Ucraina ar putea să ofere cărbune regiunii transnistrene. Volodâmâr Zelenski: „Suntem pregătiți să ajutăm”

biroul-politici-de-reintegrare-dupa-anuntul-tiraspolului-regiunea-transnistreana-este-un-beneficiar-direct-al-multiplelor-facilitati-si-programe-de-asistenta-oferite-de-ue-179097-1646413137
Foto:tvrmoldova

Ucraina este gata să sprijine Republica Moldova, inclusiv Stânga Nistrului, pentru a depăși criza energetică generată de Federația Rusă. Kievul ar putea să ofere Tiraspolului cărbune, care va ajuta regiunea să producă energie electrică. Despre aceasta a anunțat președinta Maia Sandu după o convorbire telefonică cu președintele ucrainean Volodâmâr Zelenski.

UPDATE: Maia Sandu a oferit detalii despre posibilele livrări de cărbune din Ucraina către Tiraspol. Președinta a menționat că Stânga Nistrului ar putea să se achite cu Kievul prin livrarea de electricitate. Potrivit oficialei, centrala de producere a energiei electrice din regiunea transnistreană ar putea să producă suficientă energie pentru ambele maluri ale Nistrului, dar și pentru Ucraina.

Știrea inițială: Președinția de la Chișinău menționează că oprirea livrării gazelor naturale de către Moscova, contrar obligațiilor contractuale, a generat o criză acută la Tiraspol.

Mii de oameni se confruntă cu lipsa căldurii, a luminii și, în unele cazuri, a accesului la apă potabilă, în condiții de frig și dificultăți economice.

Președinția Republicii Moldova

Potrivit unui comunicat emis de Președinție, cei doi lideri au convenit să identifice soluții comune pentru a preveni agravarea crizei umanitare și pentru a proteja populația afectată, inclusiv prin utilizarea unor surse alternative de energie, precum cărbunele.

La rândul său, Volodâmâr Zelenski a scris pe rețeaua X că acum este important „să ajutăm Moldova să depășească provocările sale energetice și să împiedicăm Moscova să alimenteze tensiunile sociale”.

Suntem pregătiți să ajutăm. Este o sarcină presantă să menținem stabilitatea și să creăm condiții pentru ca poporul moldovean să trăiască pașnic, să muncească pentru țara lor și să sprijine mișcarea noastră comună către Uniunea Europeană.

Volodâmâr Zelenski

Maia Sandu a mai menționat că Chișinăul sprijină Ucraina, care, de facto, menține astăzi pacea în Republica Moldova.


Amintim că Federația Rusă a refuzat să își îndeplinească obligațiile contractuale și să livreze gaz în Stânga Nistrului după ce Ucraina a nu a semnat un nou contract de tranzit a gazului rusesc. Despre sistarea tranzitului Kievul a anunțat încă din 2023. În aceste condiții, Gazprom oricum este obligat să livreze gaz la Tiraspol prin surse alternative, cum ar fi gazoductul TurkStream, până în septembrie 2026.

Cu trei zile înainte de sistarea livrărilor de gaz, Kremlinul a anunțat că nu va oferi gaz Moldovei. Pentru a continua livrările și a preveni o criză umanitare în Stânga Nistrului, Moscova a cerut Chișinăului să își asume o „datorie” de 700 de milioane de dolari. Pretinsa datorie nu este recunoscută de țara noastră după ce un audit internațional a demonstrat că aceasta a fost mărită artificial de zeci de de ori.

În aceste condiții, încălzirea centralizată și furnizarea apei calde au fost sistate în majoritatea localităților din regiunea transnistreană. De asemenea, energia electrică este deconectată între patru și opt ore pe zi. Pe de altă parte, prețul la energia electrică de pe malul drept a crescut.

Maia Sandu a anunțat că Guvernul, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, a pregătit un plan de ajutor umanitar pentru cetățenii din Stânga Nistrului. Totuși, regimul de la Tiraspol a refuzat sprijinul oferit de Chișinău.

Autoritățile de la Chișinău spun că Moscova a provocat această criză pentru a destabiliza Republica Moldova și a influența rezultatele alegerilor parlamentare din vara lui 2025.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente