Știai că atunci când cineva lucrează „la negru” sau primește salariul „în plic”, nu are asigurare medicală și pensie pentru viitor? Totodată, angajatorul său plătește mai puține impozite, iar acest lucru stagnează economia și dezvoltarea țării. În anul 2024, Serviciul Fiscal de Stat (SFS) – instituția care se ocupă de colectarea impozitelor și taxelor în Republica Moldova – spune că a făcut multe acțiuni pentru a combate aceste practici.
În anul 2024, SFS menționează că a continuat promovarea politicilor de educație juridică și civică a salariaților, inclusiv informarea.
Aceste acțiuni au constat în efectuarea vizitelor fiscale la 10 844 de agenți economici. Pe lângă aceasta, instituția spune că a desfășurat 156 de seminare pentru angajați și angajatorii din sectoarele cu risc înalt de neconformare.
Care au fost rezultatele?
Vizitele fiscale și informarea au adus rezultate. Mai multe firme au declarat că achită salarii mai mari și au început să plătească taxele necesare.
# La compartimentul impozitul pe venit din salariu pentru anul 2024 au fost declarate obligații fiscale în mărime de 614 milioane lei în creștere cu 29,47 % față de anul 2023.
# La compartimentul contribuții de asigurări sociale, pentru anul 2024 au fost declarate obligații fiscale în mărime de 1,91 miliarde de lei în creștere cu 21,61 %.
# La compartimentul prime de asigurare obligatorie de asistență medicală, pentru anul 2024 au fost declarate obligații fiscale în mărime de 724 de milioane lei în creștere cu 22,73 %.
De asemenea, în urma verificărilor, SFS a constatat încălcări ale legislației muncii și a emis 289 decizii de sancționare, companiile fiind obligate să plătească încă 82 de milioane lei la buget.
În total, în anul 2024, încasările la buget din plăți salariale au crescut cu 16,35 %, ajungând la 42,28 de miliarde lei.