Un nou roman psihologic a fost lansat la Chișinău. Despre ce este „Ultimul manuscris” și ce scene au rămas pe maculator

123A4126
Foto:Vladimir Mânăscurtă/arhivă personală

Pe rafturile librăriilor din Republica Moldova și-a găsit loc un nou roman psihologic – „Ultimul manuscris”. Lucrarea, semnată de Vladimir Mânăscurtă, explorează tema singurătății și complexitatea umană. Potrivit scriitorului, aceasta va purta cititorii într-o călătorie în care vor descoperi lecții prețioase și vor fi provocați să reflecteze asupra propriilor valori și percepții.

Autorul romanului ne-a dezvăluit câteva dintre secretele din spatele paginilor sale. Vă invităm să le explorați pentru a înțelege mai bine mesajele și intențiile care au stat la baza creației.

Un scriitor a scris despre un scriitor

Cartea spune povestea lui Oscar Bale, un scriitor odinioară de succes, care a dispărut din lumina reflectoarelor. De ceva vreme, nu a mai predat manuscrise editurii, nu a mai participat la evenimente literare, iar viața sa personală s-a prăbușit. Fiecare zi pare să-l împingă tot mai aproape de marginea prăpastiei. Astfel, izolat de lume și copleșit de propria decădere, Oscar nu mai vede nicio rază de speranță. Singurul său scop rămâne finalizarea ultimului său manuscris, înainte de a pune în aplicare un plan teribil – un pistol cu un singur glonț.

Viața lui începe să se schimbe odată cu apariția lui Audrey, noua redactoare a editurii. În timp ce sortează textele vechi, Audrey descoperă ultimele pagini scrise de Oscar – un text de o frumusețe rară, o lucrare nefinalizată care ar putea deveni o capodoperă. Dorind să afle mai multe și înțeleagă ce s-a întâmplat cu autorul dispărut, ea începe să-l caute. Cunoașterea cu Audrey aduce o scânteie de lumină în viața lui Oscar, dar pe măsură ce relația lor se aprofundează, o întrebare persistă: „Sunt lucrurile cu adevărat așa cum par sau umbrele trecutului ascund ceva mult mai periculos?”.

Sursă: Vladimir Mânăscurtă/arhivă personală

Potrivit scriitorului, lucrarea nu reprezintă o bibliografie, iar personajul este pur fictiv. „De ceva timp voiam să am un protagonist scriitor, iar această lucrare a fost potrivită pentru asta. Astfel, a fost mai ușor să descriu procesul lui de lucru și unele secrete ale acestui proces. M-a provocat ideea în care un om al artei, un geniu tulburat de propriile traume, ar face față acestor probleme anume prin creație. În carte sunt mai multe asocieri cu oameni celebri care s-au dedicat artei ca soluție de a nu plonja în nebunie.”

Vladimir afirmă că fiecare dintre noi este un personaj precum Oscar și are mai multe opțiuni: să se autodistrugă sau să găsească o salvare, să apese pe trăgaci sau să termine frumos cartea vieții, să trăiască în trecut, cuprins de vicii și traume, sau să găsească o punte spre viitor. „Nu prefer ca vreun personaj să aibă un prototip real. Orice personaj din lucrările mele are o biografie completă – începând de la data de naștere și terminând cu culoarea lenjeriei. Da, multă informație nu ajunge pe paginile cărților, dar totul face parte din proces și este nevoie ca autorul să-și cunoască personajele la nivel molecular.”

În ceea ce privește manuscrisul, care e un element central al povestirii, autorul spune că acesta rămâne neterminat până în momentul în care protagonistul lucrării o întâlnește pe noua redactoare. În roman, manuscrisul dă sens existenței lui Oscar, iar pentru Vladimir simbolizează imortalitatea oamenilor de artă.

Sursă: Vladimir Mânăscurtă/arhivă personală

„Unele scene, totuși, au rămas pe maculator”

În procesul creativ, autorul s-a confruntat cu mai multe momente de îndoială. Cel mai greu i-a fost să aleagă ce scene să includă în roman și pe care să le lase deoparte. „Această lucrare descrie partea din umbră a oamenilor, sau a protagonistului, în acest caz, iar stilul de viață pe care l-a ales nu este unul plăcut. Consider că este un subiect care se potrivește mai mult literaturii din vest. Respectiv, unele scene, totuși, au rămas pe maculator.”

Pe lângă momentele de îndoială, Vladimir a avut de depășit și alte obstacole, la o altă etapă de creație. Este vorba despre procesul de publicare, pe care l-a descris ca fiind „lung și anevoios”. Deși avea prima versiune a manuscrisului încă în anul 2023, cartea sa a văzut lumina tiparului doi ani mai târziu. Cauza principală a fost experiența negativă cu o editură din țară. „Într-un final, am renunțat. Apoi am decis că o voi publica independent. În mai 2024, lucrarea a fost transmisă redactorului.”

Cu toate acestea, scriitorul este mândru de rezultat, mai ales că acesta e total diferit de ceea ce a scris până acum. „Mi-am continuat stilul pe care l-am format în lucrarea «Coborând în Sus», pentru că acesta îmi permite și m-a provocat să răscolesc conștiința protagonistului (umană) – să-i creez un conflict, sau mai multe, nu doar exterioare, ci și interioare. Ce mă atrage la romanele psihologice este că aici nu există o limită în privința cât de departe pot ajunge aceste conflicte interioare și ce consecințe pot aduce asupra lumii materiale.”

Sursă: Vladimir Mânăscurtă/arhivă personală

„Ultimul manuscris” e ultima lucrare a lui Vladimir Mânăscurtă?

„Denumirea romanului nu are vreo legătură cu mine. Este strict ideea protagonistului și planurile lui referitor la ultimul său manuscris. Ce ține de mine, am câteva lucrări care sunt la diferite etape. Cea mai aproape de a prinde viață este un detectiv. Am decis să-mi încerc puterile în acest gen. Este o lucrare originală care nu este bazată pe scenariile mele.”

Potrivit lui Vladimir, următoarea sa carte va spune povestea unui detectiv care investighează moartea unui copil. Informațiile pe care le descoperă pe parcurs îl fac să se întrebe cât de departe este dispus să meargă în această anchetă și dacă este pregătit să afle toate răspunsurile sau va fi nevoit să se confrunte și cu propriii săi demoni.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente