Energocom a încheiat un contract cu OMV Petrom România pentru achiziția de energie electrică. Acesta va asigura livrarea continuă a 30 MW bandă (nonstop) în perioada 10-31 ianuarie. Energia furnizată va acoperi aproximativ 4 % din consumul total al Republicii Moldova, fără Stânga Nistrului.
Energocom a declarat că, din cauza prevederilor contractuale, prețul energiei nu poate fi divulgat deocamdată. Cu toate acestea, compania afirmă că prețul negociat este mai mic decât ofertele disponibile pe piață.
Contractul cu OMV Petrom va reduce din cantitatea de electricitate cumpărată pe bursă, unde prețurile variază frecvent și sunt greu de anticipat.
În octombrie-decembrie 2022, când Republica Moldova se confrunta cu o criza asemănătoare, după ce Centrala de la Cuciurgan a sistat livrările spre dreapta Nistrului, Energocom, de asemenea, a cumpărat energie electrică de la OMV Petrom, care deține Centrala termoelectrică de la Brazi, prelucrând gaze naturale.
Republica Moldova, fără Stânga Nistrului, consumă în orele de vârf până la 800 MW. Pe 8 ianuarie, energia electrică am luat-o din următoarele surse:
# Termoelectrica – 33,16 %;
# „CET-Nord“ – 4,83 %;
# Întreprinderea de Stat „NHE Costești” – 0,56 %;
# energie regenerabilă – 15,03 %;
# soldul de import al energiei electrice (MD/RO) – 46,42 %.
Vârful de consum al energiei electrice a fost înregistrat între orele 17.00 și 19.00, cu un consum maxim de 760 MW.
Amintim că criza energetică din Republica Moldova a început ca urmare a refuzului Federația Ruse de a-și îndeplini obligațiile contractuale privind livrările de gaz în Stânga Nistrului. Gazprom este obligat să livreze gaz la Tiraspol prin surse alternative, cum ar fi gazoductul TurkStream, până în septembrie 2026.
Cu trei zile înainte de sistarea livrărilor de gaz, Kremlinul a anunțat că nu va oferi gaz Moldovei. Pentru a continua livrările și a preveni o criză umanitare în Stânga Nistrului, Moscova a cerut Chișinăului să își asume o „datorie” de 700 de milioane de dolari. Pretinsa datorie nu este recunoscută de țara noastră după ce un audit internațional a demonstrat că aceasta a fost mărită artificial de zeci de de ori.
În aceste condiții, încălzirea centralizată și furnizarea apei calde au fost sistate în majoritatea localităților din regiunea transnistreană. De asemenea, energia electrică este deconectată între patru și opt ore pe zi. Pe de altă parte, prețul la energia electrică de pe malul drept a crescut, or Chișinăul a rămas fără energia livrată de către centrala electrică din Stânga Nistrului.
În contextul stării de urgență în energetică, autoritățile Republicii Moldova îndeamnă locuitorii să economisească resursele energetice. În condițiile unei crize, fiecare dintre noi putem contribui la reducerea deficitului de resurse energetice și doar împreună vom diminua riscul unor eventuale deranjamente în sistemul energetic național.
Astfel, prin efortul fiecărui consumator de a reduce consumul de electricitate, în special, în intervalul orelor de vârf 7.0-10.00 și 18.00-23.00, vom contribui la creșterea gradului de securitate energetică a țării și vom reduce costurile de procurare a energiei electrice.