul public, din sectorul privat și din societatea civilă, pentru a găsi soluții de a-i integra pe tinerii romi prin politici de angajare, de ocupare a forței de muncă și alte oportunități.”
Pentru a oferi tinerilor romi NEET posibilități reale de integrare și acces la locuri de muncă, este necesară implicarea activă a tuturor actorilor relevanți. Colaborarea continuă între Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă, Direcția Generală pentru Ocuparea Forței de Muncă Chișinău, Agenția Relații Interetnice, ONG-urile specializate, liderii comunitari, rețelele de mediatori comunitari și programul EU4Youth creează un cadru durabil pentru identificarea și conectarea tinerilor romi la oportunitățile educaționale și profesionale existente.
Raisa Dogaru, directoarea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă: „Una dintre cele mai importante inițiative promovate de Comisia Europeană pentru combaterea șomajului în rândul tinerilor din Moldova și prevenirea intrării acestora în categoria NEET este Garanția pentru Tineret, lansată în 2023. Scopul acestei inițiative este ca niciun tânăr să nu fie lăsat în urmă și toți să beneficieze de sprijin pentru integrarea pe piața muncii”.
Programul EU4Youth, faza a III-a: Ocuparea forței de muncă și antreprenoriat în rândul tinerilor, finanțat de Uniunea Europeană și de Ministerul Afacerilor Externe al Lituaniei, este implementat de Agenția Centrală de Management a Proiectelor în țările Parteneriatului estic. Acestea includ Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina. Programul se va derula până la mijlocul anului 2025 și vizează furnizarea de asistență tehnică organizațiilor guvernamentale și neguvernamentale în vederea combaterii șomajului în rândul tinerilor și îmbunătățirii capacității de ocupare a forței de muncă.