Știe că știi! Ioana Vatamanu-Mărgineanu ne-a povestit despre experiența ei de a crea o emisiune de cultură generală în Moldova

Ioana (main)
Foto:Ioana Vatamanu-Mărgineanu 

„Salutare, dragă țară! Sunt Ioana Vatamanu-Mărgineanu și știu că știi.” Așa a început aventura tinerei, care, seară de seară, în fiecare vineri, timp de patru luni, ne testa cultura generală de pe micile ecrane. Și-a dorit să aducă un concept nou de emisiune, care să stimuleze capacitățile intelectuale atât ale participanților, cât și ale telespectatorilor. 

Deși era pasionată de jurnalism încă din liceu, după absolvire, a decis să studieze economie la Stockholm Economic School din Riga. A optat pentru acest domeniu, deoarece, spune ea, este unul general și i-ar fi oferit șansa să se reorienteze ulterior. În plus, crede că între economie și viața artistică există mereu o intercalare.

Sursă: Ioana Vatamanu-Mărgineanu

Totuși, în timpul studenției, pe lângă cifre și exerciții matematice, a dedicat timp și cinematografiei, radioului și televiziunii. „Am încercat să le combin pe parcurs. Să mai fac un pic de artă, de film și de televiziune, în timp ce rezolvam exerciții de economie și mă pregăteam pentru absolvirea facultății. Inima a reușit să convingă creierul că mai e nevoie și de creație.”

„E o siguranță undeva în subconștient, că aici, de fapt, era chemarea mea, locul meu”

Pentru că începuse pandemia, studiile le făcea online, ceea ce îi permitea să fie la Chișinău. În fiecare sâmbătă și duminică, modera live „O emisiune simplă” la Radio Moldova Tineret. Este pasionată de jocuri intelectuale, așa că, de la participantă la „Erudit Cafe” a devenit prezentatoarea emisiunii de la Moldova 1.

Fiindcă trebuia să revină la Riga să își susțină teza de licență și să meargă într-un schimb de experiență de șapte luni, Ioana nu a mai putut continua la Radio Moldova Tineret. În același timp, „Erudit Cafe” se încheiase, respectiv nu mai avea filmări.

Sursă: Moldova 1

Când a revenit acasă, nu s-a întors pentru un job. „Am venit cumva pe loc gol. Dar s-au unit foarte rapid lucrurile, s-au născut tare multe oportunități așa, din aer. Cred că e un soi de curaj, dar mai mult e o siguranță undeva în subconștient, că aici, de fapt, era chemarea mea, locul meu.”

Acest lucru l-a confirmat și prin realizarea scurtmetrajului „Ce zici”, lansat în 2021.

„Nu oferea nimeni un astfel de produs”

Ioana mereu a fost pasionată de jocurile intelectuale și și-a dat seama că în Moldova nu aveam o emisiune bazată pe cunoștințe și cultură generală, ci doar pe noroc și show de divertisment.

Ioana Vatamanu-Mărgineanu

După un proces birocratic, echipa OWH Studio a convenit să colaboreze cu Jurnal TV și să înceapă producția emisiunii. Astfel, în toamna lui 2024, au lansat „Știu că știi”.

„Hai, știu că știi!”

Tânăra spune că denumirea a venit foarte ușor. L-a spus odată și i s-a părut că sună foarte bine, încurajator. „Îl puteam folosi destul de des în timpul emisiunii, atunci când cineva poate avea dubii în legătură cu răspunsul său. Îi ziceam doar: «Hai, știu că știi, spune, nu-ți fie frică».”

Sursă: Ioana Vatamanu-Mărgineanu

Ioana crede că ar trebui să scăpăm de frica de a ne testa cunoștințele la televiziune. „Nu este o rușine să nu știi, ci este o rușine să nu vrei să știi. Chiar dacă o persoană răspunde greșit, este lăudabil că a încercat, că a venit să-și testeze cunoștințele.”

„Încercam să le ofer această plăcere de a avea răspunsul în mintea lor.”

Atât conceptul, cât și scenariile de la fiecare ediție îi aparțin Ioanei. Când se gândea la formatul emisiunii, a cerut câteva recomandări de la Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale. „I-am rugat să îmi zică anumite reguli, să vedem dacă jocul are logică și dacă va oferi suficientă flexibilitate.”

Competiția se desfășoară între două echipe a câte trei persoane, iar întrebările din cadrul emisiunii sunt împărțite în cinci categorii, urmate de Runda Finală. Categoriile diferă de la un episod la altul, cuprinzând informații din domenii precum: literatură, istorie, biologie, muzică, cultură, geografie, științe exacte și curiozități pe aspecte internaționale și naționale.

Sursă: Ioana Vatamanu-Mărgineanu

Întrebările din joc au fost alcătuite de Ioana din curiozități și actualități pe care le considera necesare în a fi vociferate și cunoscute de oameni. Tânăra povestește că pentru crearea întrebărilor avea nevoie de foarte multă documentare. Fiecare întrebare trebuia să fie verificată de două, trei ori. Astfel, se asigura că informația este veridică.

Ioana formula întrebările astfel încât acestea să fie inclusiv pentru publicul de acasă.

Ioana Vatamanu-Mărgineanu

Sursă: Ioana Vatamanu-Mărgineanu

De cele mai multe ori, la formularea întrebărilor, Ioana era inspirată de participanți. Fiecare completa un formular de înregistrare, unde indica câteva detalii despre ei: pasiuni, hobbyuri, joburi, interese. Știa aceste informații, deci Ioana încerca să alcătuiască întrebările astfel încât să fie mai ușor și mai interesant pentru participanți să răspundă.

Ioana Vatamanu-Mărgineanu

„Nu e un scenariu unic”

Formatul „Știu că știi” include multe elemente vizuale, ceea ce oferă interactivitate. La fiecare ediție a fost prezent un ecran care oferea întrebări cu imagini, generate inclusiv de inteligență artificială. De asemenea, erau prezentate și întrebări video din partea telespectatorilor care urmăreau emisiunea.

Ioana Vatamanu-Mărgineanu

Tânăra spune că realizarea scenariului unei emisiuni dura mai mult de o săptămână. Mai întâi pregătea întrebările, după care, împreună cu echipa de producție, se ocupa de grafică. Ulterior, colecta întrebările din public și scria scenariul emisiunii. „Aici nu era foarte greu, fiindcă erau doar câteva paragrafe la începutul jocului. În rest, improvizam și adaptam totul.”

Sursă: Ioana Vatamanu-Mărgineanu

„A fost dificil să avem o înregistrare lină și fluidă pe parcursul primului episod.”

Fiecare ediție a fost diferită, cu runde specifice. De aici a venit și principala provocare: trebuia să se gândească mereu idei de runde noi. În plus, era un concept nou pentru piața media din Moldova și nu știa dacă va funcționa, dacă oferă șanse de câștig ambelor echipe sau dacă permite răsturnarea scorului.

Din acest motiv, înainte de emisiune, au avut câteva probe cu prieteni de-ai săi, la care să testeze formatul. O altă provocare a fost la primul episod, pentru că echipa de regie de la Jurnal TV nu era familiarizată cu conceptul jocului. „E destul de complicat pe alocuri: ba câștigi inimi, ba le pierzi, ba pornești cu 10 secunde, ba cu șapte secunde, ba cu trei minute. A fost dificil să avem o înregistrare lină și fluidă pe parcursul primului episod.”

Totuși, potrivit tinerei, la un moment dat, celor de la înregistrare le-a plăcut atât de mult jocul, încât uneori nici nu se mai uitau la ce cameră filmează sau cum se filmează. Răspundeau și ei la întrebări.

Ioana Vatamanu-Mărgineanu

„Lumea întreabă” – o interacțiune cu publicul

Runda preferată a Ioanei este „Lumea întreabă”, în cadrul căreia publicul transmite întrebări pentru participanți. Tânăra spune că este o colaborare între emisiune și public, dar și o introducere a acestuia în lumea jocurilor intelectuale. „Mulți dintre ei mi-au spus că le-a plăcut tare mult experiența de a alcătui întrebări și au transmis de mai multe ori.”

O altă rundă care îi place este cea finală. E o rundă care construiește multă tensiune și oferă șanse de câștig ambelor echipe. „E tare amuzant, mai ales pe platoul de filmare, să vezi cum se roșesc toți la față și cum le tremură mâinile pe buton. Mie mi se pare că toată lumea pleacă fericită de la show, indiferent dacă obțin victorie sau nu. Încerc să creez ideea că oricine a câștigat. Participanții au venit și au aflat ceva nou.”

„Am vrut să aduc în prim-plan oamenii care, poate, stau uneori în umbră”

Tânăra spune că la fiecare ediție a jocului a descoperit oameni atât de interesanți, de aceea și-a dorit să arate publicului că sunt persoane demne de admirat în societatea noastră. Pentru ea contează ca după emisiune în viața participanților să apară mai multe oportunități.

Ioana Vatamanu-Mărgineanu

„Știu că știi” în direct

Ioana încă nu știe dacă va urma și al doilea sezon, dar spune că i-ar plăcea. Are mai multe idei, iar una dintre ele este transmiterea jocului în direct. Un astfel de format ar aduce și mai multă interactivitate. Publicul de acasă ar putea participa activ, fie prin apeluri telefonice, fie prin mesaje pe platformele de socializare. „Cât de captivant ar fi ca spectatorii să ofere răspunsuri în timp real și să fie recompensați pentru rapiditatea lor.”

Sursă: Ioana Vatamanu-Mărgineanu

Totuși, uneori e nevoie de câteva minute în care să se verifice răspunsurile participanților, mai ales la întrebările deschise, unde pot exista mai multe răspunsuri corecte. Într-un format live, acest proces ar deveni mult mai dificil.

După un sezon intens cu 14 episoade, tânăra spune că are nevoie de o pauză, însă primăvara ar putea aduce o nouă energie pentru acest proiect, iar echipa este deschisă să exploreze toate posibilitățile să aducă emisiunea mai aproape de public.

Toate edițiile „Știu că știi” pot fi urmărite aici.

Activitatea la Guvern și un posibil masterat în comunicare strategică sau marketing

Actualmente, Ioana activează în serviciul public, la Guvern.

Ioana Vatamanu-Mărgineanu

Crede că i-ar fi util să studieze comunicarea strategică în contextul în care propaganda este vizibilă și utilizată în toate sferele activității noastre. „E nevoie să știi să combați propaganda sau, din contră, să faci propaganda pozitivă.”

Sursă: Ioana Vatamanu-Mărgineanu

Un alt domeniu care o interesează este marketingul, care, zice ea, e necesar în zilele noastre. „Oricât de bun ar fi un produs, dacă nu ajunge la public, nu are atât de mare valoare. E important să știi cum să ajungi la public și să folosești toate instrumentele pe care ți le oferă tehnologia actuală.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente