Cum poți lua legătura cu copilul tău de clasele primare când e la școală și nu are acces la telefon

telefoane-ezgif.com-webp-to-jpg-converter
Foto:AP Photo/Rick Bowmer

În decembrie 2024, Parlamentul a adoptat o lege care interzice folosirea telefoanelor mobile în timpul lecțiilor. Fiecare școală poate veni cu metode proprii de implementare a acestei reguli, dar în baza unui regulament propus de Ministerul Educației și Cercetării (MEC). În timpul lecțiilor, telefoanele mobile și alte echipamente electronice trebuie să fie depozitate într-un spațiu special amenajat, cum ar fi o cutie dedicată acestui scop, și restituite elevilor în pauză. 

Probabil unii elevi nu își vor mai lua telefonul la școală, iar cei care o vor face, nu vor avea voie să îl folosească, decât în pauze. Totuși, pot apărea situații în care ar fi necesar să iei legătura cu copilul tău în timpul școlii. Dacă acesta nu are acces la telefon, există alte modalități pe care le poți lua în considerare. 

# Prin intermediul dirigintelui sau unui profesor. În cazul unei urgențe, poți contacta dirigintele copilului sau oricare alt profesor din școală pentru a transmite un mesaj sau pentru a solicita o discuție la recreație. 

# Prin intermediul secretariatului școlii. Fiecare școală are un secretariat la care poți apela, pentru a transmite un mesaj copilului tău sau pentru a obține informații despre acesta.

# Prin intermediul site-ului sau a aplicațiilor/chaturilor școlii. Unele școli oferă platforme sau chaturi online unde părinții pot verifica informații și pot comunica cu școala sau cu profesorii.

Angela Suhin este învățătoare la Instituția Publică Gimnaziul-grădiniță Merenii Noi și spune că înainte de lecții, elevii săi plasează telefoaneleor într-o cutia specială. Când e nevoie, mai ales în cazuri de urgență, părinții o pot contacta pe ea, de obicei prin mesaje. „Răspund în pauze sau revin cu un apel atunci când este posibil.” 

Învățătoarea menționează că în cazul în care părintele vine la școală, poate lua legătura cu copilul său și prin intermediul paznicului sau al unei persoanei de serviciu. Ulterior, paznicul sau persoana de serviciu informează dirigintele. 

Alina-Mihaela Stratulat, învățătoare la Liceul privat „Da Vinci”, explică că în instituția în care predă, folosirea telefoanelor la ore nu a fost permisă niciodată. Respectiv, decizia nu a fost o noutate. Părinții au fost informați de la începutul anului că elevii, indiferent de treapta de școlarizare, nu au voie să folosească telefonul în incinta liceului. „Cei mari le lasă la recepție, în funcție de clasă, în boxe.” 

Învățătoarea menționează că la necesitate, copiii pot apela părinții de la recepția liceului sau de la telefonul dirigintei. De asemenea, cu părinții comunică mereu prin intermediul mesajelor din grupul clasei sau individual, atunci când este nevoie.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, utilizarea telefoanelor pe parcursul lecțiilor este permisă doar în scop educațional, în situații de urgență (cum ar fi starea de sănătate) și în cazul necesității monitorizării sănătății elevilor cu dizabilități sau boli cronice severe, confirmate documentar. 

Ce riscă elevii care vor folosi telefoanele la lecții și în ce condiții profesorii pot „confisca” gadgeturile, citește în acest material

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente