Aleksandr Lukașenko rămâne a fi singurul președinte din istoria Belarusului independent

2025-01-26t091001z-551006399-rc2khcaotvow-rtrmadp-3-belarus-election
Foto:Evgenia Novozhenina/Reuters

Aleksandr Lukașenko urmează să rămână în fruntea Belarusului încă cinci ani. Comisia Electorală Centrală (CEC) de la Minsk a anunțat că acesta a obținut aproape 87 % din voturi la prezidențialele din 26 ianuarie 2025. Unii oficiali ai Uniunii Europene (UE) deja au declarat că aceste alegeri nu au fost „nici libere, nici corecte”.

Cel mai probabil, Aleksandr Lukașenko va obține al șaptelea mandat. El este la putere încă din 1994, fiind singurul președinte din istoria Belarusului.

La aceste alegeri, Lukașenko a avut patru contracandidați „comozi”, unii dintre ei manifestându-și deschis sprijinul pentru actualul președinte. Niciunul dintre aceștia nu a obținut mai mult de 4 % din voturi.

Sursă: Abaca Press/Profimedia

Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, care a fost nevoită să părăsească țara după alegerile din 2020, a declarat că prezidențialele de la Minsk nu au nimic în comun cu democrația.

Ceea ce în lumea democratică numiți alegeri nu are nimic în comun cu acest eveniment din Belarus. Este mai mult ca un ritual pentru dictatori, atunci când își reînnoiesc mandatul.

Svetlana Tihanovskaia, pentru Reuters

Totodată, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, și comisarul UE pentru extindere, Olivér Várhelyi, au declarat că alegerile din Belarus nu au fost „nici libere, nici corecte”, scrie AP.

Reprimarea neîncetată și fără precedent a drepturilor omului, restricțiile privind participarea politică și accesul la mass-media independentă din Belarus au privat procesul electoral de orice legitimitate.

Kaja Kallas și Marta Kos

Oficialii europeni au îndemnat guvernul de la Minsk să elibereze prizonierii politici, estimând numărul acestora la peste 1 000, inclusiv un angajat al delegației UE în capitala Belarusului.

Alegerile prezidențiale anterioare din Belarus, desfășurate în 2020, au fost însoțite de cele mai masive proteste din istoria țării. Atunci, CEC din Belarus anunța că Lukașenko ar fi obținut 80 % din voturi, iar opoziția belarusă l-a acuzat de fraudare masivă. O bună parte dintre țările europene nu au recunoscut legitimitatea lui Lukașenko.

Dacă își va duce mandatul la bun sfârșit, Aleksandr Lukașenko va deveni cel mai longeviv lider din statele postsovietice, întrecându-l inclusiv pe Iosif Stalin, care a condus fosta Uniune Sovietică timp de 30 de ani.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente