Noaptea trecută, mai multe drone rusești au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova. Potrivit autorităților, una dintre drone a explodat pe un teren agricol în preajma satului Ciumai, raionul Taraclia. A doua dronă a explodat la aproximativ 1,5 kilometri de Ceadâr-Lunga.
În urma exploziilor nimeni nu a avut de suferit. Experții tehnico-explozivi ai Poliției Naționale sunt la fața locului, iar teritoriile au fost izolate. Fragmentele depistate la Ceadâr-Lunga au fost confirmate ca aparținând unei drone rusești.
Andrei Curăraru, expert în securitate al comunității WatchDog.md, precizează într-o postare pe Facebook că este prima dată o dronă a explodat pe teritoriul Republicii Moldova. Până acum, căzuse resturi sau drone doborâte de apărarea ucraineană. Totodată, expertul a venit cu un ghid în care explică ce ar trebui să facem în cazul în care auzim zgomote de dronă sau explozie sau dacă găsim resturi de drone.
Ce faci în cazul în care o dronă ajunge pe teritoriul țării
Dacă auzi un zgomot de dronă sau explozii:
# nu ieși din casă și evită geamurile;
# nu încerca să filmezi drona, pentru că riști să fii expus(ă) unei explozii.
Dacă vezi resturi de drone:
# nu le atinge, nu le muta, nu te apropia de ele – dronele Shahed-136 pot avea explozibili reziduali sau dispozitive pirotehnice;
# sună imediat la 112 și anunță autoritățile.
Dacă ești în zonă deschisă și vezi o dronă pe cer:
# ascunde-te sub o structură solidă (sub o masă din lemn sau metal, în cadrele ușilor) sau întinde-te la sol – dronele kamikaze zboară la joasă altitudine și pot lovi brusc;
# dacă conduci, oprește imediat și căută adăpost.
Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină, iar cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!