Compania Energocom anticipează că luni, 6 ianuarie, vom consuma cu 14 % mai multă energie electrică decât astăzi, 5 ianuarie și cu circa 3 % mai mult față de ziua de vineri, 3 ianuarie. Pentru prima zi a săptămânii viitoare, Energocom a făcut toate rezervările de capacitate pentru a putea importa electricitatea contractată sau energia electrică achiziționată de pe bursă.
În comparație cu zilele de sâmbătă și duminică, care înregistrează de regulă consumuri mai mici de energie electrică, pentru luni se anticipează un consum de 771 de megawați între orele 17.00 și 18.00. De obicei, duminică, în orele de vârf, toți utilizatorii de pe malul drept al Nistrului consumau sub 700 de megawați.
Potrivit Bursei Române de Mărfuri, pentru luni, 6 ianuarie, un megawatt va costa peste 167 de euro. Pentru data de 6 ianuarie, consumul de energie electrică pe malul drept al Nistrului va fi acoperit de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, instalațiile de energie regenerabile locale și energia din import.
Pentru ziua de astăzi, 5 ianuarie, Energocom a anticipat un consum total de energie cu 7-8 % mai mic față de ziua precedentă, ceea ce înseamnă că va fi necesară mai puțină electricitate de import.
Pe malul stâng al Nistrului, în seara zilei de 3 ianuarie, au fost efectuate deconectări în evantai pe întreg teritoriul regiunii transnistrene. Din cauza supraîncărcării rețelei, au fost raportate avarii în rețea, fiind afectați peste 3 000 de consumatori.
MGRES/Centrala de la Cuciurgan funcționează, în prezent, pe cărbune, consumul zilnic fiind de 1 000 de tone, din care se produc 140-150 de megawați de energie electrică. Rezervele de cărbune vor ajunge aproximativ până la finele lunii ianuarie curent, o perioadă mai redusă decât cea de 50 de zile anunțată anterior.
Din 2023, Ucraina a anunțat că nu va mai permite tranzitul gazului rusesc pe teritoriul său odată cu expirarea contractelor în vigoare, adică din 2025. Respectiv, în dimineața zilei de 1 ianuarie 2025, Ucraina a oprit transportul gazului natural rusesc prin teritoriul său, iar Rusia nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale privind livrarea de gaze în Stânga Nistrului. Moscova trebuia să livreze gaz la Tiraspol până pe 30 septembrie 2026 și o poate face prin surse alternative, cum ar fi gazoductul TurkStream, dar nu a întreprins nicio măsură în acest sens. În aceste condiții, încălzirea centralizată și furnizarea apei calde au fost sistate în majoritatea localităților din regiunea transnistreană.
În aceste condiții, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că Guvernul, împreună cu partenerii de dezvoltare, a pregătit un plan pentru acordarea ajutorului umanitar cetățenilor noștri din Stânga Nistrului. Ulterior, Maia Sandu a declarat că regimul de la Tiraspol a refuzat ajutoarele umanitare propuse de Chișinău.
În contextul stării de urgență în energetică, autoritățile Republicii Moldova îndeamnă locuitorii să economisească resursele energetice. În condițiile unei crize, fiecare dintre noi putem contribui la reducerea deficitului de resurse energetice și doar împreună vom diminua riscul unor eventuale deranjamente în sistemul energetic național.
Astfel, prin efortul fiecărui consumator de a reduce consumul de electricitate, în special, în intervalul orelor de vârf 7.0-10.00 și 18.00-23.00, vom contribui la creșterea gradului de securitate energetică a țării și vom reduce costurile de procurare a energiei electrice.