Pe 9 ianuarie, guvernul de la Erevan a avizat pozitiv un proiect de lege care prevede începerea negocierilor de aderare a țării la Uniunea Europeană. Proiectul de lege vine dintr-o inițiativă civică lansată de Platforma Forțelor Democratice și a fost propus spre dezbatere ieri, 11 februarie, în cadrul unei ședințe ordinare a Adunării Naționale a Armeniei.
Potrivit autorităților armene, au fost colectate peste 60 000 de semnături de la cetățenii țării (legea necesită 50 000 de semnături) din 44 de comunități extinse din țară și din districtele administrative ale Erevanului, într-o lună. Semnăturile au fost verificate de Comisia Electorală Centrală și au fost considerate valide.
Proiectul de lege prevede că „Republica Armenia, exprimând voința poporului și având ca obiectiv transformarea țării într-un stat sigur, stabil, dezvoltat și prosper, anunță începutul procesului de aderare a Armeniei la Uniunea Europeană”.
Potrivit inițiatorilor, adoptarea acestuia va contribui la instaurarea păcii și stabilității în regiune prin restabilirea echilibrului de putere, creșterea posibilităților de asigurare a securității naționale a Armeniei și alinierea armatei naționale la standardele moderne ale armatelor statelor membre UE.
Proiectul de lege a fost votat în prima lectură cu 63 de voturi pentru și șapte – împotrivă.
Premierul armean, Nikol Pashinyan, a declarat că țara poate deveni membră a UE numai dacă poporul aprobă această inițiativă în cadrul unui referendum. El a subliniat necesitatea de a discuta și de a elabora o foaie de parcurs comună cu UE.