Cum vor evolua relațiile dintre UE și Moldova în 2025 și care sunt principalele previziuni în procesul de aderare

Logo pe fotografie 2 (4)

Pe parcursul anului 2024, Republica Moldova a fost martora mai multor evenimente care ne-au apropiat de Uniunea Europeană (UE). Unul dintre acestea a fost și referendumul, care, deși a trecut la limită, a reușit totuși să completeze Constituția cu un nou articol care confirmă parcursul european al țării. Așa cum majoritatea cetățenilor au decis introducerea vectorului european în legea supremă, iar în iunie 2024 au fost lansate oficial negocierile de aderare la UE, în anul 2025 vom asista la alte evenimente care vin să consolideze relațiile dintre UE și Republica Moldova. Cel puțin, asta ne asigură membrul Parlamentului European, Siegfried Mureșan.

Într-un interviu acordat jurnaliștilor la Bruxelles, politicianul ne-a comunicat despre principalele subiecte care vor contura agenda colaborării dintre UE și Republica Moldova pe parcursul anului 2025. Este vorba despre:
# deschiderea unui birou de legătură permanent al Parlamentului European la Chișinău;
# deschiderea a trei clustere de negociere;
# liberalizarea permanentă a comerțului;
# creșterea de la 7 % la 20 % a prefinanțării din Planul de creștere economică pentru Moldova, în valoare de 1,8 miliarde de euro;
# alocarea fondurilor pentru susținerea presei independente. 

Inaugurarea unui birou al Parlamentului European la Chișinău și deschiderea a trei clustere de negociere

Discuțiile despre inaugurarea unui birou permanent la Chișinău al Parlamentului European au început în decembrie 2024, după cea de-a 15-a reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Moldova. Siegfried Mureșan precizează că această instituție va solidifica relațiile dintre UE și Republica Moldova, iar sprijinul din partea Parlamentului European, inclusiv în procesul de aderare, cu expertiză tehnică și cunoștințe, va fi mai mare.

Dorința legislativului european, deja de câțiva ani, este să deschidă un birou la Chișinău, la Kiev și în statele din Balcanii de Vest. Vom avea oameni plasați direct la Chișinău care vor contribui la adoptarea legilor și a reformelor, bazându-se pe toată experiența de aici. Mă aștept ca acest birou să devină operațional în anul 2025.

Siegfried Mureșan, europarlamentar

Un alt subiect consemnat tot în cadrul celei de-a 15-a reuniuni a Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Moldova a vizat procesul de negociere privind aderarea la UE. Siegfried Mureșan menționează că Uniunea este hotărâtă să progreseze accelerat în negocierea aderării Republicii Moldova. „Totul depinde de ritmul reformelor din Republica Moldova. Dacă după alegerile parlamentare va exista o guvernare proeuropeană și reformele vor continua, credem că negocierile pot progresa rapid.” Potrivit politicianului, în 2025 se propune deschiderea a trei clustere de negociere, inclusiv clusterul I, care ține de valorile fundamentale.

În procesul de aderare, Moldova trebuie să prezinte toate cele 35 de capitole care acoperă diferite aspecte ale legislației și politicilor UE. Aceste capitole sunt divizate în șase grupuri sau așa-numitele clustere. În total, țara noastră va prezenta șase clustere.

„Cantitățile pe care Republica Moldova le exportă nu sunt o amenințare pentru fermierii întreprinzători din Uniunea Europeană”

După finalizarea celei de-a 15-a reuniuni a Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Moldova a fost semnată și o declarație care cuprinde mai multe propuneri pentru a întări sprijinul european pentru Republica Moldova. Documentul recomandă inclusiv liberalizarea permanentă a comerțului cu Uniunea Europeană.

Conform Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, UE permite suspendarea taxelor și cotelor de import doar pentru anumite categorii de produse agricole exportate din Republica Moldova către Uniunea Europeană. „Ne dorim ca în anul 2025 să fie luată o decizie permanentă privind produsele moldovenești, astfel încât producătorii din Republica Moldova să știe că mărfurile lor sunt binevenite nelimitat pe piața europeană”, adaugă europarlamentarul. Liberalizarea permanentă a comerțului ar trebui să fie implementată de către Comisia Europeană și Guvernul de la Chișinău. Membrii acestor două instituții sunt cei care vor negocia și vor oferi propuneri privind această liberalizare.

Eu nu am întâlnit până acum niciun întreprinzător, producător sau agricultor din UE care să spună că exporturile moldovenești constituie un pericol. Cantitățile pe care Republica Moldova le exportă nu sunt o amenințare pentru fermierii întreprinzători din UE.

Siegfried Mureșan, europarlamentar


Prefinanțarea Planului de creștere economică din partea UE pentru Moldova va crește de la 7 % la 20 %

În octombrie 2024, Comisia Europeană a anunțat că va aloca 1,8 miliarde de euro pentru consolidarea democrației, a statului de drept și pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova. Acest pachet de sprijin financiar al UE, cunoscut drept Planul de creștere economică pentru Moldova, este cel mai mare de la obținerea independenței Republicii Moldova. Siegfried Mureșan a propus creșterea prefinanțării de la 7 %, cât prevede propunerea legislativă înaintată de Comisia Europeană, la 20 % din suma totală. Așadar, pentru început, Republica Moldova ar putea beneficia de 20 % din cei 1,8 miliarde de euro oferiți de către UE până în 2027. „În luna februarie, legea va fi supusă votului în plenul Parlamentului European. După adoptarea finală, autoritățile din Republica Moldova vor trebui să prezinte planul de creștere, adică să decidă cum vor cheltui acești bani.”

Europarlamentarul își propune ca legea să fie adoptată în lectură finală în luna martie a acestui an. Imediat după prezentarea planului de creștere de către autoritățile naționale și avizarea favorabilă din partea Comisiei Europene, țara noastră va beneficia de sprijin financiar. „O prefinanțare mai mare înseamnă recepționarea mai multor bani din partea Republicii Moldova în prima parte a anului 2025, pe care îi poate folosi pentru a ajuta cetățenii și pentru a lansa investiții.”

Ca raportor pentru bugetul multianual al Uniunii Europene, Siegfried Mureșan este responsabil și de bugetul multianual al Uniunii Europene pentru perioada post-2027. „Voi propune ca o parte dintre fondurile alocate statului de drept să fie direcționate către presa liberă. Presa independentă are un rol esențial în protejarea instituțiilor statului, astfel încât ele să-și facă menirea conform legislației și să informeze oamenii privind pericolele sau încercările de destabilizare.”

Siegfried Mureșan accentuează că, până la etapa actuală, Republica Moldova a făcut pași foarte mari în procesul de aderare la UE prin propriile merite. „Au fost inițiate mai multe reforme asumate, care au fost îndeplinite într-o manieră satisfăcătoare. UE dorește să continue procesul de negociere într-un ritm alert. Acest lucru este posibil doar dacă în Republica Moldova va exista în continuare un guvern proeuropean. Procesul de integrare europeană aduce beneficii pentru toți cetățenii din Republica Moldova, indiferent dacă trăiesc la nord, la sud, pe malul drept sau stâng al Nistrului.”


Pe 21 iunie, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat Decretul privind inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE. De asemenea, la ședința Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană s-a decis desemnarea viceprim-ministrei Cristina Gherasimov în calitate de negociatoare-șefă din partea Republicii Moldova. „Republica Moldova a îndeplinit toate recomandările Comisiei Europene”, se arată într-un comunicat de presă publicat de către Președinție.

În data de 13 decembrie 2023, deputații europeni au adoptat în plenul Parlamentului European rezoluția prin care au cerut Consiliului European să decidă, în cadrul reuniunii din 14-15 decembrie 2023, începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Pe 14 decembrie 2023, Consiliul European a aprobat începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina la Uniunea Europeană. Începând cu data de 15 decembrie 2023, Moldova a lansat procesul de negocieri cu Uniunea Europeană. Cu un anunț în acest sens a venit Nicu Popescu, fost ministru al afacerilor externe și integrării europene.

Pe 5 octombrie 2023, Parlamentul European a votat rezoluția prin care a cerut începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la finalul anului 2023. Rezoluția a fost votată cu largă majoritate: 448 de voturi „pentru”, 45 – „împotrivă”, iar 43 s-au abținut. De asemenea, pe 8 noiembrie 2023, Comisia Europeană a recomandat oficial țărilor membre ale Uniunii Europene să înceapă negocierile de aderare a Republicii Moldova la UE.

În acest articol puteți vedea care sunt cei nouă pași pe care Moldova a trebuit să-i îndeplinească pentru a deschide negocierile de aderare cu UE. Amintim că Moldova a depus oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană pe 4 martie 2022, iar pe 23 iunie 2022, Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a țării și a decis să-i acorde statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente