Ce riscă elevii care vor folosi telefoanele la lecții și în ce condiții profesorii pot „confisca” gadgeturile

telefon cutie lectii 1

La sfârșitul anului 2024, Parlamentul a interzis elevilor să folosească telefoanele în timpul lecțiilor. În următoarele săptămâni va fi aprobat și un regulament care lămurește cum va fi pusă în practică această măsură. Acesta include informații despre locația unde vor fi păstrate gadgeturile, dar și „sancțiunile” ce pot fi aplicate elevilor care vor încălca regulamentul.

Instituțiile de învățământ vor avea libertatea să elaboreze un regulament propriu de utilizare a telefoanelor mobile, doar că în baza Regulamentului-cadru propus de Ministerul Educației și Cercetării (MEC). Acesta va trebui să fie respectat de elevi, profesori și părinți, ceea ce înseamnă că cadrele didactice nu vor putea permite elevilor să folosească necorespunzător gadgeturile în timpul lecțiilor.

Pe de altă parte, nici elevii nu vor putea să se împotrivească profesorilor și să folosească telefoanele în scopuri nu tocmai educative. În asemenea cazuri, cadrele didactice au chiar dreptul să le ia gadgeturile.

Unde vor fi păstrate telefoanele

În timpul lecțiilor, telefoanele mobile și alte echipamente electronice vor fi depozitate într-un spațiu special amenajat, dedicat acestui scop, și vor fi restituite elevilor în pauză. Asemenea spații vor fi prezente în fiecare cabinet școlar și se vor lua măsuri de siguranță pentru prevenirea pierderii sau deteriorării dispozitivelor.

De asemenea, pe durata lecției, telefoanele mobile vor fi setate astfel încât să nu deranjeze procesul educațional.

În ce cazuri profesorul poate lua telefonul unui elev

Dacă elevii nu vor depozita telefoanele în spațiile special amenajate sau le vor folosi necorespunzător, profesorii vor avea dreptul să le confişte temporar. Totuși, această măsură va putea fi aplicată doar după ce elevii vor fi avertizați verbal.

MEC menționează că ridicarea telefonului mobil este o măsură educativă, nu destinată să pedepsească și se aplică doar în cazurile în care elevul:
# continuă să utilizeze telefonul mobil fără permisiune după un avertisment verbal;
# afectează în mod repetat desfășurarea orelor de curs;
# utilizează telefonul mobil pentru activități care încalcă normele etice sau morale (de exemplu, înregistrări neautorizate, accesarea materialelor nepotrivite, distribuirea conținuturilor nepotrivite).

Cadrele didactice vor avea obligația de a informa elevii despre motivul ridicării telefonului și de a solicita predarea voluntară a dispozitivului. Telefonul confiscat va fi returnat elevului la sfârșitul zilei școlare, iar întregul proces va fi consemnat într-un registru special.

În cazurile grave sau în situații de încălcări repetate, telefonul poate fi returnat doar părinților, după o discuție cu conducerea școlii și semnarea unui proces-verbal.

Dacă un elev continuă să încalce regulile în mod repetat, conducerea școlii poate propune:
# organizarea unei întâlniri cu părinții;
# elaborarea unui plan de remediere comportamentală;
# restricționarea temporară a dreptului de a aduce telefonul mobil la școală.

Ridicarea telefoanelor trebuie să fie făcută într-un mod neabuziv și cu respectarea demnității elevului.

Când elevii vor putea utiliza telefoanele mobile la lecții

Cadrele didactice vor putea să permită utilizarea telefoanelor mobile de către elevi exclusiv în scop educațional. De exemplu, telefoanele vor putea fi folosite pentru a accesa anumite aplicații educaționale pentru predare sau resurse online relevante pentru lecție.

Elevii mai pot utiliza telefoanele mobile în timpul lecțiilor, prin coordonare cu cadrul didactic, în următoarele cazuri:
# în situații de urgență (stare de sănătate precară a elevului, probleme de sănătate ale unui membru de familie, situații de criză imprevizibile);
# în cazul necesității monitorizării permanente cu diverse echipamente asistive a sănătății elevilor cu dizabilități sau boli somatice cronice severe, confirmate documentar.

Regulamentul va intra în vigoare după ce va fi aprobat de MEC.

Citește în acest material ce cred elevii despre interzicerea telefoanelor. Totodată, elevii de la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” au dezbătut legea privind interzicerea telefoanelor, iar argumentele acestora pot fi vizionate în acest videoclip.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
Mai citește
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente