Despre agenda electronică se vorbește de mai mulți ani, însă majoritatea școlilor din Republica Moldova încă nu sunt pregătite să renunțe la catalogul de hârtie. În acest an de studii, 605 școli din Republica Moldova utilizează agenda electronică, iar aplicația poate fi accesată de 85 973 de părinți.
Agenda electronică este un instrument online prin care elevii și părinții pot vedea programul lecțiilor și al vacanțelor, pot verifica temele (inclusiv comentarii de la profesori), notele sau absențele. Tot aici se găsesc și linkuri de conectare pentru lecțiile care se desfășoară online.
De la implementarea catalogului electronic, 104 instituții au renunțat total la catalogul din hârtie. Poți verifica aici dacă instituția în care înveți sau în care copilul tău își face studiile utilizează catalogul electronic.
Fiind elev(ă), poți avea acces la agenda electronică doar dacă unul dintre părinții tăi și-a creat deja un cont.
Cum te poți conecta dacă ești părinte
Primul pas e să accesezi agenda electronică aici. Pentru a avea acces la toate informațiile despre copilul tău, trebuie să creezi un cont de părinte.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2025/02/Agenda-3.jpg)
În continuare, vei fi redirecționat la „Creare cont părinte”. Aici introduci datele de înregistrare:
# prenume și nume;
# adresa de e-mail;
# parola (trebuie să conțină minimum șase caractere);
# confirmare parolei;
# codul din imagine.
După completarea tuturor câmpurilor, trebuie să tastezi butonul „Creare”.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2025/02/Agenda-4.jpg)
Dacă toate câmpurile au fost completate corect, se va deschide o fereastră care va afișa informații despre numele de utilizator (login) și parola (password) pentru autentificare. Login-ul este generat automat de către sistem, e compus din prima literă din prenume și din numele de familie, fără semne diacritice. De exemplu, pentru Alexandru Ionuț va fi „AIonut”.
Dacă așa utilizator există deja în sistem, la sfârșitul numelui de utilizator se va adăuga o cifră. Exemple: AIonut1, AIonut2.
După tastarea butonului „Ieșire”, regimul se închide și ajungi la pagina principală a portalului. Ulterior, trebuie să te autentifici dând click pe căsuța „Părinte”.
Cum adaugi un copil
După ce te-ai înregistrat în sistem, este timpul să îți adaugi copilul în contul personal. Poți face acest lucru doar dacă ai un cod de înregistrare de la diriginte. De obicei, sistemul generează două coduri individuale, câte unul pentru fiecare părinte.
Codul este valabil timp de trei luni. După expirarea acestuia, trebuie să ceri unul nou de la diriginte.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2025/02/IMG_4646.jpeg)
Pentru a trece datele copilului tău, trebuie să tastezi butonul „Adăugă copil”, ulterior butonul „Adăugare copil la contul meu”. Va trebui să introduci următoarele date:
# raionul/municipiul/UTA;
# localitatea și instituția de învățământ;
# clasa;
# codul pe care l-ai primit de la diriginte;
# data nașterii copilului (ziua, luna, anul).
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2025/02/Agenda-6.jpg)
Cum te poți înregistra dacă ești elev(ă)
După cum am mai menționat, nu poți avea acces la agenda electronică până se înregistrează unul dintre părinții tăi în sistem. După ce mama sau tatăl tău și-a făcut cont, trebuie să selecteze numele tău din mediul principal, să dea click pe numele de utilizator și să apese pe butonul „Generează cod”.
Pe ecran vor apărea informații despre tine: numele, prenumele, liceul și clasa.
În continuare, procedura e aceeași ca în cazul înregistrării unui părinte. Creezi un cont de elev și introduci toate datele tale:
# prenume;
# nume;
# adresa de e-mail;
# codul generat de părintele tău;
# parola din minimum șase caractere);
# confirmarea parolei;
# codul din imagine.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2025/02/Agenda-7.jpg)
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2025/02/Agenda-8.jpg)
Dacă toate câmpurile au fost completate corect, se va deschide o fereastră care va afișa informații despre numele de utilizator (login) și parola (password) pentru autentificare. Login-ul este generat automat de către sistem, e compus din prima litera din prenume și din numele de familie, fără semne diacritice. De exemplu, pentru Alexandru Ionuț va fi „AIonut”.
Dacă așa utilizator există deja în sistem, la sfârșitul numelui de utilizator se va adăuga o cifră. Exemple: AIonut1, AIonut2.
Ce găsești în agenda electronică
În agenda electronică ai acces în primul rând la orar, la dosarul personal, la absențe și la reușită.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2025/02/pixelcut-export.jpg)
Când accesezi pagina „Agenda”, poți vedea programul lecțiilor pentru o anumită perioadă, notele tale curente și comentariile de la profesori, temele pentru acasă pentru fiecare lecție, precum și orele la care nu ai fost.
La pagina „Dosar” apar datele tale personale:
# numele și prenumele;
# data nașterii;
# clasa;
# numele și prenumele dirigintei;
# tabelul cu discipline școlare și numele, prenumele profesorilor;
# denumirea instituției de învățământ (contacte).
La accesarea paginii „Absențe” vor apărea toate informațiile despre absențele tale pentru diferite perioade de studiu. Acestea sunt grupate pe lună.
Fiecare absență indică data lecției, numărul acesteia conform orarului, ora lecției, denumirea disciplinei, comentariul profesorului, tipul de absență: motivat/nemotivat/din cauza bolii.
La pagina „Reușita” apare o pagină cu două tabele, cu informația despre reușita ta pentru semestrul 1 și pentru semestrul 2. Fiecare tabel conține: denumirea disciplinelor, lista notelor, media și notele la teze.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2025/02/pixelcut-export-1.jpg)
Notele vor apărea în agenda electronică doar după ce profesorul indică totalurile lecției și rezultatele – notele, calificativele.
În acest articol, îți explicăm care sunt avantajele și dezavantajele utilizării unei agende electronice. De asemenea, am adunat și câteva păreri de la elevii care au utilizat-o.