În acest an, elevii din Republica Moldova vor participa la Programul Internațional de Evaluare a Elevilor (PISA) pentru a cincea oară. Prima dată tinerii au fost testați la PISA în 2009, iar de atunci rezultatele au crescut și au scăzut de la o ediție la altă.
Testarea internațională PISA este un studiu comparativ internațional, desfășurat o dată la trei ani. Scopul acestuia este de a verifica competențele de bază ale elevilor de 15 ani în trei domenii de studiu: matematică, citire/lectură și științe.
În 2009, Republica Moldova a obținut un scor mediu de 399 de puncte. Până în 2022, acest rezultat a crescut la 414 puncte, mărindu-se cu 15 unități.
Conform datelor, până la ediția din 2018, rezultatele elevilor au crescut la fiecare sferă de testare. La PISA 2022 însă, punctajele medii obținute de elevii din Moldova la domeniile matematică, citire/lectură și științe au scăzut. Comparativ cu scorurile medii înregistrate la testarea PISA 2018, observăm că la matematică punctajul mediu a scăzut cu șapte puncte, la citire/lectură – cu 13 puncte, iar la științe – cu 11 puncte.
Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, scăderea punctajului ar fi cauzată de pandemia COVID-19, sistarea activității instituțiilor de învățământ și tranziția la învățarea online sau hibridă. „La testarea PISA 2022, punctajele medii ale majorității țărilor participante au scăzut comparativ cu ciclurile precedente de testare. Totodată, pe lângă efectul pandemiei, trebuie de luat în considerare și efectul schimbării formatului de testare, de la testarea pe hârtie la testarea pe calculator.”
La testarea PISA 2022 au participat circa 6 800 de elevi de 15 ani din țara noastră, ceea ce reprezintă aproximativ 23 % din numărul total de tineri de vârsta respectivă. De asemenea, în premieră, evaluarea a avut loc la calculator.
La ce distanță de media internațională se află rezultatele Moldovei din 2022
Datele Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) arată că Republica Moldova se află pe locul 45 din 81 de țări în clasamentul PISA 2022. Media generală în raportul publicat de OECD este de 478 de puncte, ceea ce înseamnă că țara noastră se află la o distanță de 64 de puncte.
Diferențele dintre media OECD și punctajul mediu al Republicii Moldova este de:
# 58 de puncte la domeniul matematic;
# 65 de puncte la domeniul citire/lectură;
# 68 de puncte la domeniul științe.
PISA 2025 – accent pe știință și tehnologie
În 2025, PISA se va focusa pe științe și o mare parte a întrebărilor vor viza acest domeniu. Potrivit așteptărilor, un tânăr de 15 ani ar trebui:
# să explice științific anumite fenomene (de exemplu: ale naturii);
# să creeze și să evalueze proiecte de cercetare științifică și să interpreteze critic datele și dovezile științifice;
# să cerceteze, să evalueze și să utilizeze informații științifice pentru luarea deciziilor și pentru a acționa.
Suplimentar, în ciclul PISA 2025 vor fi evaluate competențele elevilor într-un domeniu inovativ denumit „Învățarea într-o lume digitală”. Astfel, se va evalua abilitatea elevilor de a învăța și de a rezolva probleme folosind tehnologia.
Verificarea va evalua:
# învățarea autoreglată, care se referă la monitorizarea și controlul proceselor metacognitive, cognitive, comportamentale, motivaționale și afective ale cuiva în timpul învățării;
# practicile de investigare științifică și informatică, care se referă la capacitatea tinerilor de a utiliza instrumente digitale pentru a explora sisteme, pentru a genera idei și pentru a rezolva probleme folosind logica din informatică.
În perioada 15 aprilie – 17 mai 2024 a avut loc testarea-pilot pentru PISA 2025. În total au participat circa 3 300 de elevi din 72 de instituții de învățământ, din 17 raioane și municipii ale țării. Și în acest an, tinerii vor completa testul la calculator.