Cetățenii Republicii Moldova vor primi compensații pentru facturile la lumină începând cu luna februarie, până la sfârșitul anului 2025. Guvernul urmează să compenseze primii 110 kilowați consumați, indiferent dacă familiile s-au înscris sau nu în sistemul de compensații.
Suportul financiar va fi inclus direct în facturile pe care cetățenii urmează să le primească în luna martie.
Compensațiile la energia electrică sunt posibile cu ajutorul Uniunii Europene (UE) pentru următoarele 11 luni. UE a oferit un pachet financiar de ajutor, care va fi folosit pentru a asigura stabilitatea în sistemul energetic. Responsabilii de la Guvern au precizat pentru #diez că din pachetul de 250 de milioane de euro pentru malul drept, 200 de milioane sunt granturi. Mai exact, sunt bani nerambursabili. 50 de milioane de euro vor fi disponibili prin intermediul instituțiilor financiare europene pentru proiecte de eficiență energetică.
În ianuarie, compensația la încălzire și lumină a fost în medie de 1 002 lei per gospodărie. Pentru luna precedentă, compensațiile au fost acordate monetar și pot fi obținute începând cu data de 10 februarie. Beneficiarii cu card bancar au fost notificați, iar ceilalți își pot ridica banii de la oficiile poștale. În luna ianuarie, 751 181 de gospodării au primit compensații.
Compensațiile pentru încălzire pentru februarie și martie vor continua să fie oferite în bani pentru cei înscriși în sistem, iar valoarea lor rămâne neschimbată.
Amintim că, în octombrie 2024, Comisia Europeană a anunțat că alocă 1,8 miliarde de euro pentru consolidarea democrației, a statului de drept și pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova. De asemenea, Moldova va primi un grant în valoare de 15,4 milioane de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Banii vor fi utilizați pentru construcția unei linii aeriene pentru transportul energiei electrice cu tensiunea de 400 kV, care va interconecta municipiul Bălți și municipiul Suceava din România, precum și pentru reconstrucția stației electrice Bălți 400 kV.
În contextul stării de urgență în energetică, autoritățile Republicii Moldova îndeamnă locuitorii să economisească resursele energetice. În condițiile unei crize, fiecare dintre noi putem contribui la reducerea deficitului de resurse energetice și doar împreună vom diminua riscul unor eventuale deranjamente în sistemul energetic național.
Astfel, prin efortul fiecărui consumator de a reduce consumul de electricitate, în special în intervalul orelor de vârf 7.0-10.00 și 18.00-23.00, vom contribui la creșterea gradului de securitate energetică a țării și vom reduce costurile de procurare a energiei electrice.