În anul 2020, la Chișinău este fondată Asociația Obștească „Laolaltă”, care promovează implicarea cetățenilor în mobilizarea comunitară. Principala misiune a organizației este facilitarea programelor feministe, incluzive și lansarea oportunităților pentru comunități. Timp de patru ani, echipa organizației a înființat șase centre comunitare în orașele din Republica Moldova menite să ofere resurse și spații prietenoase pentru locuitori. Ce activități sunt organizate în cadrul acestor centre comunitare, dar și cum poți contribui la susținerea asociației, îți relatăm în continuare.
În prezent, echipa „Laolaltă” administrează centrele comunitare din următoarele șase orașe: Chișinău, Ungheni, Cahul, Căușeni, Comrat și Dondușeni. Acestea sunt destinate atât copiilor, cât și femeilor de toate vârstele, indiferent de rasă, orientare sexuală sau religie. Totodată, centrele servesc drept spațiu de exprimare pentru oricine și contribuie la conectarea între oamenii cu idei și perspective similare.
Locul unde comunitățile se întâlnesc
Centrele oferă servicii, organizează evenimente, programe și activități în baza nevoilor reale ale persoanelor strămutate din Ucraina și ale persoanelor din comunitatea locală pentru a facilita socializarea și integrarea acestora.
Primul centru comunitar a fost deschis în orașul Chișinău. În fiecare lună, la Centrul Comunitar 151, peste 300 de beneficiari participă la diverse ateliere și activități, începând de la cursuri de DJ pentru fete până la cursuri de limbă engleză pentru copii. Locuitorii din capitală, de asemenea, se pot bucura de: ajutor psihologic și juridic, jocuri de societate, bibliotecă cu cărți pentru împrumut, o tabără de vară pentru copii.
Comunitatea din Ungheni dispune de următoarele facilități: ajutor psihologic, seri de film, art terapie, traininguri de dezvoltare personală. Centrele comunitare din Căușeni, Comrat sau Cahul pun la dispoziția doritorilor activități ca: voluntariat, evenimente sportive, ateliere de artă și artizanat. Centrul comunitar din Dondușeni oferă servicii precum: cursuri de limbi străine, ajutor psihologic, activități educative și de divertisment, evenimente sportive, evenimente publice, seri de film, ateliere de artă și artizanat. Toate activitățile sunt gratuite atât pentru refugiații ucraineni, cât și pentru comunitățile locale.
Din grila obiectivelor „Laolaltă” fac parte și proiectele comunitare urbane. Un exemplu în acest sens este programul „DVOR”, care transformă curțile blocurilor de locuit din orașul Chișinău în spații prietenoase și funcționale pentru cetățeni. Un alt proiect este „InfoUnit”, care din 2022 oferă răspunsuri rapide, precise și veridice persoanelor strămutate din Ucraina, prin intermediul rețelelor sociale.
Poartă-ți valorile „În Torbă” și hai în comunitatea „Laolaltă”
Proiectele „Laolaltă” sunt susținute de către donatori externi, dar și cu ajutorul banilor obținuți din marketplace-ul „În Torbă”. În prezent, site-ul dispune de câteva produse locale pe care le poți achiziționa. Colecțiile includ în mare parte tricouri cu mesaje inovative și inspiraționale precum „PatriarHAHAt”, „Niște feminism” sau „Persoană incomodă”. De curând, a apărut spre vânzare o nouă linie de produse queer. În scurt timp, acestea vor putea fi comandate direct de pe site sau pe pagina de Instagram a asociației. Noua colecție include hanorace, carnete, torbițe, căni, sticle termice și stickere. Dacă ți-a atras atenția vreun produs disponibil pe magazinul online „În Torbă”, îl poți cumpăra, iar astfel vei contribui la dezvoltarea altor proiecte comunitare.
În afară de cumpărăturile online, ai posibilitatea să susții comunitatea „Laolaltă” prin mai multe metode:
# redirecționează 2 % din impozitul pe venit;
# donează pe contul de Patreon al organizației. Poți opta pentru un abonament de 2, 5 sau 10 dolari;
# donează direct în contul asociației;
# oferă feedback.
Dacă îți dorești să faci parte din comunitatea „Laolaltă”, atunci membrii echipei te invită să participi la evenimentele și activitățile pe care le organizează în centrele comunitare. De asemenea, ai chiar tu oportunitatea să organizezi un eveniment în unul dintre spațiile asociației. În orașul Chișinău, îl poți închiria la un preț simbolic, iar în regiuni este absolut gratuit. În cazul în care își dorești să fii la curent cu cele mai recente noutăți ale organizației, există un newsletter la care te poți abona. Rețelele sociale sunt o metodă eficientă pentru a nu rata cele mai actuale evenimente lansate la inițiativa „Laolaltă”. Așadar, le poți urmări pe Instagram, Facebook și TikTok.
Acest articol este realizat pentru AO Laolaltă cu sprijinul financiar al poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), în cadrul proiectului „Sporirea rezilienței societății civile din Moldova” implementat de Centrul CONTACT. Conținutul acestei publicații este responsabilitatea AO Laolaltă și nu reflectă neapărat opinia USAID sau a Guvernului Statelor Unite ale Americii.