Pe 7 ianuarie 2025, consumul de energie electrică de pe teritoriul Republicii Moldova, aflat pe malul drept al râului Nistru, a scăzut cu 22,16 % față de ziua de 6 ianuarie. În continuare, aproape 50 % din totalul energiei electrice pe care o consumăm este importată din România.
Celula de criză de la Guvern informează că, pentru 8 ianuarie, consumul de energie electrică este asigurat integral pentru malul drept, fără a fi nevoie de activat contractele de avarie.
Consumul energiei electrice pentru data de 7 ianuarie pe teritoriul Republicii Moldova situat pe malul drept al râului Nistru a înregistrat o scădere de 22,16 % față de ziua precedentă. Astfel, consumul total a atins 11,7 milioane de kilowați-oră, fiind acoperit integral pe baza contractelor comerciale.
Pentru ziua de astăzi, 8 ianuarie, consumul total de energie electrică va fi aproximativ egal cu cel înregistrat în ziua de ieri, iar S.A. Energocom a rezervat deja capacitatea comercială suficientă la hotarul cu România, pentru a acoperi necesarul de consum.
Sursele de energie utilizate pe 7 ianuarie au fost următoarele:
# soldul de import al energiei electrice (MD/RO) – 45,17 %;
# S.A. „Termoelectrica” – 34,06 %;
# energie regenerabilă – 14,36 %;
# S.A. „CET-Nord” – 5,05 %;
# întreprinderea de Stat „NHE Costești”– 1,36 %.
Energia electrică pentru malul stâng al Nistrului este asigurată în continuare de MGRES, care funcționează pe bază de cărbune. În condițiile în care se înregistrează un deficit acut de energie, pentru a evita supraîncărcarea rețelei, sunt efectuate deconectări în evantai, a câte opt ore pe zi. Anterior, compania „Tiraspoltransgaz” a deconectat de la rețeaua de gaze naturale mai multe instituții publice din localitățile controlate de autoritățile constituționale, inclusiv școli, spitale și instituții culturale.
În urma deciziei aprobate de Comisia pentru Situații Excepționale, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a livrat șapte generatoare electrice pentru mai multe obiective sociale în raioanele Anenii Noi și Dubăsari. Trei generatoare electrice au fost transportate de salvatori în localitatea Cocieri, raionul Dubăsari, unde acestea vor asigura funcționarea sistemului de alimentare cu apă a localității, dar și a grădiniței-creșă „Garofița”. Alte patru dispozitive au fost livrate în localitatea Varnița, raionul Anenii Noi pentru asigurarea funcționalității Grădiniței de copii „Romanița”, a Liceului Teoretic Varnița, a Primăriei satului Varnița, dar și a Centrului comunitar multifuncțional „Asclepio”.
În ceea ce ține de sectorul gazelor naturale, autoritățile anunță că presiunile în toate segmentele sistemului de transport gestionat de SRL „Vestmoldtransgaz” sunt în limitele parametrilor funcționali. Situația rămâne stabilă și în sectorul energiei termice. La moment, toate sursele de generare sunt în funcțiune, nu sunt înregistrate avarii sau riscuri ce pot influența buna funcționare a utilajului de generare, de transport și distribuție a energiei termice.
De asemenea, în legătură cu temperaturile ridicate ale aerului de afară pentru următoarele zile, începând cu data de 7 ianuarie 2025, ora 24.00, a fost deconectat blocul energetic nr. 3 de la Sursa 1 (CET2), cu reconectarea acestuia la data de 11 ianuarie 2025, ora 24.00, fără micșorarea sarcinii electrice actuale.
Din 2023, Ucraina a anunțat că nu va mai permite tranzitul gazului rusesc pe teritoriul său odată cu expirarea contractelor în vigoare, adică din 2025. Respectiv, în dimineața zilei de 1 ianuarie 2025, Ucraina a oprit transportul gazului natural rusesc prin teritoriul său, iar Rusia nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale privind livrarea de gaze în Stânga Nistrului. Moscova trebuia să livreze gaz la Tiraspol până pe 30 septembrie 2026 și o poate face prin surse alternative, cum ar fi gazoductul TurkStream, dar nu a întreprins nicio măsură în acest sens. În aceste condiții, încălzirea centralizată și furnizarea apei calde au fost sistate în majoritatea localităților din regiunea transnistreană.
În aceste condiții, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că Guvernul, împreună cu partenerii de dezvoltare, a pregătit un plan pentru acordarea ajutorului umanitar cetățenilor noștri din Stânga Nistrului. Ulterior, Maia Sandu a declarat că regimul de la Tiraspol a refuzat ajutoarele umanitare propuse de Chișinău.
În contextul stării de urgență în energetică, autoritățile Republicii Moldova îndeamnă locuitorii să economisească resursele energetice. În condițiile unei crize, fiecare dintre noi putem contribui la reducerea deficitului de resurse energetice și doar împreună vom diminua riscul unor eventuale deranjamente în sistemul energetic național.
Astfel, prin efortul fiecărui consumator de a reduce consumul de electricitate, în special, în intervalul orelor de vârf 7.0-10.00 și 18.00-23.00, vom contribui la creșterea gradului de securitate energetică a țării și vom reduce costurile de procurare a energiei electrice.