Cât a plătit Moldova în primele 20 de zile ale anului 2025 pentru energia electrică cumpărată

factura-lumina-1

În primele 20 de zile din anul 2025, Moldova a procurat energie electrică la un preț mediu de 126,75 euro per MWh. Datele au fost furnizate Guvernului de către Energocom.

În total, în primele 20 de zile din an, Moldova a procurat circa 280 000 de MWh, iar asta înseamnă că am achitat aproximativ 35,5 milioane de euro.

Cantitatea totală și costul includ energia electrică cumpărată de pe piața internă, în calitate de furnizor central și în temeiul contractelor încheiate bilaterale. De asemenea, includ și importurile, în baza contractelor bilaterale și achizițiile de pe bursa română OPCOM.

Circa 30 % din necesarul de electricitate a fost produsă de centralele de termoficare urbane de la Chișinău și Bălți, în timp ce ponderea energiei importate constituie 60 %. Parcurile eoliene și fotovoltaice, plus centralele pe biogaz au generat puțin peste 10 %.

Prețul de vânzare a energiei electrice, aprobat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, constituie aproximativ 145 de euro per MWh.

Autoritățile anunță că necesarul de consum de energie electrică pentru malul drept al râului Nistru va fi acoperit integral pentru ziua de marți, 21 ianuarie.


Amintim că Federația Rusă a refuzat să își îndeplinească obligațiile contractuale și să livreze gaz în Stânga Nistrului după ce Ucraina nu a semnat un nou contract de tranzit a gazului rusesc. Despre sistarea tranzitului Kievul a anunțat încă din 2023. În aceste condiții, Gazprom oricum este obligat să livreze gaz la Tiraspol prin surse alternative, cum ar fi gazoductul TurkStream, până în septembrie 2026.

Kremlinul a anunțat că nu va oferi gaz Tiraspolului cu trei zile înainte de al opri. Pentru a continua livrările și a preveni o criză umanitare în Stânga Nistrului, Moscova a cerut Chișinăului să își asume o „datorie” de 700 de milioane de dolari. Pretinsa datorie nu este recunoscută de țara noastră după ce un audit internațional a demonstrat că aceasta a fost mărită artificial de zeci de de ori.

În aceste condiții, încălzirea centralizată și furnizarea apei calde au fost sistate în majoritatea localităților din regiunea transnistreană. De asemenea, energia electrică este deconectată între patru și opt ore pe zi. Pe de altă parte, prețul la energia electrică de pe malul drept a crescut.

Maia Sandu a anunțat că Guvernul, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, a pregătit un plan de ajutor umanitar pentru cetățenii din Stânga Nistrului. Totuși, regimul de la Tiraspol a refuzat sprijinul oferit de Chișinău.

Autoritățile de la Chișinău spun că Moscova a provocat această criză pentru a destabiliza Republica Moldova și a influența rezultatele alegerilor parlamentare din vara lui 2025.

În contextul stării de urgență în energetică, autoritățile Republicii Moldova îndeamnă locuitorii să economisească resursele energetice. În condițiile unei crize, fiecare dintre noi putem contribui la reducerea deficitului de resurse energetice și doar împreună vom diminua riscul unor eventuale deranjamente în sistemul energetic național.

Astfel, prin efortul fiecărui consumator de a reduce consumul de electricitate, în special în intervalul orelor de vârf 7.0-10.00 și 18.00-23.00, vom contribui la creșterea gradului de securitate energetică a țării și vom reduce costurile de procurare a energiei electrice.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente