Un an de start-up pe #diez: cum a fost și ce rezultate am obținut

Websummit main
Foto:Web Summit 2024

Peste 230 de articole scrise, 33 de noțiuni și definiții explicate, 20 de interviuri realizate cu fondatori de start-upuri, participarea la cel mai mare eveniment tech din lume și lansarea unui proiect de educație financiară. Pe scurt, acestea sunt rezultatele primului an de la lansarea rubricii start-up la #diez.

La începutul anului 2024, ne-am stabilit un nou obiectiv și am decis să facem ceva nou la #diez: să lansăm o rubrică dedicată exclusiv start-upurilor, o premieră pentru piața media din Moldova. Astfel, ne-am propus să explorăm mai profund lumea start-upurilor și să familiarizăm publicul nostru cu cele mai importante evenimente și tendințe din acest domeniu. Cum ne-am descurcat cu această misiune, vă povestim mai jos.

Am fost în Estonia – țara lider din Europa în rândul start-upurilor

Sursă: Invest in Estonia

Pentru a înțelege mai bine cum funcționează ecosistemul start-upurilor, în luna martie 2024 am fost în Estonia, care este o țară lider în Europa în ceea ce privește numărul start-upurilor, unicornilor și investițiilor pe cap de locuitor. Estonia este considerată un exemplu pentru multe țări, inclusiv pentru Moldova, când vine vorba despre atragerea afacerilor străine în țară, inclusiv a start-uprilor, care contribuie direct la dezvoltarea economică a țării. De asemenea, Estonia are cei mai mulți unicorni pe cap de locuitor din Europa – 10. Cu unii dintre acești unicorni cu siguranță deja ați interacționat într-un fel sau altul: Skype, Playtech, Bolt etc. Cum a ajuns o țară atât de „compactă” (așa le place estonienilor să o numească) la un nivel al digitalizării atât de înalt și ce poate învăța Moldova din experiența Estoniei, am explicat în acest articol.

Am arătat cum a fost la cel mai mare eveniment pentru start-upuri din lume

Am început anul 2024 prin a explica ce sunt unicornii în lumea start-upurilor și de ce Moldova s-ar putea să nu-i aibă niciodată și l-am încheiat frumos cu participarea la cel mai mare și important eveniment dedicat start-upurilor din întreaga lume – Web Summit. În Lisabona, unde a avut loc summit-ul din luna noiembrie, s-au adunat peste 70 000 de participanți, dintre care 16 start-upuri au fost de la noi din țară. În acest articol am adunat cele mai importante momente de la Web Summit, iar dacă vreți să citiți mai multe despre tot ce s-a întâmplat acolo, deschideți acest link. Pentru cei care sunt și mai curioși, pe pagina noastră de Instagram veți găsi o serie de videouri, inclusiv interviuri cu fondatori de start-upuri, care vă vor ajuta să înțelegeți și mai bine care a fost atmosfera din inima Portugaliei.

Rezumatul anului 2024

Timp de un an, am reușit să scriem peste 230 de materiale despre comunitatea de start-upuri din Moldova și nu numai: interviuri cu fondatori, articole despre evenimente, surse de finanțare pe care le pot accesa start-upurile, acceleratoare la care pot participa, explicații de termeni și noțiuni (despre care vom vorbi puțin mai jos) și multe altele.

În 2024, am început să explicăm noțiunile de bază din lumea start-upurilor, pe care ar trebui să le cunoască atât cei care au deja un start-up, cât și cei care abia planifică să-și creeze unul. De ce sunt acești termeni atât de importanți? Un exemplu simplu: ai un start-up, ai găsit și un investitor care să te ajute să-l dezvolți mai rapid, dar acesta îți pune o întrebare simplă – „Care este ARR-ul start-upului?”. Dacă nu știi ce înseamnă ARR și cum se calculează, cel mai probabil nu vei obține finanțarea necesară. Din acest motiv, aceste noțiuni și termeni din lumea start-upurilor chiar sunt necesare, iar noi am început să le explicăm: de la ce înseamnă unicorn, pitch deck și angel investor, până la bootstrapping, churn rate și acqui-hire.

În anul 2024, am reușit să realizăm 20 de interviuri cu fondatori de start-upuri și persoane din funcții-cheie ale statului responsabile de dezvoltarea acestui domeniu, cum ar fi Dumitru Alaiba, ministrul economiei și digitalizării.

În cadrul interviurilor pe care le-am realizat, ați aflat despre start-upuri precum:
# SengEnergy, care vine cu o soluție inovatoare ce permite prezicerea exactă a producerii de energie regenerabilă de către parcurile solare și morile de vânt;
# UNDE.io, platformă care le permite organizatorilor să automatizeze toate procesele de management și marketing legate de evenimentul lor;
# EasyReserv, start-upul care are ambiția de a deveni primul unicorn din Moldova;
# GemsAround, platformă care vă ușurează călătoriile și vă economisește timpul pe care îl investiți în căutarea locurilor pe care să le vizitați;
# Zeno Academy, platformă educațională care pregătește elevii pentru bac, teste și examene.

Cireașa de pe tort – proiectul financiar

Ne-am gândit că sunt multe persoane care ar vrea să-și lanseze propria afacere, dar nu știu de unde și cum să înceapă, care sunt procesele, ce documente sunt necesare, la care instituții ale statului trebuie să meargă și multe alte procese birocratice care trebuie să fie știute. Așa a luat viață proiectul de educație financiară #diez – Bun Venit.

În cele cinci ediții pe care le-am realizat până acum, am vorbit cu antreprenorii despre:
# cum să deschizi o afacere în Moldova;
# de câți bani ai nevoie și de unde poți lua finanțare;
# cum stabilim prețurile pentru produsele și serviciile noastre;
# ce fel de taxe și impozite trebuie să achiți;
# care sunt documentele obligatorii de care ai nevoie.

Nu ne oprim aici! Începând cu ianuarie 2025, vom lansa o nouă ediție, în care vom aborda o altă temă interesantă și utilă pentru toți antreprenorii. Pentru a fi la curent cu toate noutățile, urmăriți #diez și rubrica start-up.

Anul 2024 a fost doar începutul nostru în lumea start-upurilor, iar în 2025 ne propunem să oferim conținut mai mult și mai divers, și poate, poate vom sparge gheața și vom ajunge la primul unicorn moldovenesc.


Dacă vă place ceea ce facem în rubrica start-up și considerați utilă informația pe care o oferim, ne puteți susține să devenim și mai buni printr-un abonament pe canalul nostru de Patreon.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente