Persoanele care beneficiază de cursuri gratuite în cadrul Programului Național de studiere a limbii române vor avea acces la manuale tipărite, pe care le vor putea închiria la costuri accesibile. Decizia a fost aprobată astăzi în cadrul ședinței Guvernului, menționează Ministerul Educației și Cercetării (MEC).
Potrivit noilor reglementări, schema de închiriere a manualelor, gestionată de MEC, va fi extinsă pentru a include și materialele destinate adulților care participă la cursuri de limbă română.
În ultimii ani, peste 16 000 de persoane au participat la cursuri gratuite de studiere a limbii române. Anul trecut am reușit să identificăm resurse necesare pentru tipărirea a 11 000 de manuale în format fizic, destinate celor care urmează aceste studii.
Dan Perciun, ministrul educației și cercetării
Odată cu adoptarea modificărilor de astăzi, se creează posibilitatea închirierii acestor manuale. Costurile de închiriere vor fi rezonabile și accesibile.
Programul Național de studiere a limbii române a fost aprobat de Guvern în 2023. Cursurile sunt organizate atât cu prezență fizică, cât și online, pentru a răspunde cerințelor diferitor categorii de participanți. Până în prezent, peste 4 000 de persoane au învățat limba română în cadrul acestui program.
La finalul cursurilor, participanții primesc un certificat care atestă nivelul de competență lingvistică, conform Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi. Certificarea este un avantaj semnificativ pentru integrarea pe piața muncii și pentru accesul la oportunități educaționale.
Programul Național de studiere a limbii române are drept scop promovarea coeziunii sociale și incluziunea minorităților naționale.