Elevii liceului „Elena Alistar” din Chișinău au adus un omagiu lui Grigore Vieru printr-un spectacol literar-muzical

Grigore Vieru 1
Foto:Facebook/LTPA „Elena Alistar”

Cu ocazia aniversării a 90 de ani de la nașterea poetului Grigore Vieru, Liceul Teoretic cu Profil de Arte „Elena Alistar” a dedicat această săptămână creației vierene. Elevii au prezentat un spectacol literar-muzical cu genericul „Un secol grăbit…”, ce a îmbinat tradiția cu viziunea artistică a noii generații.

Pe scenă au urcat 36 de tineri artiști din clasele I-XII, care au redat prin poezie, muzică și expresie scenică esența operei poetului. Astfel, au valorificat teme fundamentale, precum:
#dragostea: „Dacă n-ar fi iubirea, m-aș teme de viață.”;
#mama: „Aș vrea să-mi trăiesc din nou viața, dar numai pentru a o vedea pe mama.”;
#limba: „Limba este creația omului prin Dumnezeu. Mai sus omul nu s-a putut ridica.”;
#patria: „Fusese vremea mult prea cruntă, / Și-atât ne-a ars de dânsul dorul, / Că azi ne strângem și la nuntă / Și la Botez cu Tricolorul.”

Sursă: Facebook/LTPA „Elena Alistar”

Elevii care au participat în spectacol au împărtășit impresiile și motivația care i-a determinat să urce pe scenă și să aducă un omagiu lui Grigore Vieru prin artă.

Ecaterina Vîlcu, elevă în clasa a XI-a, ne-a povestit că dorința de a se implica activ în evenimente culturale și omagierea unui scriitor de renume au determinat-o să accepte fără ezitare.

Ecaterina Vîlcu

Experiența trăită pe scenă Ecaterina a descris-o drept una memorabilă și emoționantă. „A fost extraordinar, plin de energie. Am trăit fiecare moment intens și m-am bucurat de fiecare clipă petrecută pe scenă alături de colegi.”

Camelia Fornea, elevă în clasa a IX-a, ne-a comunicat că a acceptat să participe în spectacol dintr-un profund respect pentru opera poetului și dorința de a contribui la păstrarea moștenirii sale culturale.

Camelia Fornea

Sursă: Facebook/LTPA „Elena Alistar”

Am discutat și cu Laurențiu Ghelas, elev în clasa a XI-a, cel care a interpretat pe scenă personalitatea lui Grigore Vieru.

Laurențiu Ghelas

Amintim că, recent, Parlamentul Republicii Moldova, în colaborare cu Biblioteca Națională, a inaugurat expoziția „Grigore Vieru, făuritorul de cuvinte al neamului”, ce prezintă o colecție de documente care reflectă universul liric și spiritual al poetului.

Ce opere pot fi descoperite și cum este organizată colecția citește în acest material.

Autoare: Daniela Cumurciuc

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente