Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a pregătit o serie de recomandări utile pentru consumatorii care vor alege să pună pe masa de sărbători o sticlă de vin efervescent. Care sunt sfaturile agenției îți spunem în continuare.
Fie că optezi pentru un vin spumant sau un vin spumos, în funcție de preferințele fiecărui consumator, vinurile efervescente se clasifică după următoarele categorii:
# vin spumant;
# vin spumant de calitate;
# vin spumant de calitate de tip aromat;
# vin spumos;
# vin petiant;
# vin perlant.
Totodată, vinurile spumante, vinurile spumante de calitate, vinul spumant de calitate de tip aromat și vinul spumos se clasifică în:
# brut natur;
# extra brut;
# brut;
# extra sec;
# sec;
# demisec;
# demidulce.
În același timp, vinurile petiante și perlante sunt clasificate în:
# sec;
# demisec;
# demidulce;
# dulce.
ANSA îți recomandă să fii atent la conținutul de zahăr în băuturile efervescente și să alegi un spumant cu un nivel redus de zaharuri, de maxim 12 g/dm³ (brut natur, extra brut, brut).
În același timp, este foarte important să ții cont de temperatura de servire a unei băuturi efervescente. În funcție de culoare, cele albe și roze o să le savurezi la o temperatură de opt-10 grade C, iar cele roșii – la 12-14 grade C. Pentru a permite șiragului de bule să perleze fin, se recomandă servirea acestor băuturi în pahare de tip „flute”.
Cum să deschizi corect o sticlă de vin spumant? Sticla trebuie să o deschizi cu mișcări circulare, și anume trebuie să rotești sticla, nu dopul, așa cum se face de obicei.
Un indicator de calitate este perlarea. Bulele mici și persistente sunt un semn al calității vinului. Acestea apar frecvent în vinurile produse prin metoda tradițională, care implică o a doua fermentare în sticlă. Perlarea care durează mai mult timp în pahar sugerează un vin spumant de calitate. Perlarea o să te ajute să eliberezi aromele din vin, amplificând notele fructate, florale sau de patiserie. O perlare constantă accentuează prospețimea și intensitatea băuturii.
Pe lângă aceste recomandări importante, specialiștii din cadrul ANSA te îndeamnă:
# să fii atent la vinurile spumante fără alcool, așa-zise „pentru copii”, căci acestea conțin coloranți și aromatizanți care pot fi periculoși pentru sănătatea tuturor;
# să procuri vinuri efervescente doar din locuri autorizate de către ANSA;
# să alegi vinuri efervescente limpezi, fără impurități și/sau sedimente;
# să eviți produsele vândute în stradă, cum ar fi în „portbagajele mașinilor” sau pe carosabil, chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic decât în unitățile comerciale;
# să verifici concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor este autoritate competentă în domeniul controlului siguranței și calității produselor vitivinicole, alcoolului etilic și producției alcoolice din țară.