Lista profesorilor premiați în cadrul unui concurs despre drepturile angajaților și responsabilitățile la locul de muncă

profesori cursuri
Foto:Facebook/America House Chisinau

Educația despre drepturile și responsabilitățile la locul de muncă sunt esențiale pentru formarea tinerilor ca viitori profesioniști. În acest context, în cadrul unui concurs organizat de Programul EU4Youth, 450 de profesori au susținut peste 4 000 de elevi din țară să descopere importanța standardelor fundamentale de muncă, participând la un quiz interactiv și la activități dedicate informării despre drepturile angajaților și responsabilitățile la locul de muncă.

Concursul „Promovează standardele de muncă decentă în clasa ta!” s-a desfășurat în perioada 30 octombrie – 30 noiembrie 2024 și a avut ca obiectiv principal educarea tinerilor despre drepturile și responsabilitățile lor la locul de muncă, precum și promovarea importanței creării unor medii de lucru sigure și echitabile.

„Astfel de proiecte sunt extrem de necesare, deoarece îi ajută pe elevi să-și cunoască drepturile și obligațiile, dar oferă și profesorilor oportunitatea de a învăța și de a se dezvolta. Chiar dacă am experiență în predare, acest concurs mi-a demonstrat că întotdeauna există lucruri noi de descoperit și de pus în practică. M-a impresionat curiozitatea și implicarea elevilor, mai ales când am văzut cum își împărtășesc cunoștințele între ei. Învățăm unii de la alții, elevii de la mine și eu de la ei, iar împreună creștem”, spune Alexandra Zabolotnâi, profesoară de educație pentru societate la Liceul Teoretic „Alexandr Pușkin” din orașul Fălești.

În cadrul acestei inițiative, peste 4 000 de elevi au completat un quiz interactiv, dobândind cunoștințe esențiale despre drepturile lor ca viitori angajați. Mai mult de 450 de cadre didactice s-au alăturat inițiativei, promovând activ quiz-ul și discutând despre aceste subiecte. Peste 30 de lecții despre standardele fundamentale de muncă decentă au fost ținute de către profesorii din toate regiunile țării. Dintre participanți, 110 profesori au fost desemnați câștigători, în baza criteriilor specificate în regulamentul concursului.

Aici puteți vedea lista integrală a câștigătorilor.

„Predau educația civică și am participat cu mare plăcere la această activitate. De fiecare dată când am ocazia să le transmit ceva nou elevilor mei, încerc să le stârnesc interesul și să-i fac curioși, încrezători în sine și mai deschiși. Cel mai mult i-au atras întrebările legate de finanțe, la care au încercat să găsească singuri răspunsuri. Elevii din clasele mai mari au fost foarte interesați să afle informații despre concedii, în special despre concediul de maternitate”, relatează Iurii Chelarsky, profesor de educație civică la Liceul Teoretic „General Ivan Inzov” din orașul Taraclia.

Premii pentru dedicație și implicare

Pentru a recunoaște contribuția remarcabilă a profesorilor, aceștia vor fi recompensați cu seturi de premii care evidențiază dedicarea lor în promovarea cunoștințelor despre muncă decentă în rândul tinerilor.

# Premiul „Mentor Desăvârșit” – acordat profesorilor care au convins 40 sau mai mulți elevi să finalizeze quiz-ul și au susținut lecții dedicate standardelor fundamentale de muncă.
# Premiul „Catalizatorul Schimbării” – pentru profesorii care au încurajat între 30 și 39 de elevi să participe.
# Premiul „Arhitectul Impactului” – pentru cei care au implicat între 20 și 29 de elevi.
# Premiul „Steaua Călăuzitoare” – pentru profesorii care au motivat între 10 și 19 elevi să finalizeze quiz-ul.

„Acest concurs m-a atras prin subiectul său. Elevilor le-a plăcut quiz-ul și au învățat multe lucruri noi. Întrebările despre drepturile la muncă decentă le-au provocat curiozitatea, iar discuțiile de la lecția de dirigenție, bazate pe materialele campaniei, s-au dovedit foarte utile”, precizează Irina Dovgani Cemârtan, profesoară de informatică la Centrul de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale din Chișinău.

Quiz-ul și activitățile de informare au fost create pentru a pregăti tinerii să se integreze cu succes pe piața muncii, accentuând importanța respectării drepturilor angajaților și asumării responsabilităților la locul de muncă. Această inițiativă joacă un rol esențial în formarea unei generații bine informate, capabile să facă față provocărilor profesionale, promovând totodată principii de echitate și siguranță în mediul de lucru.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente