Preia rolul unui europarlamentar și învață să votezi legi. Au început înscrierile pentru simularea Model European Union Moldova

simulare a parlamentului european
Foto:EU4Moldova

Tinerii din Republica Moldova sunt invitați să participe la o nouă simulare a modului în care se iau decizii în cele mai importante instituții europene, în cadrul conferințelor Model European Union Moldova (MEU). Activitățile se vor organiza în incinta Parlamentului Republicii Moldova, iar participanții vor dezbate propuneri legislative reale de pe agenda politicienilor, vor negocia și vor găsi soluții la provocările cetățenilor.

Datorită simulării MEU, poți deveni expert al proceselor decizionale din cele mai importante instituții de la Bruxelles. Descoperă cum funcționează Uniunea Europeană (UE) și implică-te în discuții pe marginea subiectelor care se regăsesc pe agenda politicienilor europeni.

Te poți alătura simulării în calitate de membru al Parlamentului European sau ca jurnalist.

Ce este Model European Union Moldova

MEU este un exercițiu interactiv care simulează procesul decizional al instituțiilor din UE. Participanții vor lua rolul europarlamentarilor, comisarilor europeni, consilierilor politici și jurnaliștilor, simulând dezbateri și negocieri reale. Organizatorii îți promit o experiență autentică, care îți va oferi oportunitatea să cunoști îndeaproape cum sunt luate decizii de cele mai importante instituții ale UE. Ai șansa să înțelegi aspectele organizaționale, ideologice și politice, care influențează viitorul cetățenilor UE, dar și ale celor din afara ei.

Alătură-te celor 100 de tineri pasionați din diferite regiuni ale Moldovei, care se vor implica în exercițiul Model EU. Împreună cu ei, ai ocazia să-ți îmbunătățești abilitățile de oratorie, analiză, diplomație, negociere, lucru în echipă și dialog intercultural.

Evenimentul se va desfășura în perioada 28-30 martie 2025, în incinta Parlamentului Republicii Moldova. Pe parcursul celor trei zile, vei învăța:
# cum se creează alianțele politice;
# cum se negociază legislația europeană;
# cum se formulează amendamente;
# cum se iau decizii la nivelul UE.

Înainte de sesiunea plenară, vei participa la ateliere de formare despre temele care urmează să fie dezbătute, mecanismele instituționale ale UE, tehnicile de negociere și arta discursului public. Subiectele dezbaterilor vor fi anunțate mai târziu. 

Criterii pentru participare:

# tineri din Republica Moldova, cu vârsta cuprinsă între 16 și 25 de ani;
# persoanele interesate să afle mai multe despre instituțiile Uniunii Europene;
# pentru a participa nu este nevoie de cunoștințe în domeniu, studii europene, relații internaționale, drept sau științe politice.

Dacă îți dorești să partici la simularea procesului decizional din instituțiile UE, atunci completează acest formular pentru a te înregistra. Termenul-limită pentru înscriere este 16 februarie.

Informații importante!
# Cazarea pentru participanți va fi asigurată de către organizatori, cu un număr limitat de locuri disponibile. Alocarea acestora se va realiza conform principiului primul venit, primul servit.
# Organizatorii vă încurajează să vă înregistrați cât mai curând posibil pentru a vă asigura un loc de cazare în cazul acceptării în program.
# În urma selecției, prin acceptarea rolului și confirmarea participării, vă asumați obligația de a fi prezenți în toate zilele evenimentului și de a realiza materialele pregătitoare necesare respectând cerințele echipei de organizare și termenele-limită.

Ce spun foștii participanți despre simularea MEU

„MEU este un proiect realizat de tineri pentru tineri. Procesul birocratic al UE este complex și adesea puțin cunoscut publicului larg. Această simulare oferă ocazia unică de a înțelege cum funcționează instituțiile europene și de a experimenta rolul unui oficial al UE. Participanții vor învăța ce presupune o dezbatere parlamentară, cum se propune un amendament și cum se votează o propunere legislativă. Ne dorim ca ei să devină ambasadori ai valorilor europene, promovând înțelegerea și transparența procesului decizional al UE”, a menționat Mihai Țurcanu, participant la prima ediție MEU din 2024.

„MEU este mai mult decât o simplă simulare. Este o oportunitate de învățare practică, unde tinerii își dezvoltă abilități esențiale precum cercetarea, negocierea, dezbaterea și vorbitul în public. Ne dorim ca ediția din acest an să implice și mai mulți tineri dornici să-și aprofundeze cunoștințele despre UE și să-și exerseze gândirea strategică. Experiența primei ediții a demonstrat cât de valoroasă este această inițiativă pentru dezvoltarea profesională și personală a participanților”, a declarat Anastasia Eșanu, coordonatoarea națională a proiectului „#EU4Youth: Implicarea și Abilitarea Tinerilor”.

Prima ediție a Model European Union Moldova, desfășurată în aprilie 2024, a reunit peste 80 de tineri. Pe parcursul evenimentului, aceștia au elaborat 100 de documente de poziție, au propus 48 de amendamente legislative și au adoptat o rezoluție finală. Veronica Rurac a participat la prima ediție a simulării, iar în acest material ne-a povestit despre experiența de a intra în rolul unei deputate din Parlamentul European. Dacă ți-am trezit curiozitatea și te-am convins să te înscrii la ediția din anul curent, în acest articol găsești o serie de recomandări din partea Veronicăi, astfel încât să mergi pregătit(ă) la dezbateri.


În acest material poți găsi toate informațiile despre conferințele de simulare organizate de elevi și studenți după modelul ONU.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai noi oportunități #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente