Satul Varnița, raionul Anenii Noi, și satul Copanca, raionul Căușeni, alimentate de la rețelele electrice de pe malul stâng al Nistrului, vor fi conectate la Premier Energy Distribution. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) din 6 ianuarie 2025.
Lucrările vor dura minimum 10 zile pentru Copanca și minimum 25 de zile pentru Varnița.
De asemenea, vor fi conectate la rețelele de gaz ale Moldovagaz următoarele sate:
# Pohrebea, Coşniţa, Pârâta, Doroțcaia, Molovata Nouă, Roghi, Cocieri, Corjova Vasilievca, raionul Dubăsari;
# Hârbovăţ şi Varnița, raionul Anenii Noi;
# Fârlădeni, Hagimus și Copanca, raionul Căuşeni.
În acest caz, lucrările vor dura mai mult timp.
În plus, vor fi cumpărate generatoare de curent electric pentru următoarele localități:
# raionul Anenii Noi, Primăria satului Varnița – patru generatoare pentru a asigura funcționarea Grădiniței de copii „Romanița”, a Liceului Teoretic din Varnița, a Centrului comunitar multifuncțional „Asclepio” şi a sediului primăriei;
# raionul Dubăsari, Primăria comunei Cocieri – un generator pentru a asigura funcţionarea Grădiniței-creşă „Garofița”;
# raionul Dubăsari, Primăria comunei Cocieri – două generatoare pentru a asigura funcţionarea sistemului de alimentare cu apă a localității (pompele la fântânile arteziene).
Din Fondul de intervenție al Guvernului au fost alocați 233 000 de lei pentru motorina necesară funcționării generatoarelor, dar și pentru peleții cazangeriei Liceului Teoretic din Varnița. Și centrul de plasament pentru persoane vârstnice din Cocieri va beneficia de suport în transportarea motorinei.
Potrivit CSE, Premier Energy Distribution și Moldovagaz urmează să prezinte proiectele de conectare a satelor în termen de cinci zile lucrătoare.
Din 2023, Ucraina a anunțat că nu va mai permite tranzitul gazului rusesc pe teritoriul său odată cu expirarea contractelor în vigoare, adică din 2025. Respectiv, în dimineața zilei de 1 ianuarie 2025, Ucraina a oprit transportul gazului natural rusesc prin teritoriul său, iar Rusia nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale privind livrarea de gaze în Stânga Nistrului. Moscova trebuia să livreze gaz la Tiraspol până pe 30 septembrie 2026 și o poate face prin surse alternative, cum ar fi gazoductul TurkStream, dar nu a întreprins nicio măsură în acest sens. În aceste condiții, încălzirea centralizată și furnizarea apei calde au fost sistate în majoritatea localităților din regiunea transnistreană.
În aceste condiții, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că Guvernul, împreună cu partenerii de dezvoltare, a pregătit un plan pentru acordarea ajutorului umanitar cetățenilor noștri din Stânga Nistrului. Ulterior, Maia Sandu a declarat că regimul de la Tiraspol a refuzat ajutoarele umanitare propuse de Chișinău.
În contextul stării de urgență în energetică, autoritățile Republicii Moldova îndeamnă locuitorii să economisească resursele energetice. În condițiile unei crize, fiecare dintre noi putem contribui la reducerea deficitului de resurse energetice și doar împreună vom diminua riscul unor eventuale deranjamente în sistemul energetic național.
Astfel, prin efortul fiecărui consumator de a reduce consumul de electricitate, în special, în intervalul orelor de vârf 7.0-10.00 și 18.00-23.00, vom contribui la creșterea gradului de securitate energetică a țării și vom reduce costurile de procurare a energiei electrice.