Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) a emis un ordin prin care anunță că studenții care învață la licență, frecvență redusă, și studenții de la masterat învață online. Totuși, aceștia trebuie să se prezinte fizic la examene și la orele de laborator. Măsura a fost luată în contextul crizei energetice și este valabilă din 15 ianuarie.
Ordinul a fost semnat de rectorul universității Viorel Bostan, iar informația a fost confirmată pentru #diez de Vladislav Reșitca prim-prorector, responsabil pentru studii.
Ordinul a fost trimis redacției #diez de studenții UTM.
Documentul îndeamnă studenții și personalul academic să consume rațional energia electrică. În acest context, UTM a propus câteva recomandări:
# să aprindă lumina doar în situații de necesitate stringentă;
# să nu utilizeze echipamente electrice de tip reşouri şi aer condiționat pentru încălzirea încăperilor;
# să deconecteze echipamentele electrice, inclusiv becuri, computere și alte dispozitive, la finalul programului de lucru, prin scoaterea acestora din priză;
# să ceară înlocuirea lămpile incandescente cu corpuri de iluminat de tehnologie LED, acolo unde această tranziție nu a fost deja realizată, de la Secția Intervenții Rețele Electrice și Alimentare cu Gaze;
# restricționarea accesului angajaților şi studenților în clădirile de studii în zilele de odihnă şi sărbători legale, precum şi în zilele lucrătoare după ora 19.00, cu excepția accesului în bibliotecă, care va fi permis în zilele de odihnă între orele 09:00-16:00.
Accesul în spațiile facultăților va fi reglementat şi coordonat prealabil cu administrația fiecărei facultăți, asigurând astfel o utilizare responsabilă a resurselor şi respectarea programului instituțional, fără a afecta funcționarea normală a activităților universitare.
Amintim că, recent, Academia de Studii Economice din Moldova și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” au anunțat că va organiza procesul de studii în regim online pentru unii studenți.
În contextul stării de urgență în energetică, autoritățile Republicii Moldova îndeamnă locuitorii să economisească resursele energetice. În condițiile unei crize, fiecare dintre noi putem contribui la reducerea deficitului de resurse energetice și doar împreună vom diminua riscul unor eventuale deranjamente în sistemul energetic național.
Astfel, prin efortul fiecărui consumator de a reduce consumul de electricitate, în special în intervalul orelor de vârf 7.0-10.00 și 18.00-23.00, vom contribui la creșterea gradului de securitate energetică a țării și vom reduce costurile de procurare a energiei electrice.