Clădirea fostului cinematograf „Gaudeamus”, situată pe strada Vasile Alecsandri, numărul 4, este, din nou, la un pas de a fi demolată. Proprietara terenului și construcției își dorește să ridice în locul acesteia un complex multifuncțional de până la 15 etaje. Însă, potrivit Ministerului Culturii al Republicii Moldova, proiectul este ilegal și nu poate fi realizat. Vă explicăm în continuare ce s-a întâmplat, de ce „din nou” și ce acțiuni urmează să întreprindă ministerul.
În anul 2016, Primăria Chișinău, în frunte cu Dorin Chirtoacă, a aprobat demolarea fostului cinematograf „Gaudeamus”. În loc urmau să apară două blocuri locative cu câte 15 nivele. În același an, în mediul online a apărut o petiție împotriva acțiunilor de demolare. Cu toate acestea, doi ani mai târziu, clădirea a început să fie demolată, după ce dezvoltatorii proiectului au primit autorizație de construcție din partea primăriei. Totuși, după cinci zile de lucrări, procesul de demolare a fost sistat. Decizia a fost luată ca urmare a unor proteste organizate de un grup de cetățeni și a interpelării noului primar de Chișinău, încă neînvestit în funcție, Andrei Năstase. Astfel, după ce a emis o dispoziție prin care a sistat lucrările de demolare, viceprimarul Nistor Grozavu a sistat valabilitatea autorizației de desființare a clădirii, care, apropo, a fost emisă tot de el în 2018.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2025/02/cinema1-edited.jpg)
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2025/02/cinema-edited-1.jpg)
Proprietara terenului a acționat Primăria Chișinău în judecată, iar în ianuarie 2019, Judecătoria sectorului Centru a anulat dispoziția care prevedea stoparea demolării. Autoritățile municipiului Chișinău au contestat această decizie la Curtea de Apel, dar magistrații au lăsat în vigoare decizia instanței primare. Astfel, Primăria Chișinău s-a adresat către Curtea Supremă de Justiție (CSJ), însă și aceasta a menținut decizia inițială, calificând demolarea clădiri legală.
Prin urmare, în august 2020, la cinematograful Gaudeamus a fost adus echipamentul tehnic necesar pentru demolarea clădirii. Lucrările au început în seara de 24 august, iar deja a doua zi, la amiază, acestea au fost oprite din nou. Ilie Ceban, viceprimarul pe probleme juridice din acea perioadă, a menționat atunci că demolarea edificiului e ilegală, în pofida deciziei CSJ, deoarece termenul autorizației pentru demolare, acordată de fosta administrație, expirase.
În același an, reprezentanții primăriei mai spuneau că autoritățile anterioare au putut aproba construirea unui complex rezidențial pe terenul fostului cinematograf, deoarece au schimbat și codul terenului în planul zonal – din C3 (zonă comercială) în R7 (zonă rezidențială cu densitate medie). Din acest motiv primarul Ion Ceban afirma că trebuie adoptat un nou plan zonal, pentru a atribui terenului codul său vechi, C3. Într-un final, nu a fost creat un plan zonal nou, ci doar anulat cel vechi, după ce, în 2023, Curtea de Apel a emis o hotărâre care a permis acest lucru. Efectul a fost cel dorit de Ceban – terenul a redevenit „zonă comercială”.
În februarie 2025, fostul cinematograf revine în centrul atenției
De atunci, discuții despre „Gaudeamus” nu prea au fost. Un nou val a pornit după ce, pe 9 februarie 2025, expertul în dezvoltare urbană și transport public, care e și fost viceprimar al capitalei, Victor Chironda, a scris pe Facebook că pe terenul fostului cinematograf a început amenajarea șantierului. În postare e indicat faptul că o astfel de construcție în această zonă este „ilegală și inadmisibilă”. Potrivit lui, fără o documentație de urbanism adecvată și fără soluții pentru fluidizarea traficului, o clădire ca aceasta ar pune o presiune suplimentară semnificativă pe infrastructura socială și de transport din zona Pan Halippa, deja afectată de ambuteiaje cronice în orele de vârf.
Într-adevăr, pe 3 februarie 2025, Primăria municipiului Chișinău a emis o autorizație de construcție privind „construirea unui complex multifuncțional, din contul demolării construcției existente” pe terenul din strada Vasile Alecsandri, numărul 4. În cadrul ședinței Primăriei Chișinău din 10 februarie 2025, viceprimarul municipiului, Ilie Ceban, a confirmat faptul că instituția a eliberat acte permisive proprietarilor terenului, afirmând că toate procesele se desfășoară „conform normativelor în vigoare”. Totodată, acesta a menționat că noul bun imobil ar urma să aibă până la 15 etaje.
Pornim de la aceea că terenul și construcția este proprietate privată de mulți ani. Anterior au fost tentative ale foștilor proprietari să modifice zona și să o transforme într-o zonă pentru construcția blocurilor. În 2020, acest lucru a fost stopat. Astăzi și la momentul actual, această zonă este o zonă C3, care permite construcția unor obiective multifuncționale, sociale sau comerciale. Așa a fost solicitată eliberarea actelor permisive și așa și au fost eliberate. Deci, au fost eliberate acte permisive pentru construcția unui complex multifuncțional. Deci, nu va fi un bloc locativ. Promisiunea este în continuare respectată.
Ilie Ceban, viceprimar al municipiului Chișinău
Ministerul Culturii va solicita anularea autorizației de construcție
Cu toate acestea, într-un comunicat emis de Ministerul Culturii pe 11 februarie se menționează că acest proiect se află în zona de protecție a centrului istoric al Chișinăului și a două monumente situate în preajmă. Totodată, este indicat faptul că dezvoltatorii proiectului, care au obținut autorizația de construcție de la Primăria Chișinău, nu au solicitat și efectiv nu au obținut avizul necesar din partea ministerului, așa cum prevede legislația în vigoare.
Prin urmare, arhitecții, verificatorii și reprezentanții Primăriei municipiului Chișinău au încălcat legislația națională care reglementează procesul de proiectare și emitere a autorizațiilor de construcție. […]
Ministerul Culturii și Agenția de Inspectare a Monumentelor vor solicita instanței anularea autorizației de construcție emisă ilegal pentru edificarea unei clădiri cu 15 etaje în apropierea monumentelor de for public și a Cimitirului central din Chișinău. De asemenea, Ministerul Culturii va întreprinde acțiuni pentru tragerea la răspundere a specialiștilor care au elaborat proiectul, precum și a angajaților primăriei care au emis autorizația ilegală.
Ministerul Culturii, conform legislației privind protecția monumentelor și normelor internaționale în domeniul patrimoniului cultural, adoptă o poziție clară: orice intervenție în această zonă, fie reconstrucție, fie construcție nouă, trebuie să respecte prevederile legislației în vigoare.
Ministerul Culturii al Republicii Moldova
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2025/02/vic.jpg)
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2025/02/vic3-edited.jpg)
De ce activiștii civici sunt împotriva demolării fostului cinematograf
Subiectul a fost abordat de mai mulți activiști civici, inclusiv de fondatoarea A.O. „Salvați Chișinăul”, Anetta Dabija, care e și consilieră în Consiliul Municipal Chișinău. Potrivit ei, un bloc de 15 etaje nu-și are locul în acea zonă.
În ultima vreme s-au înmulțit proiectele imobiliare care au autorizație și nu țin cont în niciun fel de normative. Anul trecut a fost autorizat un bloc de 25 de etaje într-o zonă cu case la sol.
Revenind la Gaudeamus, în mod normal cum trebuia de acționat? Trebuia lansat un concurs arhitectural și un concurs de soluții, cu discuții publice și prezentarea ideilor. Ori măcar de avizat acel proiect la Ministerul Culturii/Consiliul Național al Monumentelor Istorice, așa cum cere legea.
Anetta Dabija, fondatoarea A.O. „Salvați Chișinăul”
Victor Chironda, expert în dezvoltare urbană și transport public, dar și fost viceprimar al capitalei, a venit cu mai multe reacții, pe lângă mesajul publicat pe 9 februarie. Ultima postare a acestuia a fost „inspirată” de comentariile internauților. El a afirmat că ceea ce oamenii nu știu e că „aceste ruine apar și stau absolut intenționat”.
„Mai bine bloc locativ decât o ruină”, „Râsipiturile estea stau de mulți ani și urâțesc orașul”, „Etot bomjatink nado snesti”
Văd multe comentarii de acest gen scrise de oameni simpli, locuitori ai orașului. Și reacția oamenilor e clară. Nu e plăcut să vezi ruinele care generează mizerie, sunt periculoase și strică ambianța urbană.
Doar că ceea ce nu știu oamenii este că aceste ruine apar și stau absolut intenționat. Asta e o metodă de „legalizare” în ochii publicului a unor construcții ilegale. […]
Degradarea orașului începe în capetele oamenilor, nu în clădiri.
Victor Chironda, expert în dezvoltare urbană și transport public
Ce ziceau în 2020 versus ce zic în 2025 reprezentanții Primăriei Chișinău
În 2020, primarul de Chișinău, Ion Ceban, declara că este categoric împotriva demolării fostului cinematograf. „Nu putem să construim acolo nu știu mega ce. Trebuie să ne așezăm cu juriștii, consilierii municipali, cu cei care, de fapt, sunt implicați.”
În aceeași perioadă, edilul capitalei scria pe Facebook că „pentru această zona va fi analizată posibilitatea de a realiza un alt PUZ, unde va fi interzisă construcția blocurilor de locuit, iar terenul va fi valorificat prin ridicarea de edificii sociale”.
Este aberant ca pe locul fostului Cinematograf ,,Gaudeamus” să fie ridicate blocuri cu 15 etaje, așa cum a fost aprobat în anul 2016 de către CMC, care a aprobat ilegal un PUZ, ce ridică multe semne de întrebare.
Amintesc, lucrările de demolare a cinematografului sunt ilegale, pentru că se desfășoară fără autorizație de desființare. Aceasta a expirat în martie 2020, iar alta în acest sens nu a fost emisă.
Nu vom permite ca spațiile culturale să devină businessul unor oameni și să fie încălcată legea.
Ion Ceban, primarul municipiului Chișinău
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2025/02/image-edited.jpg)
Cu toate acestea, în 2025, Primăria Chișinău, în frunte cu același Ion Ceban, a aprobat o nouă autorizație de construcție pentru terenul din strada Vasile Alecsandri, numărul 4.
Până la momentul publicării acestui articol, reprezentanții municipalității nu au comentat prea mult situația creată. Unica declarație a acestora a fost că rămâne valabilă afirmația viceprimarului Ilie Ceban, pe care v-am prezentat-o mai sus.
Locuitorii capitalei solicită suspendarea autorizației de construcție
Un grup de locuitori ai municipiului Chișinău, împreună cu reprezentanții mai multor organizații neguvernamentale, a lansat miercuri, 12 februarie, o petiție. Prin intermediul acesteia se solicită suspendarea autorizației de construcție a unui complex multifuncțional pe teritoriul fostului cinematograf „Gaudeamus”.
Petiția este deschisă pentru a fi semnată și de alte organizații, inițiative și locuitori/locuitoare ai/ale capitalei. Ulterior, aceasta va fi transmisă Primăriei Chișinău. Aici găsiți detalii.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2025/02/petitie.jpg)