De la Suceava, la Istanbul: experiența Tatianei Tomșa cu programul Erasmus+

main
Foto:Tatiana Tomșa/arhivă personală

Tatiana Tomșa, originară din Republica Moldova, este studentă în anul III la programul de studii Administrație publică din cadrul Facultății de Drept și Științe Administrative a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, România. Acum câteva luni, ea a spus „da” unei aventuri care a ajutat-o să-și îndeplinească un vis pe care l-a avut încă din copilărie — să ajungă în Turcia. Datorită programului Erasmus+ a început o nouă etapă a parcursului său academic. Tatiana studiază în prezent la Universitatea Topkapi din Istanbul, în cadrul Facultății de Științe Economice, Administrative și Sociale, specializarea Științe politice și relații internaționale.

Tatiana se află în mobilitate academică pentru aproximativ patru luni. După finalizarea acestui semestru, tânăra se va întoarce în România. Până atunci, ea împărtășește experiența sa și pune accentul pe principalele asemănări și deosebiri între sistemul de învățământ turcesc și cel românesc.

„Evaluarea se face printr-un sistem bazat pe punctaje”

Turcia i-a oferit tinerei o experiență academică complet diferită de ceea ce cunoștea în Moldova sau România. Tatiana a remarcat cât de competitiv este procesul de admitere pentru studenții locali – examenul național Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS). „Acest examen nu testează doar cunoștințele generale, ci și aptitudinile logice și analitice ale candidaților, determinând în mare parte viitorul lor academic. De asemenea, în Turcia există oportunitatea ca studenții care optează pentru o specializare în limba engleză să poată urma un an pregătitor pentru a învăța această limbă”, povestește Tatiana.

Un alt lucru care i-a plăcut este flexibilitatea în alegerea cursurilor. La Universitatea Topkapı, studenții își construiesc propriul orar, fapt care le permite să studieze exact ceea ce îi pasionează. „Această flexibilitate este o noutate pentru mine, deoarece în România și în Moldova planurile de învățământ sunt stabilite pentru toți în același mod”, spune tânăra.

La universitățile din Turcia, cursurile durează a câte trei ore și nu includ seminare, acestea fiind structurate astfel încât să includă predare, discuții și prezentări din partea studenților. Profesorii încurajează dialogul și participarea activă a studenților, un aspect care i-a îmbunătățit Tatianei capacitatea de a exprima opinii și de a analiza diferite perspective. „Evaluarea se face printr-un sistem bazat pe punctaje (minimum de trecere: 50-60 de puncte). Sistemul include examene intermediare (midterm), finale și, uneori, prezentări. Aceste examene intermediare, de asemenea, au fost o noutate pentru mine, întrucât la Suceava studenții, pe parcursul unui semestru, au parte doar de referate și în unele cazuri de teste și deja examenele de la final de semestru. În Turcia, nota finală pe semestru se calculează combinând punctajele de la midterm, prezentări și examenele finale”, explică studenta.

Tatiana a participat și la câteva activități extracurriculare organizate de către cluburile studențești din cadrul universității. Organizarea acestora depinde în mare măsură de facultățile cărora le aparțin cluburile respective: „În cazul facultății mele astfel de evenimente nu sunt la fel de frecvente sau variate precum cele din universitățile din Moldova sau România, unde implicarea studenților în activități extracurriculare este mai intensă și bine structurată. Cu toate acestea, fiecare activitate la care am participat a fost bine organizată și m-a ajutat să înțeleg mai bine cultura academică din Turcia.”

„Am învățat cum funcționează relațiile dintre state”

Universitatea Topkapı impresionează prin campusurile sale moderne, oferind facilități care fac viața de student(ă) mai ușoară: laboratoare moderne, săli de conferințe, centre de cercetare și biblioteci bine echipate, asigurând acces la resurse academice esențiale pentru studenți și cadre didactice. Pentru programele tehnice și științifice, universitatea pune la dispoziție laboratoare dotate cu echipamente necesare pentru desfășurarea activităților practice și de cercetare. Universitatea găzduiește diverse centre de cercetare, încurajând inovația și dezvoltarea în multiple domenii academice. De asemenea, sunt organizate programe internaționale precum Erasmus+, care facilitează integrarea culturală și academică a studenților. Pentru că semestrul se apropie de final, Tatiana se va întoarce în curând în România.

Pe parcursul aflării în Turcia, ea a studiat șase discipline. „În acest semestru m-am alăturat cursurilor: Metode de cercetare, Teoria politică contemporană, Economia Politică Internațională, Teoria Relațiilor Internaționale, Engleză pentru scopuri academice și Principiile lui Atatürk și istoria revoluției II. Aceste cursuri m-au ajutat să înțeleg cum se interconectează politicile interne și externe ale țărilor, am învățat cum funcționează relațiile dintre state, precum și mecanismele prin care politicile economice, sociale și diplomatice influențează deciziile globale, fiind informații utile chiar și pentru domeniul administrației publice”, povestește tânăra.

„Cultura și obiceiurile turcești m-au impresionat prin diversitatea lor”

Diminețile Tatianei încep la cursuri, iar după-amiezile sunt dedicate studiului, proiectelor și explorării orașului. Fiind o persoană care interacționează ușor cu oricine, tânăra nu a întâmpinat dificultăți în procesul de integrare în societatea turcă. A reușit să creeze rapid conexiuni cu localnicii, ceea ce a făcut-o să se simtă binevenită și să se adapteze ușor la noul mediu. Un aspect care a facilitat integrarea Tatianei în Istanbul a fost faptul că avea deja cunoștințe de limba turcă. Acest lucru i-a permis să comunice mai eficient, să înțeleagă mai bine obiceiurile și tradițiile locale, precum și să exploreze societatea turcă dincolo de ceea ce ar putea percepe un turist obișnuit. „Cultura și obiceiurile turcești m-au impresionat prin diversitatea lor. Obiceiurile, precum rugăciunile zilnice sau chemarea la rugăciune, care răsună în tot orașul, mi-au oferit o perspectivă unică asupra stilului de viață din Turcia. De asemenea, tradițiile legate de dansuri, muzică, ritualul ceaiului și gastronomie reflectă o bogată moștenire culturală, care m-a făcut să înțeleg mai bine identitatea acestui popor. Chiar dacă la acest capitol Turcia diferă total de Moldova sau România, am găsit multe lucruri care m-au inspirat și pe care le voi păstra ca amintiri prețioase.”

Tatiana este încântată de ospitalitatea turcilor. Colegii ei sunt prietenoși și mereu dispuși să o ajute, iar profesorii încurajează interacțiunea și oferă feedback constructiv tuturor studenților. „Am avut șansa să cunosc studenți din diferite culturi, ceea ce m-a ajutat să înțeleg mai bine diversitatea internațională”, a adăugat Tatiana.

„La început, ezitam să aleg Istanbulul”

Încă din copilărie, Tatiana a fost fascinată de Turcia și de cultura acestei țări. Ea nu și-a imaginat vreodată că visul său de a vizita Turcia se va împlini prin intermediul programului Erasmus+. Totuși, atunci când a descoperit oportunitatea mobilităților oferite de facultatea sa din Suceava, a simțit că era momentul perfect pentru a petrece patru luni de studenție într-un mediu nou și captivant.

„Inițial, am aplicat pentru Universitatea Pamukkale din Denizli. Din motiv că acolo erau disponibile doar două locuri, care fuseseră deja ocupate, am optat în cele din urmă pentru Universitatea Topkapı din Istanbul. La început, ezitam să aleg Istanbulul, fiind conștientă că grantul Erasmus+ nu va fi suficient pentru a acoperi costurile vieții din acest oraș, recunoscut ca fiind unul dintre cele mai scumpe din Turcia”, susține Tatiana. Acum, privind retrospectiv, ea nu regretă deloc alegerea făcută. Istanbulul i-a oferit o experiență de neuitat, în care a trăit intens viața de studentă, a interacționat cu numeroase persoane din medii diferite și a avut ocazia de a vizita cele mai renumite obiective turistice din Turcia.
În timpul mobilității, Tatiana a locuit într-un cămin privat, deoarece cel al universității era destul de scump (475 de euro lunar), respectiv, grantul Erasmus+ nu avea să facă față tuturor necesităților financiare din perioada mobilității. „Totuși, am avut norocul să găsesc o opțiune mai accesibilă cu condiții bune. Pot spune că standardele căminului în care stau sunt similare celor din România. În ceea ce privește găsirea unui cămin, există multe opțiuni disponibile printr-o simplă căutare pe Google. O altă opțiune pentru studenți este închirierea unui apartament împreună cu alți colegi Erasmus+, însă trebuie să fie pregătiți să plătească cel puțin 200 de euro pe lună, iar asta nu garantează neapărat cele mai bune condiții. Pentru a găsi chirii, există diverse grupuri pe WhatsApp unde studenții Erasmus+ publică anunțuri, dar și diverse pagini web create anume cu acest scop”, explică Tatiana.

Grantul Erasmus+ variază în funcție de țara de destinație și costul vieții din acea țară. În cazul Turciei, suma alocată lunar a fost de 606 euro. Pentru un oraș precum Istanbul, acest grant nu este suficient, iar un avantaj în cazul Tatianei a fost bursa acordată românilor de pretutindeni de la universitatea din România (900 RON), pe care a primit-o și în timpul mobilității academice.

„Mi-am creat o rețea de prieteni internaționali”

Pentru Tatiana mobilitatea Erasmus+ a fost mai mult decât o oportunitate academică. A fost un pas spre o lume mai largă și plină de experiențe noi. „Această experiență mi-a îmbogățit atât cunoștințele academice, cât și abilitățile sociale. Am devenit mai flexibilă, mai deschisă și mai bine pregătită să fac față provocărilor culturale și profesionale. În plus, mi-am creat o rețea de prieteni internaționali și am dobândit o perspectivă globală valoroasă.”

Tatiana speră să aplice și la alte programe Erasmus+ în viitor. Deși nu știe încă unde ar vrea să ajungă, tânăra este interesată să experimenteze sisteme educaționale diferite și să continue să-și dezvolte competențele într-un context internațional.

Iată care sunt recomandările ei pentru tinerii interesați de o mobilitate academică prin intermediul programului Erasmus+ în Turcia.
„# Învățați limba turcă, întrucât poate facilita integrarea și comunicarea cu localnicii.
# Informați-vă despre obiceiurile, tradițiile și valorile culturale ale Turciei.
# Profitați de reducerile pentru studenți și vizitați cât mai multe obiective turistice.
# Fiți deschiși pentru noi experiențe și fiți pregătiți pentru a întâlni unele diferențe față de sistemul educațional din Moldova sau România.”

Integrarea Tatianei în sistemul universitar din Turcia a fost foarte ușoară datorită suportului oferit de coordonatorul Erasmus+. La sosire, ea a primit un ghid detaliat despre cum să acceseze platformele de învățare, cum să se înscrie la cursuri și care sunt resursele disponibile. Această structură bine organizată a ajutat-o să se acomodeze rapid, iar deschiderea colegilor și a profesorilor a ajutat-o mult. La alți tineri acest lucru poate decurge diferit și este important să nu uităm că fiecare experiență este subiectivă.

Sursă: Tatiana Tomșa/arhivă personală



Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente