TikTok nu mai funcționează în SUA. Ce s-a întâmplat cu aplicația și cine va decide viitorul acesteia pe teritoriul american

IMG_0217
Foto:BBC

TikTok a încetat să funcționeze în Statele Unite ale Americii sâmbătă, 18 ianuarie, și a fost eliminat din magazinele Apple și Google, scrie Reuters. Acest lucru s-a întâmplat după ce Curtea Supremă a aprobat vineri intrarea în vigoare a unei legi care amenința cu interzicerea pe teritoriul american a rețelei de socializare, dacă societatea chineză care o deține, ByteDance, nu o va vinde unei entități din SUA până pe 19 ianuarie.

UPDATE (20 ianuarie 2025): TikTok este din nou disponibil în SUA, după 12 ore de la închiderea aplicației în Statele Unite ale Americii. TikTok a anunțat utilizatorii despre revenire cu o notificare: „Vă mulțumim pentru răbdare și sprijin. Ca urmare a eforturilor președintelui Trump, TikTok a revenit în SUA!”, transmite CNN.

Știre inițială

„Nu există nicio îndoială că, pentru peste 170 de milioane de americani, TikTok oferă un important mod de exprimare, de interacțiune și de apartenență la o comunitate. Dar Congresul a stabilit că cesiunea sa este necesară pentru a răspunde preocupărilor bine fundamentate în materie de securitate națională”, au motivat cei nouă judecători ai Curții Supreme.

Totuși, deoarece Curtea Supremă nu a definit clar viitorul aplicației în SUA, ByteDance a decis blocarea TikTok-ului pentru utilizatorii din această țară. Blocarea pare să fie temporară, până noul președinte, Donald Trump, va lua o decizie în acest sens. Totul depinde de Trump, întrucât acesta urmează să fie învestit în funcție deja luni, 20 ianuarie.

În acest context, noul președinte a declarat că „cel mai probabil” va acorda TikTok-ului o amânare de 90 de zile de la interdicție după ce va prelua mandatul. Promisiunea sa a fost citată de TikTok într-o notificare prezentată utilizatorilor care încearcă să acceseze aplicația. „O lege care interzice TikTok a fost promulgată în SUA. Din păcate, asta înseamnă că nu poți folosi TikTok deocamdată. Suntem norocoși că președintele Trump a indicat că va colabora cu noi asupra unei soluții de restabilire a TikTok odată ce va prelua funcția. Fiți pe fază.”

Sursă: Reuters

Potrivit Reuters, închiderea TikTok-ului va avea un impact major asupra relațiilor dintre SUA și China, politica internă a SUA, piața rețelelor sociale și a milioanelor de americani care depind de aplicație din punct de vedere economic și cultural.


Conform statisticilor, TikTok are aproximativ 170 de milioane de utilizatori americani. Aceștia petrec, în medie, 53 de minute pe zi navigând în aplicație. Reacțiile lor în legătură cu interzicerea TikTok-ului s-au împărțit. Totuși, având în vedere obișnuința de a consuma videoclipuri scurte, majoritatea utilizatorilor a început să caute alternative. Acum, mulți dintre aceștia accesează aplicația RedNote, numită și „Micuța carte roșie”, deținută și ea de o companie chineză. Utilizatorii care au migrat spun că acesta este un act de sfidare față de interzicerea TikTok-ului. Pentru a sublinia acest punct de vedere, ei au început să folosească hashtagul #tiktokrefugee, care a adunat peste 60 de milioane de vizualizări. Pe Instagram v-am povestit mai multe despre acest fenomen.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente