Timp de cinci ani, de când Tekwill a lansat programul „Tekwill în Fiecare Școală”, peste 102 517 elevi au beneficiat de cursuri IT gratuite, iar 3 641 de profesori au fost instruiți să utilizeze metode moderne de predare. De asemenea, 489 de instituții de învățământ au fost implicate activ în inițiativă.
În plus, 35 de școli au fost echipate cu laboratoare digitale performante, iar peste 780 de profesori au primit dispozitive tehnice pentru a susține procesul educațional.
Educația digitală accesibilă din orice colț al țării
Tekwill a lansat platforma eLearning, unde elevii din clasele a VII-a – a XII-a au acces la cursuri interactive și gratuite pentru elevii. Profesorii au fost instruiți să predea cursuri avansate în domenii precum „Programarea Algoritmilor în C/C++”, „Proiectare și Dezvoltare Web”, „Design Grafic” și „Inteligență Artificială”.
Până în prezent, peste 102 517 elevi studiază sau au absolvit cel puțin un curs. Fiecare curs este structurat în 34 de lecții, proiectate pentru a fi parcurse pe durata unui an academic. Lecțiile includ o combinație diversificată de materiale educaționale: texte, materiale video, exerciții de simulare, teste interactive de evaluare și un proiect final menit să consolideze cunoștințele dobândite.
Dotarea școlilor și profesorilor – un pas esențial spre modernizarea educației în Republica Moldova
În cadrul programului național „Tekwill în Fiecare Școală”, educația din Republica Moldova trece printr-un proces amplu de modernizare, prin inițiative care asigură accesul elevilor și profesorilor la tehnologie și resurse digitale de ultimă generație.
O inițiativă-cheie sunt Laboratoare Digitale, concepută pentru a transforma procesul educațional și pentru a sprijini formarea competențelor necesare profesiilor viitorului. Peste 18 000 de elevi din 35 de instituții de învățământ beneficiază de laboratoare moderne, dotate cu tehnologii avansate, unde 147 de profesori instruiți folosesc metode inovatoare pentru a forma competențe necesare profesiilor viitorului.
Proiectul oferă acces la resurse digitale inclusiv elevilor fără dispozitive proprii și susține cursuri esențiale în programare, design grafic și inteligență artificială. De asemenea, 780 de profesori au primit laptopuri performante.
Impactul proiectului „Tekwill în fiecare școală”
Prin cursurile opționale oferite în școli și prin intermediul platformei tekwill.online proiectul a reușit să le ofere elevilor din întreaga țară șansa de a învăța și de a-și dezvolta abilități IT esențiale. Aceste cunoștințe s-au transformat în realizări concrete. Elevii au început să dezvolte soluții tehnologice inovatoare, inclusiv aplicații mobile și proiecte bazate pe inteligență artificială, care au adus recunoaștere pe plan național și internațional.
Participarea la competiții precum Tekwill Junior Ambassadors, INTEL AI Global Impact Festival, e-ICON World Contest a devenit o platformă de exprimare a creativității și talentului lor pentru 5 000 de elevi. Multe echipe au revenit acasă cu premii și locuri învingătoare. Printre cele mai notabile realizări se numără succesul elevilor Nikita Moglan și Daniela Malancea, de la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” din Chișinău, care au obținut locul I la nivel global în cadrul competiției INTEL AI Global Impact Festival 2024.
Unii elevi, care au parcurs cursurile și au participat la inițiativele implementate în școli, aleg să continue studiile și să se angajeze în domeniul tehnologiei. De exemplu, Savelie Babaianu și Aurica Apareci, absolvenți ai Colegiului „Iulia Hasdeu” din Cahul, și-au început carierele în IT încă din timpul studiilor. Savelie a fost angajat ca backend developer la compania BEND, iar Aurica a devenit frontend developer în aceeași companie.
Impactul programului se reflectă astfel într-o comunitate din ce în ce mai vastă de tineri care își doresc să inoveze și să dezvolte soluții tehnologice cu scopul de a aduce schimbări pozitive în societate și de a construi un viitor digitalizat pentru țara lor.