Tot ce trebuie să știi dacă vrei să participi la programul MIRAI din Japonia. Sfaturi care te vor ajuta să devii finalist(ă)

studenți MIRAI
Foto:Facebook/Ana Teișanu

În afară de misiunea diplomatică, Ambasada Japoniei din Republica Moldova acordă atenție inclusiv sectorului de tineret din țara noastră. O face prin intermediul programelor de schimb pe care le organizează pentru a contribui la consolidarea cunoștințelor despre Țara Soarelui Răsare. De exemplu, la începutul lunii noiembrie, Ana Teișanu a mers pentru o săptămână la Tokyo pentru a participa la programul MIRAI. Dacă îți dorești să descoperi politica, cultura și diplomația Japoniei, Ana îți oferă câteva sfaturi care te vor ajuta să treci cu brio peste etapele selecției, mai ales că recrutarea candidaților este una competitivă.

MIRAI este un program de schimb pe termen scurt între studenții europeni și cei din Japonia. A fost lansat în anul 2015, iar în traducere ar însemna „viitor”. Programul promovează mobilitatea academică, relațiile intelectuale, înțelegerea reciprocă între studenți și dezvoltarea unor concepte economice, sociale și culturale ale Japoniei.

Organizatorii menționează că MIRAI oferă următoarele facilități participanților:
# cunoașterea despre economia, societatea, istoria, cultura și relațiile diplomatice ale Japoniei;
# stabilirea relațiilor cu experții din Japonia;
# consolidarea relațiilor publice prin diseminarea proactivă a politicii diplomatice a Japoniei și a punctelor atractive;
# consolidarea relațiilor dintre Japonia și țările participante. 

Studenții din Republica Moldova pot aplica pentru una dintre următoarele secțiuni ale programului:
# Diplomație și strategii de securitate;
# Economie și afaceri;
# Mediu și ecologie;
# Știință și tehnologie.

Fiecare secțiune are un program separat și propriile activități la care urmează să participe tinerii selectați.

Înainte de completarea formularului de înregistrare, trebuie să ții cont de câteva criterii de eligibilitate:
# programul se va desfășura în limba engleză și necesită cunoașterea acestei limbi;
# ai între 20 și 35 de ani;
# deții experiență în implicarea comunitară, profesională și academică.

De asemenea, până la îndeplinirea tuturor sarcinilor din formular, este necesar să citești cu atenție regulamentul programului. De exemplu, Ana a trebuit să-și dea acordul pentru a face testul COVID-19, în cazul în care este necesar. Dacă dintr-un motiv sau altul nu ai posibilitate să participi, dar ai fost deja selectat(ă), atunci trebuie să returnezi banii organizatorilor. „Este vorba despre mai multe aspecte tehnice. Ulterior, aceste acorduri trebuie tipărite, semnate, scanate și trimise. Sfatul meu este să nu te grăbești, să fii atent(ă), să înțelegi fiecare cerință și să nu utilizezi inteligența artificială.”

Prima etapă constă în colectarea tuturor actelor necesare pentru înscriere: o copie a pașaportului valabil, o scrisoare de înțelegere, semnarea regulamentului general privind protecția datelor, foaia matricolă tradusă în engleză și legalizată, CV-ul, o fotografie cu dimensiunea 3 × 4 cm în format JPEG. Anei i-a luat cam o săptămână să facă rost de toate documentele. „Am așteptat aproximativ una-două luni până să primesc răspunsul că am trecut în cea de-a doua etapă.” Dacă nu ai pașaport românesc și alegi să mergi în Japonia cu cel moldovenesc, atunci să știi că vei avea nevoie de o viză. „În opinia mea, este o etapă destul de complicată, fiindcă trebuie să mergi la ambasadă și să te asiguri că ai toate documentele necesare. Chiar dacă ei sunt notificați că ești invitat(ă) prin intermediul programului MIRAI, durează să înțelegi procesul și cum să completezi corect formularele necesare.”

Tot la această etapă, candidații scriu un eseu în care explică motivația pentru care își doresc să participe la MIRAI. În procesul de redactare a lucrării, Ana îți recomandă:
# să spui de ce anume tu ești cel (cea) mai potrivit(ă) pentru acest program;
# sa demonstrezi implicarea ta în comunitate, în mediul academic și profesional;
# să relatezi despre planurile tale și influența programului MIRAI pentru viitoarea ta carieră.

Cea de-a doua etapă constă într-un interviu cu un reprezentant al ambasadei și cu unul dintre organizatori. Acesta se desfășoară în limba engleză și durează aproximativ 40 de minute. Studenta din Republica Moldova a început interviul cu o scurtă prezentare în limba japoneză. (Nu este necesar să vorbești în japoneză în timpul interviului. Ana studiază limba de trei ani și a considerat că va fi un avantaj pentru ea să discute în japoneză). „Am povestit despre backgroundul meu, despre participarea la festivalul Bunkasai, care are loc în luna iunie în Moldova. Le-am spus ce lucrez, despre activitatea mea academică. Am menționat conceptul japonez «Kaizen» – o practică ce mă ajută să-mi organizez activitățile astfel încât într-un final să ajung la succes. Cred că au fost impresionați de acest aspect, deoarece este important să demonstrezi că ai o înțelegere reală a culturii japoneze.”

De obicei, întrebările se ajustează în funcție de răspunsurile tale. Totuși, primele întrebări sunt standarde: cine ești, cu ce te ocupi, cum ai aflat despre această oportunitate. În timpul interviului, Ana îți sugerează să ții cont de următoarele aspecte:
# să fii respectuos (respectuoasă);
# să încerci să folosești unele gesturi japoneze de politețe;
# va fi în avantajul tău să te referi la cultura japoneza în răspunsurile tale.

Odată ce ai trecut și de etapa interviului, Ana te îndeamnă să atragi atenția la toate mesajele trimise de către organizatori. Vei primi detalii specifice despre procedurile din aeroport, persoana care te va ghida, locul în care vei fi cazat(ă), strada pe care vei locui. „De exemplu, trebuie să completezi un formular cu un cod QR, care este necesar la controlul de frontieră. Regulile legate de bagaj sau de sănătatea ta, la fel, sunt foarte importante.”

Participarea la programul MIRAI este gratuită, iar organizatorii acoperă toate cheltuielile. Este vorba despre: biletele de avion, biletele pentru transportul local, cazarea, alimentația, vizitele la instituțiile guvernamentale, muzee, universități. „În cazul meu, am cheltuit banii personali doar pentru unele cumpărături.” Programul MIRAI este conceput din activități precum:
# prelegeri în funcție de secțiunea aleasă;
# discuții cu studenții japonezi la una dintre cele mai prestigioase universități din Japonia;
# vizite la instituții de învățământ și de cercetare;
# ateliere de lucru și schimburi de opinii;
# vizite în zone locale;
# un tur ghidat al industriei locale;
# experiență în domeniul culturii tradiționale și un schimb de experiență cu populația locală;
# atelier de lucru și sesiune de raportare.

Pentru tinerii care reușesc să ajungă în Japonia datorită programului MIRAI Ana are un mesaj de încurajare. „Dorința voastră este cea care vă modelează destinul, iar responsabilitatea acțiunilor pe care le luați este cea care vă definește caracterul. Dacă îmbini aceste două elemente, cu siguranță vei avea succes. În Japonia, disciplina este foarte importantă. Motivația și dorința sunt esențiale, dar dacă nu ai disciplina necesară pentru a-ți realiza obiectivele, îți pierzi timpul visând. Odată ce contribui la dezvoltarea societății, aceste acțiuni influențează și dezvoltarea ta.”

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai noi oportunități #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente