Vinăriile subterane „Cricova” și „Mileștii Mici” au fost incluse în lista indicativă (de așteptare) a Patrimoniului Mondial UNESCO. Obiectivele turistice au fost nominalizate datorită valorii lor culturale, arhitecturale și istorice, informează Ministerul Culturii al Republicii Moldova.
Potrivit ministerului, cramele îndeplinesc trei criterii esențiale. Acestea sunt considerate:
# mărturii unice ale unei tradiții culturale;
# un exemplu de ansamblu arhitectural și tehnologic reprezentativ pentru o etapă importantă din istoria omenirii;
# un model de așezare umană tradițională, ce reflectă utilizarea terenului specific unei culturi și interacțiunea omului cu mediul înconjurător.
„Având în vedere amploarea cramelor subterane, organizarea inovatoare a depozitării vinului, precum și prezentarea și promovarea unică a viticulturii, Cricova și Mileștii Mici au devenit cele mai semnificative și atractive situri de patrimoniu din Republica Moldova. Aceste crame reprezintă un exemplu excepțional de patrimoniu industrial adaptat vinificației și turismului, făcându-le demne de nominalizare pe Lista Patrimoniului Mondial”, se arată în prezentarea celor două vinării, făcută de autoritățile țării noastre.
„Cricova”
În 1952, galeriile fostei mine de calcar din Cricova au fost transformate într-o fabrică de vin spumant cu o capacitate anuală de producție de 4 milioane de sticle. Colecția cramei a fost înființată în 1954, cea mai veche sticlă de vin datând din 1902. În prezent, vinăria deține aproximativ 1,3 milioane de sticle.
Totodată, „Cricova” este prima și cea mai mare cramă din Moldova, renumită pentru producerea vinului spumant prin metoda tradițională franceză. Anual, aici se produc aproximativ 2 000 000 de sticle de vin spumant clasic.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2025/02/cricova1-edited.jpg)
„Mileștii Mici”
În anul 1969, în Mileștii Mici s-a înființat un departament de depozitare a vinurilor de marcă, pe baza galeriilor minei de piatră de pe malul drept al râului Ișnovăț. În prezent, vinăria folosește 55 km de galerii subterane pentru producerea și depozitarea vinului. Sunt cele mai extinse depozite subterane de vin din Europa.
„Mileștii Mici” produce vinuri spumante de înaltă calitate prin metoda Charmat, precum și vinuri liniștite, folosind atât soiuri autohtone de struguri. În 2005, colecția de aur a cramei a fost recunoscută de Guinness World Records drept cea mai mare din lume, cuprinzând 1,5 milioane de sticle de diferite tipuri de vin, inclusiv vinuri seci, lichior și spumante.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2025/02/miles.webp)
„Galeriile vinicole ale Moldovei (Cricova și Mileștii Mici) sunt comparabile cu alte complexe vitivinicole din Austria, Franța, Germania, Italia, Ungaria, Portugalia, Elveția etc., înscrise în Lista Patrimoniului Mondial. Tradiția de secole a viticulturii (evoluție tehnologică, socială și economică) și peisajul cultural în care se încadrează acestea, definesc elementele esențiale de valoare universală excepțională”, se arată în comunicatul emis de Ministerul Culturii.
Lista indicativă UNESCO este un inventar oficial al siturilor culturale și naturale pe care un stat dorește să le propună pentru includerea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Aceasta reprezintă primul pas în procesul de înscriere și reflectă angajamentul țării de a proteja și valorifica aceste bunuri. Siturile incluse în listă pot fi propuse pentru înscriere oficială în următorii cinci-10 ani.
În prezent, Republica Moldova este reprezentată pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO de un singur sit – Arcul Geodezic Struve (sit transfrontalier, amplasat pe teritoriul a 10 state: Norvegia, Suedia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Federația Rusă, Belarus, Ucraina și Moldova).