Summitul de urgență de la Paris, programat pentru astăzi, 17 februarie 2025, a fost convocat de liderii europeni ca răspuns la excluderea Uniunii Europene (UE) din negocierile de pace dintre Statele Unite și Rusia privind războiul din Ucraina. Reuniunea, organizată de președintele Franței, Emmanuel Macron, își propune să reafirme unitatea UE și să garanteze implicarea sa în procesul de pace, având în vedere temerile că SUA ar putea negocia direct cu Rusia fără consultarea partenerilor europeni.
În cadrul Conferinței de Securitate de la München, trimisul special al lui Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, a declarat că Europa va fi consultată, dar exclusă din negocierile de pace dintre Rusia, SUA și Ucraina.
Conform Reuters, la Summitul de urgență de la Paris vor participa șapte țări:
# Franța;
# Marea Britanie;
# Germania;
# Polonia;
# Italia;
# Spania;
# Danemarca (va reprezenta țările baltice și scandinave).
Până în prezent, România nu figurează pe lista invitaților, însă momentan se fac demersuri diplomatice pentru ca țara vecină să poată participa la summit. De asemenea, la discuții vor participa șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Antonio Costa, și secretarul general al NATO, Mark Rutte.
Printre subiectele care urmează a fi abordate la summit se numără garanțiile de securitate pentru Ucraina, perspectiva aderării sale la NATO și excluderea UE din negocierile dintre SUA și Rusia. Premierul britanic Keir Starmer va participa la summit și apoi va merge la Washington pentru a discuta aceste subiecte cu președintele SUA, Donald Trump.
„Acesta este un moment unic într-o generație pentru securitatea noastră națională, în care ne confruntăm cu realitatea lumii de astăzi și cu amenințarea cu care ne confruntăm din partea Rusiei. Este clar că Europa trebuie să-și asume un rol mai important în cadrul NATO, în timp ce lucrăm cu Statele Unite pentru a asigura viitorul Ucrainei și pentru a face față amenințării cu care ne confruntăm din partea Rusiei. Regatul Unit va depune eforturi pentru a se asigura că SUA și Europa rămân unite. Nu putem permite ca diviziunile din cadrul alianței să ne distragă atenția de la inamicii externi cu care ne confruntăm”, a declarat Starmer.