Tiraspolul spune că îi mai ajung gaze naturale pentru 24 de zile

gaze ucraina
Foto:УНІАН

Așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a convocat așa-zisul „Consiliu de Securitate” din regiune, unde i-a fost raportată informația că regiunea transnistreană mai are gaz pentru 24 de zile.

Consumul de gaze în regiunea transnistreană este de 270 000 de metri cubi pe zi, iar rezerva de 13 milioane de metri cubi va fi suficientă pentru încă 24 de zile. Despre aceasta i-a raportat lui Krasnoselski așa-numitul prim-viceprim-ministrul și ministrul dezvoltării economice, Serghei Obolonik.

Așa-numitele autorități din Stânga Nistrului spun că volumele de gaz disponibile permit alimentarea cu gaz a unui număr de instituții sociale și alte instituții publice, precum și a clădirilor de locuit cu mai multe etaje doar pentru gătit, nu și pentru încălzire.

În cazul în care sistemul de alimentare cu gaz va îngheța din cauza lipsei combustibilului în rețea, va fi necesar mai mult de o lună pentru a-l reporni.


Din 2023, Ucraina a anunțat că nu va mai permite tranzitul gazului rusesc pe teritoriul său odată cu expirarea contractelor în vigoare, adică din 2025. Respectiv, în dimineața zilei de 1 ianuarie 2025, Ucraina a oprit transportul gazului natural rusesc prin teritoriul său, iar Rusia nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale privind livrarea de gaze în Stânga Nistrului. Moscova trebuia să livreze gaz la Tiraspol până pe 30 septembrie 2026 și o poate face prin surse alternative, cum ar fi gazoductul TurkStream, dar nu a întreprins nicio măsură în acest sens. În aceste condiții, încălzirea centralizată și furnizarea apei calde au fost sistate în majoritatea localităților din regiunea transnistreană. De asemenea, energia electrică este deconectată între patru și opt ore pe zi.

În aceste condiții, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că Guvernul, împreună cu partenerii de dezvoltare, a pregătit un plan pentru acordarea ajutorului umanitar cetățenilor noștri din Stânga Nistrului. Ulterior, Maia Sandu a declarat că regimul de la Tiraspol a refuzat ajutoarele umanitare propuse de Chișinău.

În contextul stării de urgență în energetică, autoritățile Republicii Moldova îndeamnă locuitorii să economisească resursele energetice. În condițiile unei crize, fiecare dintre noi putem contribui la reducerea deficitului de resurse energetice și doar împreună vom diminua riscul unor eventuale deranjamente în sistemul energetic național.

Astfel, prin efortul fiecărui consumator de a reduce consumul de electricitate, în special, în intervalul orelor de vârf 7.0-10.00 și 18.00-23.00, vom contribui la creșterea gradului de securitate energetică a țării și vom reduce costurile de procurare a energiei electrice.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente