Absolvenții claselor a XII-a, care își doresc să-și continue studiile la universitățile din Republica Moldova, vor avea nevoie de semnătura electronică pentru a depuse dosarul de admitere online, pe platforma eadmitere.gov.md. Anunțul a fost făcut de către ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, în cadrul unei conferințe de presă.
Absolvenții vor beneficia gratuit de înregistrarea semnăturii în format digital. Până la începutul lunii mai, Ministerul Educației și Cercetării își propune ca aproape 20 000 de tineri să dețină semnătura electronică și să poată utiliza sistemul informațional de admitere. În acest sens, urmează să aibă loc o campanie de informare privind utilizarea semnăturii electronice pentru admiterea la studii superioare.
Reprezentanții ministerului, alături de companiile Orange și Moldcell, vor merge în 305 licee, 49 de colegii și centre de excelență din Republica Moldova pentru a oferi elevilor posibilitatea de a-și perfecta gratuit semnătura electronică, fără necesitatea de a se deplasa la magazinele Orange sau Moldcell. De asemenea, elevii au posibilitatea să-și perfecteze singuri semnătura electronică în orice magazin Orange sau Moldcell. Pentru a le fi oferită semnătura digitală, persoanele absolvente vor avea nevoie de buletinul de identitate. Începând cu luna februarie va fi stabilit un grafic al vizitelor la instituțiile de învățământ, operatorii mobili oferind inclusiv informații despre siguranța online. Calendarul preventiv va fi publicat pe pagina web a Ministerului Educației.
„Cei pe care nu-i vom găsi la școală în ziua în care vom fi acolo sau nu vor găsi ei timp să meargă să-și facă semnătura vor avea posibilitatea să vină fizic la universitate. Acolo va fi un operator care îi va ajuta să proceseze dosarul”, menționează Dan Perciun.
Semnătura electronică oferă și un șir suplimentar de beneficii:
# posibilitatea de a obține voucherul cultural în valoare de 1 000 de lei pentru tinerii care au 18 ani;
# posibilitatea de autentificare pe diverse platforme digitale;
# semnarea documentelor electronice sau întocmirea cererilor online pentru anumite servicii;
# prin descărcarea aplicației EVO, tinerii au acces la actele digitale, precum buletinul de identitate, permisul de conducere sau certificatul de înmatriculare al vehiculului.
Semnătura electronică, inclusiv cea mobilă, are aceeași valoare și putere juridică precum semnătura de mână.
În acest an, Ministerul Educației își propune să crească numărul absolvenților care aleg să învețe la universitățile din Republica Moldova. „Anul trecut, 50 % dintre absolvenții de licee au optat pentru universitățile din Moldova. Anul acesta, ne-am dori foarte mult să avem șase din 10 absolvenți care fac această decizie”, precizează Dan Perciun.
Amintim că pentru anul academic 2024/2025, în premieră, procesul de admitere la studii s-a desfășurat exclusiv online, pe platforma eadmitere.gov.md. Ministerul își propune să continue și în 2025 această practică, cu posibilitatea de a depune actele în regim online atât la programele de licență, cât și la cele de masterat.