Fete pasionate de domeniul IT din șapte raioane ale Moldovei s-au reunit la Chișinău în zilele de 8 și 9 februarie 2025. Întâlnirea a avut loc în cadrul GirlsGoIT Ambassadors Meet și a reprezentat o oportunitate de dezvoltare personală și profesională pentru participante. Tinerele au avut cinci traininguri, pe subiecte precum: puterea de a spune povești în mediile digitale, scrierea cu impact, construirea identității profesionale, promovarea schimbării în STEAM, dar și valorile și principiile organizației TEKEDU, pentru a crea o conexiune între cele două grupuri reprezentative.
Evenimentul este organizat anual și are mai multe obiective:
# consolidarea creșterii ambasadoarelor GirlsGoIT, prin sesiuni de formare pe teme precum: leadership, comunicare, branding personal, orientare profesională etc.;
# conectarea fetelor din diferitele regiuni ale țării, pentru a crea o rețea puternică de sprijin;
# îmbunătățirea abilităților practice ale participantelor, astfel încât acestea să poată organiza activități menite să promoveze domeniul IT la nivel local.
Ambasadoarele GirlsGoIT sunt fetele care au participat la cel puțin o tabără de vară organizată în cadrul programului și s-au remarcat prin performanțe excepționale, implicare activă și o dorință puternică de a contribui la dezvoltarea comunității lor. Fiecare dintre ele a fost supusă unui proces de riguros de selecție, în cadrul căruia au fost evaluate competențele tehnice, abilitățile transversale și capacitățile de leadership.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2025/02/1-3-edited.jpg)
Una dintre participantele GirlsGoIT Ambassadors Meet, Maria Iachim, a menționat că pasiunea sa pentru IT a căpătat o nouă formă odată ce s-a înscris la boot camp-ul GirlsGoIT din toamna anului 2023. Având sesiuni privind securitatea cibernetică, a înțeles că-și dorește o carieră legată de această ramură și că i-ar plăcea să participe și la alte activități tematice. Astfel, în 2024 s-a înscris la o tabără de vară organizată în cadrul programului. „A doua oară am studiat data science. Datorită cunoștințelor obținute, am urmat chiar și un internship în acest domeniu. Astfel, după am decis că vreau să fiu ambasadoare, să pot influența pozitiv tinerele din jurul meu. Am organizat un bootcamp de toamnă și o sesiune de astronomie în Chișinău. Au fost experiențe foarte interesante.”
Maria consideră că ar trebui să fie un număr mai mare de fete care să activeze în domeniul IT, astfel încât să fie un echilibru de gen. Potrivit ei, e foarte bine că programul GirlsGoIT există în Republica Moldova, întrucât așa mai multe fete devin dornice să-și încerce puterile. „Cu cât numărul va fi mai egal, cu atât vor exista mai multe păreri. Diversitatea va duce la mai multe soluții și cred că acest lucru este foarte important pentru viitorul nostru.”
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2025/02/5-2-edited.jpg)
O altă tânără prezentă la eveniment, Regina Munteanu, la fel a participat de două ori la taberele GirlsGoIT. Pentru că a fost entuziasmată de cunoștințele pe care le-a primit în cadrul sesiunilor, a decis să devină ambasadoare a programului. „Deși nu simt că vreau să urmez o carieră în domeniu, pentru mine a fost un nou început. Am învățat să-mi gestionez timpul, să organizez evenimente, să colaborez cu fetele din echipă și să vorbesc cu sponsorii. Îmi pare foarte folositor, deoarece și în viitor mi-aș dori să fac ceva similar.”
În calitate de ambasadoare, Regina a organizat o tabără de toamnă dedicată securității cibernetice. La aceasta au participat circa 20 de fete. „Pe parcursul a patru weekenduri, ele au lucrat la proiecte, au învățat ce este securitatea cibernetică și cum să își protejeze datele. Nu a fost extrem de complicat, deoarece am avut tot suportul echipei.”
Potrivit tinerei, asemenea programe ca GirlsGoIT sunt foarte importante, căci astfel fetele din țara noastră sunt încurajate să exploreze domeniul IT fără frică.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2025/02/77-edited.jpg)
În general, rolurile ambasadoarelor în cadrul programului GirlsGoIT sunt următoarele:
# lidere locale – implementează inițiativele GirlsGoIT la nivel regional, organizând tabere, ateliere și evenimente care promovează educația STEAM;
# modele de urmat – inspiră alte fete prin propriul exemplu, demonstrând că educația STEAM deschide oportunități valoroase;
# susținătoare ale egalității – contribuie la combaterea stereotipurilor de gen, arătând că fetele pot excela în domeniile tehnice și tehnologice;
# conectoare ale comunității – reprezintă TEKEDU în comunitățile locale.
Pentru a putea fi modele demne de urmat, ambasadoarele programului au și traininguri tematice. Unul dintre ele a fost organizat sâmbătă, 8 februarie, de către Elizabet Grinciuc, manageră de proiecte TIC la Banca Națională a Moldovei. Tânăra este și absolventă a programului GirlsGoIT. „Am început ca participantă, în anul 2015, și experiența de atunci a fost life changing. Mi-a determinat alegerea instituției unde îmi voi face studiile superioare, mi-a adus multe cunoștințe noi și oameni valoroși, care au fost un exemplu pentru mine. Apoi au urmat câțiva ani de formare ca traineră.”
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2025/02/4-2-edited.jpg)
Acum, Elizabet a acceptat să livreze această sesiune fiindcă simte că poate motiva fetele să privească rolul de ambasadoare dintr-o altă perspectivă, cea a impactului pe care îl pot aduce în societate. „Simt nevoia de a oferi ceea ce mi s-a oferit mie cândva. Vreau să fiu de folos.”
Potrivit ei, atât GirlGoIT, cât și celelalte evenimente care se petrec în cadrul programului TEKEDU, au o valoare nescrisă. Tânăra afirmă că aceste sesiuni contribuie la dezvoltarea gândirii fetelor din Republica Moldova, cunoștințelor tehnologice și IT, abilităților soft, formării ca lidere și ca modele pentru persoanele din jurul lor.Misiunea GirlsGoIT este de a împuternici și de a încuraja tinerele din Republica Moldova să urmeze cariere în Tehnologii Informaționale.
Proiectul, dedicat fetelor cu vârsta cuprinsă între 14 și 20 de ani, își propune să schimbe percepția societății asupra stereotipurilor. Totodată, un alt obiectiv al acestuia este reducerea decalajului de gen în tehnologie.
Proiectul GirlsGoIt este realizat cu sprijinul Canada Fund for Local Initiatives și implementat de TEKEDU.