Salariați și membri ai Comitetului sindical al angajaților IP Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” au participat la un seminar de instruire cu genericul „Comunicarea eficientă. Conflictologie. Motivația personalului”. Atelierul a fost inaugurat de Sergiu Berliba, președintele Comitetului sindical al angajaților USMF „Nicolae Testemiţanu”, Natalia Chihai, vicepreședintă a Federației Sindicale „Sănătatea” din Moldova (FSSM), și Mihail Dutcă, consilier principal la FSSM.
În prima zi a seminarului, formatoarea Natalia Drăguțan, psihologă, a abordat subiectele: comunicarea eficientă, inclusiv cu pacienții, moduri de transmitere a mesajelor, modele, stiluri și bariere de comunicare, gestionarea feedbackului negativ, sindromul burnout – epuizarea profesională la personalul medical, strategii de gestionare a stresului ș.a.
În ziua a 2-a, profesorul universitar Fiodor Grejdeanu, Catedra de medicină socială și management „Nicolae Testemițanu”, a vorbit despre motivația personalului și managementul conflictelor. Participanții au realizat exerciții individuale și în grup privind factorii motivaționali, comunicarea pe orizontală între colegi, dar și pe verticală cu administrația instituției, tehnici de evitare și gestionare a conflictelor la locul de muncă.
În final, participanții au apreciat înalt prestanța formatorilor, care au reușit să creeze un mediu de lucru interactiv și motivant, facilitând nu doar procesul de instruire, ci și reflectarea complexă asupra provocărilor întâmpinate în activitatea profesională și satisfacția personală. Ei au apreciat dedicarea și efortul depus de echipa organizatoare pentru pregătirea și desfășurarea seminarului – bine structurat, relevant și cu impact pozitiv.
„Acest eveniment a reprezentat o experiență valoroasă și o ocazie excelentă de a dobândi cunoștințe și de a reflecta asupra unor subiecte esențiale pentru bunăstarea noastră – a angajaților USMF „Nicolae Testemițanu” – atât pe plan profesional, cât și personal. Atmosfera degajată și schimbul de idei între participanți au fost deosebit de constructive și reconfortante. Abordarea clară și bine structurată a informației, exemplele relevante și strategiile propuse au transformat aceste sesiuni într-o experiență valoroasă și inspirațională”, a comunicat Olga Pascal, asistenta universitară la Catedra de limbi moderne.
În opinia Nataliei Caciuc, specialist principal în Departamentul Comunicare și Relații Publice, astfel de seminare sunt binevenite pentru a face schimb de cunoștințe și idei, și pentru a comunica cu colegii din alte subdiviziuni universitare într-o atmosferă informală.
Evenimentul a fost organizat de Federația Sindicală „Sănătatea” din Moldova, la Stațiunea balneară „Bucuria-Sind” din Vadul lui Vodă, în zilele de 7 și 8 decembrie 2024.
Acest material a fost scris și redactat de echipa USMF. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.