Pe măsură ce sesiunea de examene se apropie, studenții din România trebuie să fie bine informați despre drepturile și obligațiile lor academice. De la acces gratuit la materialele didactice până la dreptul la o evaluare obiectivă și nediscriminatorie, este esențial să știi ce ți se cuvine și ce reguli trebuie respectate. Echipa #diez a cercetat Codul drepturilor și obligațiilor studentului pentru a-ți oferi un ghid complet care să te ajute să eviți problemele din perioada examenelor.
Dacă ești student(ă) în România, iată sunt drepturile tale în legătură cu susținerea examenelor din sesiune.
# Dreptul la suport de curs gratuit (de minimum cinci pagini), în format fizic sau electronic, și acces la toate materialele didactice disponibile în mod gratuit în bibliotecile universitare sau pe site-ul facultății.
# Dreptul de a fi informat(ă), în primele două săptămâni de la începerea semestrului, cu privire la programa analitică, structura li obiectivele cursului, competențele generate de acesta, precum și cu privire la modalitățile de evaluare și examinare. Orice modificare ulterioară a modalităților de evaluare și examinare poate fi făcută doar cu acordul studenților.
# Drepturi de autor (autoare) și de proprietate intelectuală pentru rezultatele obținute prin activitățile de cercetare-dezvoltare, creație artistică și inovare, conform legislației în vigoare și Cartei universitare și eventualelor contracte între părți.
# Dreptul la o evaluare obiectivă și nediscriminatorie a competențelor dobândite după parcurgerea unui curs, cu respectarea programei, și dreptul de a cunoaște baremul după care ai fost evaluat(ă).
# Dreptul la examinarea printr-o metodă alternativă în cazul în care suferi de o dizabilitate temporară sau permanentă, certificată medical, care face imposibilă prezentarea cunoștințelor învățate în maniera prestabilită de către titularul (titulara) de curs, astfel încât metoda alternativă indicată să nu limiteze atingerea standardelor examinării.
# Dreptul de a contesta notele obținute la examenele scrise, conform regulamentelor interne ale universității. Rezolvarea contestației va fi făcută de către o comisie din care nu fac parte cadrele didactice care au evaluat inițial, în prezența studentului contestatar, în cazul care studentul (studenta) solicită acest lucru.
Totodată, în calitate de student(ă) ai și un șir de obligații pe care trebuie să le respecți în timpul sesiunii și pe parcursul anului universitar. Iată care sunt acestea.
# Obligația de a îndeplini toate sarcinile care îți revin potrivit planului de învățământ și programelor analitice ale disciplinelor.
# Obligația de a respecta standardele de calitate impuse de către universitate.
# Obligația de a elabora și susține lucrări de evaluare la nivel de disciplină și lucrări de absolvire originale.
# Obligația de a participa la activități academice fără a fi sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe interzise.
# Obligația de a-ți îndeplini angajamentele financiare impuse de către instituția la care studiezi, în condițiile stabilite în contractul de studiu.
Dacă observi că drepturile tale sunt încălcate, poți semnala asta completând acest formular. De asemenea, recomandăm să nu uiți nici de obligațiile tale în calitate de student(ă). Lista completă a drepturilor și obligațiilor tale o poți vedea aici.