Recent, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat noi tarife pentru energia electrică. Acestea au fost majorate până la 4,10 lei/kWh pentru consumatorii Premier Energy și până la 4,68 lei/kWh pentru consumatorii FEE Nord. De asemenea, în premieră, ANRE a stabilit și tarife diferențiate pe ore.
Prețurile diferențiate sunt valabile în cazul consumatorilor finali care dețin echipamente de măsurare cu posibilitatea înregistrării consumului de energie electrică pe intervale orare. În acest caz, tarifele au fost aprobate în felul următor:
# Premier Energy – 4,32 lei în intervalul orar 7.0-23.00 și 3,31 lei în intervalul orar 23.00-7.0;
# FEE Nord – 4,89 lei în intervalul orar 7.0-23.00 și 3,90 lei în intervalul orar 23.00-7.0.
Potrivit ANRE, pentru a beneficia de prețuri diferite pe ore, nu e nevoie de contoare inteligente scumpe cu citire la distanță. Majoritatea contoarelor electronice moderne pot înregistra consumul de energie pe intervale orare. Citirea lor se face la fel ca la contoarele obișnuite, dar cititorul obține, pe lângă valoarea totală a consumului lunar, și cantitatea de energie folosită în fiecare interval orar stabilit de ANRE.
Respectiv, totalul lunar de energie consumat se va separa în două părți:
# energia consumată în orele 7.0 și 23.00 (energia mai scumpă);
# consumată în intervalul orar 23.00-7.0 (energia mai ieftină).
Contoarele de energie electrică instalate la prosumatori (consumatorii care dispun de centrale electrice), indiferent de operatorul de rețea la care sunt racordați, au posibilitatea de a înregistra energia electrică pe ore.
Majoritatea contoarelor electronice instalate la consumatorii noncasnici pot înregistra energia consumată pe intervale orare.
Pentru consumatorii noncasnici care doresc prețuri diferențiate, este important să verifice dacă contorul actual poate înregistra consumul pe intervale orare. Dacă da, specialiștii operatorului de sistem vor programa contorul la cerere pentru a aplica prețurile diferențiate.
În cazul în care consumatorul casnic solicită instalarea unui contor care permite înregistrarea orară a energiei electrice consumate, acesta trebuie să suporte cheltuielile de procurare, întreținere și înlocuire a echipamentului de măsurare respectiv.
Unde pot fi procurate contoarele cu facturare pe intervale orare
ANRE menționează că contoarele cu facturare pe intervale orare pot fi procurate atât la operatorii de sistem, cât și la alți comercianți de echipamente electrotehnice de pe teritoriul Republicii Moldova.
Contoarele trebuie să fie verificate metrologic și să fie incluse în Registrul de stat al mijloacelor de măsurare.
La procurarea contorului, întrebați vânzătorul dacă acesta poate înregistra energia pe cel puțin două intervale orare sau verificați specificațiile tehnice înainte de achiziție. De asemenea, asigurați-vă că se poate reprograma pentru alte intervale orare decât cele presetate de producător.
ANRE recomandă consultarea în prealabil a operatorului de sistem privind tipurile de contoare recomandate. Potrivit regulamentului, operatorul de sistem este obligat să informeze solicitantul despre parametrii și caracteristicile tehnice ale echipamentelor de măsurare ce urmează a fi instalate, dar și despre tipurile echipamentelor de măsurare legalizate pe teritoriul Republicii Moldova.
Care este procedura de instalare
Orice schimbare a echipamentului de măsurare poate fi făcută doar după depunerea unei cereri la operatorul de sistem la care este conectată instalația, respectând termenii și condițiile din regulament.
Pentru consumatorii noncasnici se va verifica mai întâi dacă contorul actual poate înregistra consumul pe intervale orare. Dacă da, desigilarea, programarea și sigilarea vor fi făcute de specialiștii operatorului de sistem, iar consumatorul va suporta costurile lucrărilor.
În cazul în care contorul existent nu permite înregistrarea orară, consumatorul va suporta cheltuielile pentru procurarea, programarea, desigilarea, instalarea și sigilarea contorului nou.
Și consumatorii casnici trebuie să depună o cerere în adresa operatorului de sistem pentru desigilarea contorului vechi. Instalarea contorului nou se va realiza de către un electrician autorizat, după care operatorul va sigila contorul nou instalat.
Cum se notifică furnizorul despre modificare
După instalarea contorului, solicitați, prin cerere, furnizorului de energie electrică, modificarea corespunzătoare a contractului de furnizare a energiei electrice.
Modificarea contractului se efectuează de către furnizor în termenele și condițiile stabilite de Regulament. Furnizorul nu poate solicita plăți pentru încheierea, modificarea sau rezoluțiunea contractului de furnizare a energiei electrice.
În contextul stării de urgență în energetică, autoritățile Republicii Moldova îndeamnă locuitorii să economisească resursele energetice. În condițiile unei crize, fiecare dintre noi putem contribui la reducerea deficitului de resurse energetice și doar împreună vom diminua riscul unor eventuale deranjamente în sistemul energetic național.
Astfel, prin efortul fiecărui consumator de a reduce consumul de electricitate, în special, în intervalul orelor de vârf 7.0-10.00 și 18.00-23.00, vom contribui la creșterea gradului de securitate energetică a țării și vom reduce costurile de procurare a energiei electrice.