De ce moldovenii au trebuit să moară în Afganistan? Istoricul Artur Leșcu, despre un război care nu a fost al nostru

RIAN_archive_21225_On_watch
Foto:RIA Novosti

Astăzi se împlinesc 36 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan. La acest război au fost nevoiți să participe 12 500 de moldoveni, iar o parte dintre ei nu s-au mai întors niciodată acasă. Doctorul în istorie Artur Leșcu, membru al comunității WatchDog, spune că războiul din Afganistan „niciodată nu a fost al nostru”, ci mai degrabă „10 ani de invazie imperialistă pusă la cale de Kremlin”.

Istoricul afirmă că în războiul din Afganistan, nici Uniunea Sovietică și, cu atât mai puțin, moldovenii nu au obținut nimic, în afară de jertfe omenești.

Totul a început în 1979, ca o operațiune specială (nostim, nu?) a trupelor de Spețnaz. Scopul era înlăturarea, adică uciderea conducătorului Afganistanului, ostil Moscovei, și instalarea unui guvern pro-Kremlin, pro-sovietic. Însă, pe parcurs, războiul de mare amploare declanșat de Moscova s-a transformat într-o catastrofă militară și economică, care a băgat ultimul glonț în trupul bolnav al URSS.

Artur Leșcu
Retragerea armatei sovietice din Afganistan. Sursă: rarehistoricalphotos.com

În cei 10 ani de război, Artur Leșcu spune că aproximativ 12 500 de moldoveni au fost trimiși să lupte într-o țară aflată la mii de kilometri distanță. Dintre ei, 301 s-au întors în sicrie, iar patru moldoveni, dați dispăruți, zac și acum undeva în munții afgani.

De asemenea, o parte dintre moldovenii întorși sunt schilodiți până în ziua de azi, confruntându-se cu probleme legate de sindromul stresului post-traumatic, după ororile la care au fost nevoiți să fie martori.

Acest război nu a fost al nostru, dar a fost ambalat de propagandă ca o misiune patriotică. Nu diminuez în niciun fel eroismul moldovenilor, găgăuzilor, ucrainenilor, bulgarilor din Moldova, care au dat tot ce era mai bun în îndeplinirea acestei misiuni. Dar se putea și fără ea. Acest război nu a fost al nostru. Victimele, însă, da.

De la Independență încoace monumente dedicate eroilor căzuți în Afganistan au împânzit localitățile din Moldova.: la Chișinău, Orhei, sate mari și mici, dar și în Găgăuzia. Astăzi, aceștia vor fi deplânși de cei care știu că ei puteau fi în viață, dacă Moscova nu ne-ar fi implicat în lupta sa.

Artur Leșcu
Doi soldaţi sovietici luaţi prizonieri de forţele de rezistenţă afgane. Sursă: rarehistoricalphotos.com
Un soldat sovietic fuge să se adăpostească, în timp ce mașina sa blindată este atacată de rebelii musulmani. Sursă: rarehistoricalphotos.com

Artur Leșcu spune că, în 1989, când URSS a eșuat, oamenii din întreaga Uniune, inclusiv noi, cei din Moldova, ne-am bucurat că trupele s-au retras.

Istoria nu iartă. Stoarsă economic și vădit slăbită de acel război, URSS s-a prăbușit în câțiva ani. Și pentru ce au murit atunci 301 moldoveni și alți 15 000 de soldați din toate colțurile Uniunii Sovietice? Nici atunci, nici acum, Rusiei nu i-a păsat de viețile omenești, nici măcar de ale rușilor, nemaivorbind de oamenii din alte țări.

Artur Leșcu

Războiul din Afganistan a fost ultimul în care au luptat și murit moldoveni la indicația Moscovei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente