Alocațiile pentru copiii români vor crește din 2025: ce înseamnă acest lucru pentru moldovenii cu dublă cetățenie

zona-schengen-euro-UE-bani-e1678710646100-768×474
Foto:Marian Vejcik/Dreamstime.com

Începând cu 1 ianuarie 2025, alocațiile de stat pentru copiii români vor crește cu 10,4 %. Aceasta este o veste importantă nu doar pentru familiile din România, ci și pentru copiii din Republica Moldova care au și cetățenie română. Potrivit Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, această creștere urmărește să sprijine familiile și să acopere mai bine cheltuielile legate de creșterea copiilor.

Noile valori ale alocațiilor în 2025

# Pentru copiii care au peste doi ani: alocația va crește de la 292 RON la 323 RON/lună, echivalentul a 1 254 MDL.
# Pentru copiii sub doi ani sau copiii cu dizabilități: alocația va fi majorată de la 719 RON la 794 RON/lună, echivalentul a 3 061 MDL.

Creșterea reprezintă un procent de 10,4 % și este calculată pentru a acoperi rata inflației și a sprijini mai bine familiile cu copii. „Cei 3,6 milioane de copii, precum și tinerii care frecventează liceele și școlile profesionale vor primi alocații de stat majorate. Fondurile necesare provin din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, iar plățile sunt gestionate de Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială”, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministra muncii și solidarității sociale.

Ce condiții trebuie să îndeplinească familiile din Republica Moldova

Copiii moldoveni care dețin și cetățenie română pot primi aceste alocații indiferent dacă locuiesc în România sau în Republica Moldova. Iată ce condiții ar trebui să îndeplinească aceștia.
# Copilul trebuie să dețină certificat de cetățenie română sau certificat de naștere emis de autoritățile române.
# Un părinte sau reprezentant legal trebuie să depună cererea pentru alocație la autoritățile române, fie personal, fie prin reprezentare.
# Dacă familia locuiește în Republica Moldova, este necesară o adresă validă pentru corespondență în România.

Alocația pentru copii reprezintă un sprijin financiar acordat de stat părinților sau tutorilor legali ai copiilor, adolescenților și, în anumite cazuri, adulților tineri. În România, alocația este destinată tuturor copiilor cu vârsta de până la 18 ani care au reședința legală în țară. De asemenea, aceasta se acordă tinerilor care au depășit vârsta de 18 ani, dar continuă să urmeze cursurile învățământului liceal sau profesional, până la finalizarea acestora, în conformitate cu prevederile legale.


Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente