Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat într-un briefing de presă lucrurile pe care le-a discutat în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate. Cele mai importante subiecte au fost tranzitul gazului rusesc pe teritoriul Moldovei, ajutorul refuzat de Tiraspol și care este scopul Kremlinului.
Lucrurile care s-au discutat
#1. Chișinăul nu împiedică tranzitul de gaze rusești pe teritoriul Republicii Moldova.
#2. Malul drept al Nistrului nu are datorii față de Gazprom, așa cum menționează Kremlinul și justifică astfel decizia de a nu furniza gaze naturale pe malul stâng al Nistrului.
#3. Chișinăul s-a adresat Tiraspolului în luna noiembrie pentru a găsi soluții la criza energetică. Răspunsul a fost negativ din partea Tiraspolului. Au refuzat elaborarea soluțiilor și a fost refuzată oferta unui ajutor umanitar.
#4. Guvernul s-a oferit să cumpere gaze naturale pentru malul stâng al Nistrului. A fost discutată cu Ucraina posibilitatea livrării de cărbune – toate ofertele au rămas fără răspuns.
#5. Chișinăul a propus Tiraspolului, că dacă în spitale sunt pacienți în stare complicată, pot fi transferați pe malul drept, iar oferta a fost refuzată. Nici ambulanțele de pe malul drept nu pot circula în regiunea transnistreană.
#6. Scopul Kremlinului este provocarea unei crize pe malul drept, prin destabilizarea malului Stâng.
#7. Pe malul drept ne asigurăm cu aproximativ jumătate din energia necesară din sursele interne. Importurile din România sunt în continuare o sursă importantă de energie.
#8. Pentru cele 12 localități din Stânga Nistrului, care sunt controlate de autoritățile constituționale de la Chișinău, dar sunt conectate la rețelele de energie electrică și gaze din Stânga Nistrului, urmează să fie conectate la energia electrică de pe malul drept. Conectarea la gazele naturale va dura câteva luni.
#9. Așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a zburat la Moscova de pe Aeroportul Internațional Chișinău. Maia Sandu a spus că autoritățile constituționale de la Chișinău cunoșteau despre acest lucru și nu au împiedicat în niciun fel zborul acestuia, pentru a demonstra că nu există impedimente din partea Chișinăului de a găsi soluții pentru criza gazelor.
Amintim că Federația Rusă a refuzat să își îndeplinească obligațiile contractuale și să livreze gaz în Stânga Nistrului după ce Ucraina nu a semnat un nou contract de tranzit a gazului rusesc. Despre sistarea tranzitului Kievul a anunțat încă din 2023. În aceste condiții, Gazprom oricum este obligat să livreze gaz la Tiraspol prin surse alternative, cum ar fi gazoductul TurkStream, până în septembrie 2026.
Kremlinul a anunțat că nu va oferi gaz Tiraspolului cu trei zile înainte de al opri. Pentru a continua livrările și a preveni o criză umanitare în Stânga Nistrului, Moscova a cerut Chișinăului să își asume o „datorie” de 700 de milioane de dolari. Pretinsa datorie nu este recunoscută de țara noastră după ce un audit internațional a demonstrat că aceasta a fost mărită artificial de zeci de de ori.
În aceste condiții, încălzirea centralizată și furnizarea apei calde au fost sistate în majoritatea localităților din regiunea transnistreană. De asemenea, energia electrică este deconectată între patru și opt ore pe zi. Pe de altă parte, prețul la energia electrică de pe malul drept a crescut.
Maia Sandu a anunțat că Guvernul, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, a pregătit un plan de ajutor umanitar pentru cetățenii din Stânga Nistrului. Totuși, regimul de la Tiraspol a refuzat sprijinul oferit de Chișinău.
Autoritățile de la Chișinău spun că Moscova a provocat această criză pentru a destabiliza Republica Moldova și a influența rezultatele alegerilor parlamentare din vara lui 2025.
În contextul stării de urgență în energetică, autoritățile Republicii Moldova îndeamnă locuitorii să economisească resursele energetice. În condițiile unei crize, fiecare dintre noi putem contribui la reducerea deficitului de resurse energetice și doar împreună vom diminua riscul unor eventuale deranjamente în sistemul energetic național.
Astfel, prin efortul fiecărui consumator de a reduce consumul de electricitate, în special în intervalul orelor de vârf 7.0-10.00 și 18.00-23.00, vom contribui la creșterea gradului de securitate energetică a țării și vom reduce costurile de procurare a energiei electrice.